Uit de startblokken.

Uit de startblokken.

Door: Berthil Bos

25 mei is de dag dat alle roofvistechnieken weer gebruikt kunnen en mogen worden. Weg met die kunstaasjes kleiner dan 2.5 cm. Plastic plakken van 30+ formaat en harde brokken van meer dan 120 gram vliegen vanaf die dag weer over het water.

 De eerste weken van het seizoen is de vis meestal behoorlijk bijtlustig en dat wordt door sommigen toegeschreven aan de kleine twee maand dat de roofvis geen kunstaas voorbij heeft zien komen. Dit zal altijd wel een positieve werking op de vis hebben, maar vergeet ook niet dat het water zich langzamerhand weer verwarmd en al het leven hierin weer energie krijgt.

Door de plantengroei krijgen de vissen en andere organismen weer veel zuurstof toegediend. De witvis is door de stand van de zon en de stijgende watertemperatuur volop bezig met de komende paai, wat de snoek allang achter zich heeft. Deze vissoort moet zich weer aansterken, omdat het paaien een aanslag op zijn conditie is geweest. Wat is er nu makkelijker voor de snoek om een positie in te nemen, dicht bij een paaigebied van de witvis.

Ken je een dergelijke plek dan maak je borst maar nat. De snoekbaars paait wat later, maar rond juni is het werk wel zo’n beetje achter de rug. Toch is ook bij de voortplanting de snoekbaars weer een zeer speciale vis. De rover legt zijn eitjes is een z.g. nest en blijft hier een aantal weken de wacht houden. Indringers zoals azende brasem of baarzen worden aangevallen en verjaagd.


Doel vorig seizoen, Arjans eerste 120+ snoek met plezier.

Hetzelfde gebeurt met de jerkbail, plug, shad, of spinner. Het enige verschil is dat de snoekbaars dan tijdelijk van zijn nest weg is. Zet het beestje snel en dicht bij de plek van de aanbeet terug, zodat hij verder kan gaan met het beschermen van onze toekomstige buit.

Dit ‘’voorjaar’’ heeft nog maar weinig mooie en warme dagen gekend en zodoende moet je er rekening mee houden dat alles een paar week achter loopt. De waterplanten staan nog niet tegen de oppervlakte aan, maar dat bied ons de mogelijkheid om nog goed over deze plantjes heen te vissen. Zoek de meeste vissen wel ondiep aangezien niet alleen de watertemperatuur bepaald of de rovers naar het ondiepe komen.


Plezier is vangstbepalend.

Door de gretigheid kan je nu mooi experimenteren met allerlei kunstaas en je strategie voor de komende tijd bepalen. Elk seizoen stel ik mij weer een nieuw doel voor het komende seizoen. Een doel dat elk jaar hetzelfde is, is dat de sfeer tijdens een visdag optimaal moet zijn.

Plezier moet je hebben. Als dit ingrediënt aanwezig is, zal je zien dat je concentratie langer vastgehouden wordt en dat heeft betere vangsten tot gevolg. Ik heb een dergelijk doel nodig om zoveel mogelijk te weten te komen over een bepaalde techniek of kunstaas, maar wil jij gewoon lekker vissen zonder doel of target dan moet je dit zeker doen.

Veel succes en tot ziens.

Berthil.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -