Tong, een scheefsmoel met mini oogjes

Tong, een scheefsmoel met mini oogjes

Het vreetgedrag van vriend tong is evenals dat van de zeebaars volstrekt onberekenbaar! Het is een aparte platvis die de ene keer makkelijk en de andere keer juist weer moeilijk te verleiden is.

Naast de hoge culinaire waarde is tong met zijn scheve smoel en opvallende kleine kraaloogjes ook wel weer een mooie aparte mooie vissoort! Tong is trouwens een vissoort die goed gedijt in ons kustwater. Gedurende deze tijd van het jaar bevinden zich enorme tongpopulaties op zo’n 30 tot 50 mijl uit de kust om voor het nageslacht te zorgen. Na dit paairitueel trekken ze naar relatief warmer ondiep kustwater om weer op krachten te komen.


Vooral 's-nachts maak je kans.

Ik kan me nog herinneren dat het vangen van een tong een compleet “Lucky”shot was. Gericht op tong vissen was er nauwelijks bij. Maar dit veranderde sterk rond de tachtiger jaren. Waarom weet ik niet maar binnen een tijdsbestek van pakweg 5 jaar werden er vooral langs de zuidkust zomaar ineens behoorlijke tongvangsten gemeld.


Prachtige vis in het donker.

Aantallen van 10 tot zelfs 30 stuks waren hierbij echt geen uitzondering. Wat er in de periode daarna met deze heerlijke platvis is gebeurd durf ik niet te zeggen maar dat vriend tong met een gestage opmars is begonnen is wel duidelijk. Sterker nog er worden rond Rotterdam ,Vlaardingen en Maassluis steeds betere tongvangsten gemeld!


Dat vriend tong met een gestage opmars is begonnen is wel duidelijk.

Het vangen van enorme hoeveelheden tong was rond de jaren 90 eigenlijk alleen weggelegd voor de mannen die in bezit waren van een kleine boot. Vooral langs de zuiderblokkendam aan de Maasvlakte als de noorderblokkendam bij Hoek van Holland kon je gedurende de nachtelijke uren (véél) dikke tongen vangen. Neen geloof me of niet,maar vangsten van 50 tot 80 tongen op één nacht waren echt geen uitzondering.


Op de juiste stekken maak je ook overdag kans op een mooi tong!

Het was ook die periode dat de bootverenigingen langs de Westlandse kust ieder een eigen tongwedstrijd organiseerde waarbij de winnaar meestal 100 of meer tongen aan kon bieden!! Kortom het vangen van vriend Solea Solea was totaal geen uitzondering meer!!


De weegschaal is vaak de beste onderlijn.

Speciaal voor deze “tongmania” werden destijds hele series “speciale onderlijnen” ontwikkeld, maar al snel bleek het bekende weegschaaltje verreweg favoriet bij deze platvis. Trekken van 2 tongen aan deze weegschaal (deze onderlijn had slechts 2 haken!) tegelijk waren zeker geen uitzondering.


Je kunt er eventueel nog een extra afhouder boven zetten.

De vreemd gevormde “scheve”smoel van dit mormel vroeg uiteraard ook weer om aanpassingen, althans als je tenminste hoog wilde scoren! Een te grote haak paste nauwelijks in zijn relatief kleine bek en moest dus vervangen worden door kleinere haaksoorten als nummertjes 6 en 8. Nadeel van deze kleinere haken tijdens zo’n nachtelijke sessie was wel dat je andere vissoorten als gul en zeebaars regelmatig verspeelde,maar…. dat moest je dan maar voor lief nemen!


Kenmerken van een tong een scheve smoel en kleine kraaloogjes.

Tong is een liefhebber van een zachte,beetje modderige bodemgesteldheid. Een bodem waar  mini krabbetjes,zagertjes en zeepiertjes in de regel goed gedijen! Op een één of andere manier aast een tong niet het gehele tij. Beste vangkansen maak je op die momenten dat er een pittige getijdestroom loopt!


Ook aan het Calland kanaal vang je zo nu en dan een mooie tong.

Vissend vanuit een boot kon je je onderlijn meestal gewoon naar de bodem laten zakken. Vanaf de kant zijn uptide worpen zeker noodzakelijk. Wel moet ik hierbij direct vermelde dat verre worpen met een weegschaal vrijwel onmogelijk zijn omdat je mede door de constructie van de onderlijn je aas snel afgooit!


De sympathieke "vislegende" Harm Nuis toont als bijvangst een klein botje!

Over aas gesproken,tong is een moeilijke vissoort met sterk wisselende eetgewoontes. Zo bleek de ene sessie “mister” zeepier de aangewezen aassoort,terwijl je de andere keer alleen succes had met slikzagers of witjes!? Dus zorg voor minimaal 2 aassoorten tijdens zo’n nachtelijke sessie.


Witjes een dodelijke assoort voor tong!

Omdat tong een echte zomervis is heb je in de periode dat ze te vangen zijn te maken met een enorme krabben populatie,die nogal roekeloos met je peperdure zeebanket omspringen, veelvuldig azen is dan ook een must,als je tenminste je vangkansen wilt vergroten.


Een (dunne) rijgnaald is bij deze aassoorten een must!

O ja, een (dunne)aas/rijgnaald is voor deze visserij zondermeer een pré! Beste vangkansen maak je op deze scheefsmoel van eind mei tot half september.


Succes,
Joop
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -