image description

Tips & Trics: Spinstreamer, “de gluiperige”.

Door Berthil Bos

Deel 1

Het nieuwe seizoen is weer van start gegaan en vooral in het begin zullen veel kunstaasjes niet veilig zijn voor vriend Esox. Toch krijg je op een gegeven moment, dat onze sportvis bij uitstek, het spelletje doorkrijgt.

Dressuur noemen wij dat, of beter gezegd conditionering. Vissen zijn niet dom, al heb je, net als bij ons, slimme en minder slimme snoeken. Vooral de wat oudere vissen weten snel van de hoed en de rand, als het gaat om fopbeestjes. Omdat een spinstreamer en wel erg natuurlijk gedrag onder water kan vertonen en niet zo veelvuldig gebruikt wordt als bijvoorbeeld een plug, jerkbait of shad, is dit een dressuur doorbrekend aasje bij uitstek.


Spinstreamers van natuurlijke materialen die veel water (gewicht) vasthouden.

Eerst even de voorgeschiedenis hoe ik verslingerd ben geraakt aan het streamervissen met de, in mijn geval, de baitcasterhengel.
Het vissen op onze zoetwaterwolf de snoek, is voor mij het leukste wat er is. Vooral de vele manieren om deze rover te foppen, maken deze visserij zo interessant. Na alle technieken mij eigen te hebben gemaakt, kwam ik uiteindelijk ook in aanraking met het vliegvissen op snoek. Door in mijn jeugd regelmatig met de vliegenstok achter de ruisvoorn en forel aangezeten te hebben, was de techniek mij niet totaal onbekend, al zitten er genoeg verschillen in. Inmiddels kan ik zeggen dat ook deze techniek van snoekvissen voor mij geen onbekende meer is. Het is voor mij zelfs uitgegroeid tot één van de mooiste manieren van het snoekvissen. Toch heeft deze manier van vissen zo zijn beperkingen. Ik weet dat er diehards zijn die ten aller tijde de vliegenhengel gebruiken en daarvoor mijn respect, maar ik pak voor sommige omstandigheden het liever iets anders aan. Die omstandigheden kunnen zijn; De weersinvloeden, tijd in het seizoen, de plaats waar je wilt vissen en natuurlijk de activiteit van de waterwolf zelf.


Het verschil tussen een spinstreamer en die voor de vliegenstok is behoorlijk.

Als we deze omstandigheden even kort doornemen, om daarna het eigenlijke verhaal over de spinstreamer onder de loep te nemen. Van de weerinvloeden is vooral de wind vaak een spelbreker. Je wilt graag de streamer op die plek hebben die voor jou een hotspot lijkt. De streamer heeft nagenoeg geen gewicht en vangt wel de nodige weerstand tijdens het wegzetten, door zijn over het algemeen grotere afmetingen. Je moet dit uiterst lichte beestje met de vliegenlijn op een bepaalde lengte brengen en dat valt niet mee als de wind van de verkeerde kant komt.  Vaak zie je dat je geen alternatieven hebt qua positie en zit er niets anders op dan verkassen. Je kan ook de streamer vervangen door een dunner gebonden exemplaar, maar dat is maar een kleine verbetering, omdat ook de lijn veel wind pakt. De tijd van het seizoen is ook een spelbreker, aangezien ik absoluut geen voorstander ben van het vliegvissen bij hoge watertemperaturen. Dit geldt trouwens ook voor al het ander kunstaas, maar bij deze techniek geldt dit vaak nog sneller.

Door het materiaal wat je gebruikt, duurt de dril van de vis meestal een stuk langer dan bijvoorbeeld met een baitcaster en dynema. Deze langer durende dril is vaak funest voor de snoek, die bij warme watertemperaturen snel verzuurd en het moeilijk krijgt om te herstellen. Je stekkeuze is ook beperkter, aangezien vaak de mooiste plekjes tussen allerlei obstakels liggen, als je tenminste vanaf de kant vist. Bomen, struiken, gebouwen en zelfs verkeer maken het soms niet mogelijk om de lijn op lengte te brengen. Op zoek naar een andere plek is dan het enige alternatief. Als laatste hebben we te maken met één van de wispelturigste vissen die er in ons land is. Er zijn dagen, dat wat je ook doet, vriend snoek zich van zijn of haar beste kant laat zien. Toch zijn er ook dagen dat de streamer totaal geen indruk maakt op Esox, ondanks dat hij wel geintereseerd in een ander hapje. Een agressief geviste plug, jerkbait of shad met veel waterverplaatsing ligt dan ver voor. Andersom kan natuurlijk ook en gelukkig geniet ik van deze dagen.

Een oplossing voor dit “probleem” bespreek ik later in dit artikel. Het uitkammen van een water, op zoek naar snoek, met de vliegenlat kan natuurlijk ook niet zo snel als met een spinhengel of baitcaster. Het op lengte brengen van de lijn en het terugvissen van de streamer, kost natuurlijk veel meer tijd dan het uitkammen met een spin en/of baitcaster. Om toch het mooie van het streamervissen, in de boven genoemde situaties te bewerkstelligen, is de spinstreamer ontworpen.  Let wel, de actie die je kan geven aan deze streamer is nooit precies hetzelfde als met de vliegenlijn, maar benadert het wel. Bovenstaande “nadelen” zijn nu te omzeilen en op deze manier krijg je snel vertrouwen in de streamer en wie weet volgt hierna de vliegenstok.


Nat en droog, een wereld van verschil in gewicht, maar onderwater nihil.

Spinstreamers kan je zelf binden of kopen. Zelf binden is helemaal geen hogere wiskunde en vele malen eenvoudiger dan vele ingewikkelde bindpatronen. Ze zijn grover gebonden dan de streamers voor de vliegenstok en bestaan, in mijn geval,het liefst uit natuurlijke materialen. Bucktail, Racoon en konijnenbont zijn de hoofdbestanddelen, omdat dit materiaal veel water opneemt. Dit water is je werpgewicht, die je nodig bent om bij de hotspot te komen. Eenmaal in het water is de spinstreamer weer gewichtloos, als je geen andere verzwaringen gebruikt. Ikzelf doe dit liever niet, aangezien ik het vliegvissen met de streamer zoveel mogelijk wil benaderen. De gluiperige actie die je met een vliegenlijn kan bereiken, is moeilijk te evenaren met een spinhengel of baitcaster. Door de vliegenlijn met de hand binnen te strippen, gaat dit allemaal wat vloeiender dan met de strakke hengel binnen te tikken. Door de spinstreamer met het stop en go principe binnen te vissen, dus zonder te tikken, kom je aardig in de buurt. Kleine tikjes of wat agressiever kan natuurlijk ook, maar Esox bepaald welke actie succesvol is. Heb ik een groenjas gelokaliseerd, dan wil ik hem, met kleine haaltjes op de vierkante meter alle kans geven om de aanval in te zetten. Wil ik op zoek naar snoek, dan is de stop en go of sneller binnen tikken een betere optie. Er zijn natuurlijk tal van spinstreamers met ingebouwd gewicht te krijgen en dan kan je ook synthetische producten gebruiken. Maar zoals gezegd, wil ik meestal zo dicht mogelijk bij de actie blijven van een streamer gepresenteerd door een vliegenlijn.


één van mijn eerste spinstreamer snoeken zo’n 10 jaar terug.

Bij het vissen met een streamer, dus ook de spinstreamer, gebruik ik eigenlijk altijd een enkele haak, met of zonder trailerhaak. Dit doe ik, omdat de streamer in het water bijna gewichtloos is en hij zonder moeite naar binnengezogen wordt door onze mosrug. Het ligt voor de hand dat een dreg veel leed kan veroorzaken als deze diep komt te zitten. Hierbij komt ook nog dat een dunne en scherpe enkele haak beter penetreert in de snoekenbek. Hou je toch liever vast aan een dreg, knijp dan de weerhaken dicht, wat je trouwens ook gerust met de enkele haak kan doen. Het streamertje vertegenwoordigd totaal geen gewicht en zal dus niet door het gewicht uit de bek van de snoek geschud worden.


De grote streamer gaat vaak in zijn geheel naar binnen.

Je kunt een spinstreamer rechtstreek op een grote enkele haak binden of als tubefly. Het nadeel van een streamer rechtstreeks op de haak is, dat als de haak beschadigd is of deze geknipt moet worden, de streamer ook niet meer te gebruiken is. Bij een tubefly wordt de streamer op een buisje gebonden en de haak met onderlijn d.m.v. een verbindingsslangetje vastgezet op dit buisje. Nu kan je, als je diverse onderlijnen met verschillende haakcombinatie meeneemt, op iedere situatie inspelen. Is de snoek voorzichtig, dan pak je een haak met stingerhaak, waardoor dit kleinere haakje vaak de staartbijters te grazen neemt. Ook kan het zijn dat de waterplanten om een ander soort haak vragen. Aanpassen zonder van streamer te veranderen is nu een appeltje eitje.