image description

Tips & Trics: Seizoenstart roofvisseizoen ‘24/’25.

Door Berthil Bos.

Het nieuwe roofvisseizoenstaat voor de deur en wat popelen we weer om te beginnen. Vaak heb ik voor een nieuw seizoen een plan die ik graag wil verwezenlijken. Maar uiteindelijk gaat het altijd om het plezier die we beleven aan onze hobby en het weidelijk omgaan met onze tegenstander.


hier straalt het plezier af.

Waarom gaan wij zo graag naar de waterkant om Esox en consorten achter de broek aan te zitten. De één zit het liefst statisch langs de oever, terwijl de ander graag kilometers langs poldersloten aflegt of met de boot het wijd opzoekt. Dan heb je nog mannen en steeds meer vrouwen, die het grotere water trotseren op zoek naar actie en ook nog malloten, zoals ik, die in een zwemband gaan zitten, met zwemflippers aan. Kunstaasfanaten, natuurlijkaas specialisten, vliegeniers, ieder heeft zo zijn voorkeuren. Dan heb je nog de mooi weer vissers en diehards die zich nooit laten kisten. Iedereen heeft, op welke manier dan ook, een plekje in die mooie roofviswereld.


zelfs malloten in een zwemband horen bij de groep.

De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en enthousiasme mijn hobby uitgeoefend, de ene keer met veel en de andere keer met heel veel plezier. Veel respect gekregen voor diverse roofvissers, maar ook zo af en toe erg teleurgesteld in mensen die het alleen om het vangen gaat. Begrijp mij goed, ook ik vind het vangen van een mooie rover geweldig, maar in mijn ogen is dat een bonus van een visdag. Ik heb visdagen meegemaakt als gids in die fantastische Hollandse polder, dat als de aanbeten niet constant aanhielden, men er snel chagrijnig van werd. Ten eerste help je hiermee je eigen visdag om zeep, maar ook die van je vismaat(en). Ook zal er zeker door dit gedrag geen verbeteringen komen, omdat men veel te gespannen en haastig op zoek gaat naar vangsucces. Ik kan hier zeker over oordelen, omdat ook ik mij hier in het verleden ook zo af en toe aan schuldig heb gemaakt. Een gezonde spanning hoort erbij en helpt je bij de concentratie. Toch, als je alles een beetje relativeert en oog hebt voor anderen en de omgeving, dan zullen je vangsten en zeker je plezier er een stuk op vooruit gaat.


geniet ook van het succes van een ander.

Als je alleen maar op jacht gaat naar die grote aantallen of afmetingen waar ieder roofvisser van droomt, kom je nogal eens van een koude kermis thuis. Onze hobby gaat vaak gepaard met doorzetten en dat gaat niet samen met frustratie. Heb je dus een moeizame dag wat betreft het foppen van een rover, is het belangrijk om je hoofd even leeg te maken en je oogkleppen te verwijderen. Lekker ouwehoeren met je vismaat(en) of genieten van alles om je heen, kan je hierbij zeker helpen. Even een praatje maken met andere hobbygenoten, die je eventueel tegenkomt is dan ook geen slecht idee, maar vergeet dan zeker niet het spreekwoord “wat je geeft, wat je krijgt”. Leg je hengel ook eens weg en neem een kop koffie of een lekker broodje, je zult zien dat dit nieuwe energie geeft.


even energie opdoen voor de volgende sessie.

Nadat bij mij het kwartje was gevallen, viel mij het volgende op. Ondanks de gezonde spanning ervaar ik totaal geen druk tijdens een visdag. Moeilijke visdagen ken ik niet meer, aangezien ik weet dat deze dagen ertussen zitten. Natuurlijk haal ik wel alles uit de kast om een visje te foppen, maar ik neem de tijd om dit te doen. Ik geniet nu veel meer van de randzaken zoals de natuur, vangende vismaat en het vissen zelf. Op deze manier gaat alles veel relaxter, zonder nonchalant te worden. Ik geniet van een prachtige dril en als mijn tegenstander deze wint, is er alleen maar respect. Ook zal ik geen moment twijfelen om op een andere vistechniek over te stappen, ook al is mijn huidige succesvol. Op deze manier onderhoud ik mijn diverse vistechnieken en dat kan ik later weer goed gebruiken.


Onze hobby heet “vissen” en niet “vangen”, dus geniet.

Ik hoop dat het voor iedereen een geweldig seizoen wordt, met heel, heel veel plezier.