Terugblik 2010 - deel 2

Eerder verschenen: deel 1

Terugblik 2010 - deel 2

door Jelle Westerhuis

Die zalmdagen vlogen voorbij, met in onze ogen gunstige omstandigheden. En de vangsten waren er uiteindelijk ook naar: van kleine, stoere mannen… een prachtig gekleurde, dikke dame… tot een beauty van een bruine forel. We kregen een prachtig ‘pretpakket’ aan onze hengels.


Waanzinnig mooie Atlantische zalmdame…


... En ook deze kleurrijke vis heeft een speciaal plekje tussen de herinneringen gekregen.

Het waren uiteindelijk slechts vijf visdagen en we hadden achteraf het gevoel wekenlang weg te zijn geweest… Hét teken van een topvakantie! Tel daarbij het pretpakket op en we konden niet anders zeggen dat we weer een meer dan geslaagd avontuur hadden meegemaakt!

Hoop dat het aankomend jaar weer mag gebeuren. Kan niet wachten om terug te zijn aan die prachtige rivieren met machtige bewoners! Even flink blanken en dan hopelijk weer zo’n moment dat je ‘verlost’ wordt van je ‘zalmspanning’. We gaan het zien…


Machtig om zo’n karakteristieke vent eventjes in handen te mogen houden…


... Klaar met zalmvissen in Noorwegen voor dit jaar. Maar mijn hemel, wat sta ik te trappelen om weer door die machtige, lege gebieden te rijden op zoek naar een riviertje met die prachtige en vaak lastig te vangen bewoners.

Nederland
Ook in Nederland kwam het allemaal maar traag op gang. Zagen we her en der al wel wat jonge vis langs de ijsranden zwemmen, het overige broed liet lange, heel lange tijd op zich wachten. Diverse vangstberichten klaagden volop over beroerde vismogelijkheden en verbazing alom over de extreem lang aanhoudende winter. Het zat niemand lekker dat het zo ging. Iedereen werd knap ongeduldig en stond te popelen om er eindelijk weer eens opuit te kunnen.

In de laatste weken van het roofvisseizoen nog achter de snoek aangezeten en het pakte geweldig uit. Binnen korte tijd een aantal machtige vissen weten te verleiden… Het was top zo.


Hopelijk tot volgend jaar dames!

Het verdere seizoen was voor ons ‘vliegvismatig’ best slecht te noemen. De snoekbaarsvisserij is niet van de grond gekomen, terwijl dat eerdere seizoenen wel anders was op de vlieg. Ook hier waren we er misschien wel te vroeg bij. Ben er een aantal keren opuit geweest om ze op bekende standplaatsen op te zoeken, maar de snoekbaars was weken lang in geen velden of wegen te bekennen.

Ook de winde en roofblei waren maar taai te vinden. Weliswaar een paar goede momenten gehad, maar die waren dan meestal heel kort. Op de rivier hele reeksen aan avonden wezen kijken of er stijgende windes te vinden waren, echter niets gevonden. Met name het voorjaar tot in de zomer kende ook weinig, lekker windstille avonden.


Nog een tweetal keren met de vlieg op de karper gevist. Wat een prachtige visserij!


Matig roofblei-jaar. Wisselende waterstanden, overvloed aan voedsel en een tragisch najaar…


... en nog steeds op onverklaarbare wijze die vele tientallen dode roofblei’tjes langs de waterkant met hoog water. Zijn er meer vissers die dit hebben gezien of weten hoe zoiets komt?

Noorse After Party en afscheid
Heb altijd moeite om afscheid te nemen van een seizoen, ze kan me wat dat betreft niet lang genoeg duren! We hebben nog een paar dagen mogen beleven in een prachtig herfstachtig Noorwegen, een super after party! Dit keer op een rivier waar (nog) geen zalm zit, maar vlagzalm en forel.


Die vlagzalm blijft ook een prachtige vis…


... met die grote en kleurrijke rugvin.

Die paar dagen waren een heerlijke afblusser, een moment dat je nog wel geniet, juist extra geniet van de visserij, maar je weet dat het de laatste dagen van 2010 zijn. Het ijs vloog je soms om de oren bij het werpen en het werd gigantisch koud.


Het werd gigantisch koud en enkel met een klein zonnetje was het nog enigszins te doen.

De rillingen over je rug vroegen om verwarming en warme drank. Het was klaar zo. Tijd om uit het water en in de auto te stappen, de verwarming aan te zetten, handen op te warmen. Nog even turen naar die prachtige rivier door de voorruit, afscheid nemen, beseffen dat het over is voor dit jaar.


Een laatste blik op een stukje geweldige, Noorse omgeving.

Nog maar eens door de foto’s van afgelopen seizoen snuffelen, wegdromen en plannen maken voor 2011. Weekje Denemarken in het voorjaar plannen, weekje zalmen in Noorwegen… Kan niet wachten. Wat zal ik blij zijn als dat waadpak weer achterin de auto ligt, de hengels weer opgetuigd zijn en de vliegendozen en tippetmateriaal weer continu binnen handbereik zijn… Hopelijk duurt het niet te lang!

Eenieder een prachtig 2011 toegewenst!

Eerder verschenen: Deel 1