Terminator Baitforce Casting, wat wil je nog meer?

Terminator Baitforce Casting, wat wil je nog meer? 

Door Berthil Bos

Fox Rage verzocht mij om de nieuwe baitcasterhengel uit hun Elite serie 'Terminator' eens mee naar de waterkant te nemen, om zijn eigenschappen onder de loep te nemen. Nu ben ik een beetje verzot op het vissen met een reel, dus deze hengel met de naam Baitforce casting moest mij maar eens overtuigen waarom hij tot de elite zou behoren.

De uitstraling en de afwerking geeft je al direct het idee dat je hier te maken hebt met een top product, maar uiteindelijk gaat het toch om de prestaties. De nieuwe Bait Force is een hengel van 250 centimeter met een werpgewicht van 30 tot 80 gram.

Dit werpvermogen zie je niet zoveel bij de wat langere hengels, omdat je vaak concessies moet doen bij de bouw van de hengel en deze hierdoor snelheid en gevoeligheid gaat verliezen en hij te zwaar wordt om de hele dag relaxed mee te werpen.

Toch is Fox Rage er in geslaagd om een hengel te bouwen, die met deze afmeting ontzettend gevoelig en snel is en nog geen 156 gram weegt. De eerste keer dat ik hem in handen nam schrok ik een beetje, want het was net alsof ik een verticaalsprietje in handen had.

Dit is ook gelijk de val waar je inloopt, als je hem bij een hengelsportwinkel gaat bekijken en ter hand neemt. Je denkt dan automatisch dat een dergelijke hengel nooit de kracht kan hebben om een behoorlijk gewicht weg te zetten en een grote vis snel en vakkundig uit te drillen.

Toch zal je, als iemand in winkel even voor een snoek gaat spelen, versteld staan van de kracht die deze lichte hengel in zich heeft. Je merkt dan ook dat ieder tikje, hoe zacht ook, direct wordt doorgegeven door de blank.

De opening net voor de 'pistooltrekker', waardoor je altijd een vinger op de blank hebt, zorgt ervoor dat je nog beter deze signalen doorkrijgt.


Veel kunstaas tussen de 30 en 80 gram is perfect te presenteren aan de nieuwe Bait Force.

Bij mijn eerste praktijkdag, waar ik de Bait Force aan de tand ging voelen, had ik ook niet gedacht dat deze hengel grote shads met veel gemakt naar de, in mijn ogen, hotspots zou dirigeren. Dat deed hij dus wel en het gemak in combinatie met het lichte gewicht was een verademing in vergelijk met combinaties, waarbij je meer aan het gewichtheffen bent dan aan het vissen.

Natuurlijk is een keuze van een hengel altijd een persoonlijke, dus wat voor mij belangrijk is hoeft voor een ander niet te gelden, maar als je van subtiel vissen houdt, ook met de wat zwaardere kunstaassoorten, dan kan je bijna niet om deze hengel heen.

Door de lengte van 250 centimeter kan je de aasjes perfect sturen en het controleren van de vis tijdens de dril gaat ook een stuk beter. De hengel is bovendien zo strak dat het twitchen en jerken van kleine tot middelgrote jerk en swimbaits totaal geen moeite is, hierdoor is hij ook nog eens multifunctioneel.

Pluggen, spinners, streamers, shads en eerder genoemde aasjes vanaf 30 gram tot 80 gram kunnen nu met de Bait Force uiterst subtiel en de gehele dag gepresenteerd worden.


Door het hoogwaardige materiaal dat er gebruikt is, zoals bijvoorbeeld IM 9 Carbon en Fuji geleideogen en reelhouder, behoort dit lid van de Elite serie tot de hogere prijsklasse.

Toch, als je ziet hoeveel technieken je met dit parade paardje aankan en hoeveel voldoening dit geeft is alles relatief.

Mijn conclusie over deze hengel is als volgt; je bent gewaarschuwd als je de Terminator Biat Force van Fox Rage in je handen neemt, want ik kan mij niet voorstellen dat je dan niet verkocht bent. Een hengel die het in 2015 onder de werpende reelvissers helemaal gaat maken.

Succes,

Berthil.