Streamervissen op snoek (deel 6)

Streamervissen op snoek (deel 6):

Doe het zelf snoekstreamer binden 

Door Berthil Bos

In deel vier van deze serie vertelde ik dat je tegenwoordig snoekstreamers kan kopen of laten bouwen door een professionele kunstvliegbinder. Het creëren van de mooiste creaties kost veel tijd en is daarom niet goedkoop. Veel details worden er in deze schoonheden gestopt en ik kan hier zeker van genieten, al neemt de snoek vaak genoegen met een veel minder mooi lid van de familie
 
Met een simpele uitrusting en enkele basisonderdelen kan je heel eenvoudig zelf een vangende snoekstreamer binden. Lureparts.nl heeft alle materialen om dit succesvol te doen en zeg nu zelf, wat is er mooier dan het vangen op een zelf gebonden streaker? Hieronder laat ik stapsgewijs dit creëren zien, waarbij ik erbij zeg, dat ik niet behoor tot de elitegroep vliegbinders, maar dat mijn bouwsels wel degelijk vangen.
 
Om een streamer op een plezierige manier te binden heb je een aantal hulpmiddelen nodig die je meestal eenmalig aanschaft en die hun geld dubbel en dwars terugverdienen. Om bijvoorbeeld de dreg of buisjes goed vast te houden om beide handen vrij te hebben, is een Vise onmisbaar. Deze klem op een poot is ook zeer voordelig bij lureparts te koop, net zoals de Bobbin die het bindgaren geleidt. Een schaartje, een tubetje secondenlijm en een sneldrogende heldere epoxylijm (Z-Poxi 5 minutes) complementeren de noodzakelijke hulpmiddelen.
 
We gaan aan de slag:
 
Een aantal materialen om een snoekvangende streamer te binden in mijn favoriete Red Head kleur.
 
De kop van de streamer is het eerste gedeelte wat we binden en hiervoor wordt op een plastic wattenstaafje gebruikt, waardoor een metalen staafje (dikke naald) voor de stevigheid is geplaatst.
 
Als eerste wikkelen we wat bindgaren om het buisje om wat meer houvast voor bindmateriaal te hebben. Even wat seconden op het garen en de in dit geval zonker kan geplaatst worden. Een zonker is niets anders dan een bondstrip met diverse lengtes haar.
 
Het leer van ongeveer 1 centimeter ontdaan van het haar wordt ingebonden en weer met wat secondenlijm verstevigd. Ik gebruik hiervoor de Finn Raccoon Zonker van Lureparts die met zijn extra lange haren veel beweging onderwater geeft.
 
De bondstrip strak van achter naar voren om het buisje draaien (ongeveer 1,5 centimeter) en met een paar wikkelingen vastzetten. Hierna wederom met secondenlijm bewerken een daarna goed afwikkelen totdat er een soort kopje ontstaat. Dit kopje met wat Z-Poxi epoxylijm afwerken voor stevigheid en een mooi glad oppervlak.
 
Bij deel twee van de streamer, de dreg, bind je een aantal kortharige bondstrips op de haaksteel. Bij het oog afbinden en met secondenlijm afwerken. Door het haakoog een aantal glitterdraadjes (Krystal Flash van LP) steken en opnieuw afbinden. Dit materiaal geeft een prachtige schittering aan de streamerstaart.
 
Twee onderdelen van de streamer zijn gereed om deze in elkaar te zetten.
 
Op een RVS staaldraadje zet je eerst de kop met veel haar, om vervolgens de kant en klare bucktail coil van Lureparts op het staaldraad te zetten. Deze bucktail coils (gebonden dierlijk haar) worden vaak gebruikt voor bucktailspinners, maar voldoen ook goed bij streamers. Natuurlijk kan je ze ook zelf maken na wat oefening.
 
Na de bucktail wordt met een splitring de bontstaart met glitter gemonteerd en vangen maar.
 
Het kan natuurlijk nog eenvoudiger zonder zonkerkop of juist met meer elementen of combinaties maar dat laat ik aan jullie over. 

voor meer infomatie kijk op: www.lureparts.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -