Zicht op Zeebaars 110: Steeds meer zeeforel binnen hengelbereik

Zicht op Zeebaars 110:

Steeds meer zeeforel binnen hengelbereik

Door: Joop Folkers

Ik kan me nog heel goed herinneren dat we ruim 30 jaar terug links in de tijnaadje van het Breediep (voor de kenners Muizengaatje!) al de nodige dikke zeeforellen wisten te vangen aan een steurkrab welke werd aangeboden op een doodordinaire (snoek-) dobber of een stabillo (geepdobber) destijds ontwikkeld door visgoeroe Iwan Garay!

Naast veel mooie,grove zeeforellen (mijn recordforel was maar liefst 83 cm. lang!) vingen we ook regelmatig dikke botten,horsmakrelen en finten die de aantrekkingskracht van onze “lekkere” steurkrabbetjes niet of nauwelijks konden weerstaan. Toppertje was destijds de heuse Cohozalm die Ed Stoop tijdens één van onze vele sessies wist te vangen!


Beauty gevangen op een plug!

Het grappige was dat we unaniem van mening waren dat deze (achteraf…!!!)Cohozalm qua bouw direct “verdacht” was! Daarom werd eigenlijk direct besloten om de vis op te sturen naar onze vriend en visserijbioloog Dolf Boddeke destijds werkzaam bij het RIVO (Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek) tegenwoordig beter bekend als IMARES.


Peter met een mooi gekleurde zeeforel

Dat was maar liefst al weer ruim 30 jaar terug,hoe bedoel je de tijd vliegt? Helaas merkten we de dat de vangst van zeeforel rond de eind jaren 80 snel terug liep. Volgens biologen was dit mede te wijten aan de snel toenemende warnetvisserij rond onze kust!

Zeeforel is een vissoort die zich in de regel graag ophoud rond delta’s van rivieren en kanalen die in open verbinding staan met zee. Daarnaast huist een deel van de populaties rond de vele strekdammen en havenhoofden langs onze kust.. Unieke stekken die dankzij hun enorme aantrekkingskracht van o.a. zeebaars en tong zwaar te lijden hadden/hebben van overbevissing!


super mooie vissen die steeds weer meer in ons kustwater verschijnen!

Pakweg zo’n 10 jaar geleden ving ik tijdens mijn vele zeebaarssessies in het Europoortgebied steeds weer meer zeeforel! Het valt ons op dat we zeker de laatste jaren weer met grote regelmaat zeeforel ziet springen. Mocht je plannen hebben om gericht op deze zalmachtige te vissen dan is en blijft de  Toby lepel (koperkleurig) van oudsher de oerechte killer!!


Toby lepels blijven dodelijk voor zeeforel.

Vooral het gebied rond de Stenen Glooiing (Slag Dobbelsteen aan de Waterweg) stond en staat nog steeds garant voor de nodige mooie zeeforellen per jaar. Het is en blijft wel een vissoort waar je echt voor moet gaan en alles in het werk zal moeten stellen om ze te verleiden.


Vooral de koperkleurige uitvoering is favoriet!


More silda is een van de toppers!

Mede om het feit dat we niet echt gericht op zeeforel vissen vormt de vangst van deze vissoort gewoon een pure toevalstreffer! De ”mazzelteller”staat momenteel al op 12 stuks dus wat te denken als je gericht op zeeforel zou vissen!


Ronald van der Burg met...


...een heuse zalm!


Ook kleine shads doen het vaak goed!

Naast de diepduikende X-Rap blijken ook kleine shad vaak “dodelijk”voor deze prachtige zilveren rovers.


Een beauty tijdens het ochtendgloren!

Zeeforel is helaas een zwakke broeder die je werkelijk met alle respect moet behandelen om hem weer in goede conditie terug te kunnen geven aan Moeder Natuur!! Des te mooier is het dan ook als je de vis na een vaak spectaculaire dril weer naast je boot weg ziet stuiven! Beste periode om deze waanzinnige sportvis aan de schubben te komen loopt van eind juli tot half november!

Stekel ze,
Joop.
 

ANDEREN LAZEN OOK