Spinnerbait ( Deel 5 )

Spinnerbait ( Deel 5 )

Door: Berthil Bos

Praktijk: Bij het vissen tussen de planten zoals fonteinkruid, gele plomp of kranswieren is het belangrijk dat de twee naar boven gerichte haken niet de mogelijkheid krijgen om zich aan het groen vast te prikken.

Hierdoor vis ik als de planten erg dicht op elkaar staan het liefst met veel bucktail (dierlijk haar) op de haak. Zodra het groen tegen het bucktail aankomt wordt het aan de kant gezet of wijkt de spinnerbait iets af.

Het haar geeft in combinatie met wat veren ook een groot volume aan het geheel, waardoor het goed opvalt tussen het dichte bos van waterplanten. Als ik een dergelijk dicht plantenbed afgooi, monteer ik altijd een Willow spinnerblad. De wijd uitslaande bladen zullen nu het groen, dat alweer afsterft en zacht wordt, snel groen oppikken.


Een stukje slang helpt bij een starre verbinding.

Ik heb dus altijd een aantal verschillende bladen in mijn tas zitten, om me aan te passen. De loodkop zal bij een spinnerbait voorzien van veel haar en veren ca. 40 gram moeten bedragen om goed in balans te zijn. Nat weegt een dergelijke kip al gauw het dubbele, dus let op het werpgewicht bij de keuze van de hengel.

Liggen de planten niet zo dicht bij elkaar, dan kan je ook goed de rubberen skirts ( sliertjes) gebruiken en de wat wijder uitslaande bladen. Als je de grote van het blad niet overdrijft of het op een wilgenblad houdt, dan kan ca. 25 gram voldoende zijn. Wat wel altijd hetzelfde moet zijn is de montage van de tweede haak.

Deze moet niet losjes en flexibel op de eerste haak gemonteerd worden, maar de montage moet ‘’star ‘’ zijn. Bij een losse tweede haak kan de haak vrij van links naar rechts zwenken, waardoor hij meer groen of vuil kan oppikken. Een nog groter nadeel vind ik dat bij het inhaleren van de spinnerbait, deze ‘’vrije haak’’ ook achter blijft.


Het liefst vis ik met olijfvormige bladen in het groen.

Een starre haak gaat mee met de spinnerbait naar de plek, waar hij vlees moet prikken. Om een starre verbinding te creëren, maak ik gebruik van een plastic hoesje die ik van een slangetje afknip, die gebruikt wordt voor aquariumpompen. Dit materiaal is sterk en stug, maar kan na het iets verwarmen, in bijvoorbeeld je mond, iets soepeler gemaakt worden, waardoor het gemakkelijk over het oogje van de tweede haak geschoven kan worden.

Nu het oogje bedekt is met het stukje plastic slang, prik je hem op de vaste haak van de spinnerbait. Je zult nu merken dat de haak niet uit zichzelf naar links of recht afhangt en ook niet naar beneden. Ook zal de haak bij een dril niet van de andere haak afglijden, omdat het materiaal sterk en taai is en niet voorbij de weerhaak komt.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -