Spinnerbait ( Deel 3 )

Spinnerbaits ( Deel 3 )

Door: Berthil Bos

Buiten het lijf van de spinnerbait zijn er nog enkele andere onderdelen die aandacht behoeven.

Allereerst het spinnerblad. Je ziet spinnerbaits met één, twee en zelfs drie bladen in de handel en ook in diverse maten en vormen. Ikzelf houd het vaak op één blad, om de volgende redenen. Des te meer bladen (lees obstakels) op de steel van de spinnerbait, hoe groter de kans dat er vuil achter blijft haken.

Ook vind ik dat de weerstand snel te groot wordt door de vele spinnerbladen, waardoor je een behoorlijke pook van een hengel moet gebruiken. Eén blad geeft al zoveel waterdruk en commotie onder water, dat deze zeker wel opvalt en wat dacht je van het lijf die ook een behoorlijke waterverplaatsing teweeg brengt. Meerdere bladen geven de spinnerbait wel een lift naar boven, waardoor je erg ondiep kan vissen.



Met dit setje kan ik voldoende inspelen op de situatie.

Dit kan je ook bereiken door de vorm van het spinnerblad aan te passen. Bij open water grootwater waar het kunstaas behoorlijk moet opvallen wil ik nog wel eens een dubbeldekker gebruiken. Je hebt te maken met diverse soorten mooie namen zoals, Colorado blade, Indiana blade, Frensch Blade, Fluted Blade en Willow blade.

Het laatstgenoemde blad is het meest slanke, gelijk een wilgenblad. Hierdoor slaat hij niet ver uit en draait hij snel om zijn as. Het starten is geen probleem en door de korte uitslag zal dit blad weinig tot geen vuil oppikken. Door deze eigenschappen is het mijn favoriete vorm, maar je moet als je dicht tegen de oppervlakte wilt vissen, wel iets meer snelheid aan de spinner geven omdat hier minder lift in zit.


Op openwater wil ik nog wel eens twee bladen gebruiken

Wil je langzaam en net boven de planten of vuil vissen dan is een breder blad aan te bevelen. Het Colorado blad is de breedste van allen en zal de spinnerbait omhoog stuwen. Het starten van een dergelijk blad heeft altijd even een tikje van de hengel nodig om te gaan draaien.

Ook moet je rekening houden met het gewicht van de loodkop, omdat bij een te groot blad de spinnerbait scheef door het water kan gaan en dat is nu precies wat we niet willen. Is de spinnerbait niet in balans, dus iets naar een zijkant gedrukt dan pakt heel veel meer planten, zowel door het spinnerblad als de haak.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -