Spinnerbait ( Deel 2 )

Spinnerbait ( Deel 2 )

Door: Berthil Bos

Een kunstaas dat geschapen is voor dit soort stekken is de SPINNERBAIT. Dit wil niet zeggen dat de spinnerbait alleen op dit soort plaatsen te gebruiken is, want ook op ‘’schoon’’ water is het een vanger van de eerste orde.

Ik durf te stellen dat naast de rubberen shad of twister, de spinnerbait tot het meest veelzijdige kunstaas behoort. Trollen, werpen, diagonalen, door de oppervlakte en over de bodem, niets is de spinnerbait te veel en door zijn onbekendheid vaak dressuur doorbrekend.


Naast rubber is de Spinnerbait voor mij een allround kunstaasje.

Voordat we de vistechniek eens onder de loep nemen, houden we ons eerst bezig met de spinnerbait zelf. Dit kunstaas is in heel veel variëteiten te verkrijgen, van halve kippen met veel veren en bucktail tot aan bossen rubberen sliertjes. Ook de gewichten lopen voor de snoekvisserij, waarbij het kunstaas een redelijk tot groot silhouet moeten hebben, van ca. 30 gram tot ver boven de 100 gram.

De vorm en grote van de spinnerbladen verschilt per techniek en omstandigheden. Waar je altijd op moet letten, is dat je kiest voor één of twee enkele haken om elke situatie aan te kunnen. Een spinnerbait met een dreg of dreggen kan op schoonwater zijn werk nog wel doen, maar tussen de planten of bij de bodem komen er problemen.


Van ca. 25 gram tot ver boven de honderd.

Waar moeten we op letten bij de aanschaf of zelf maken van een spinnerbait. De keuze tussen een veren of rubberen spinnerbait is naast je persoonlijke voorkeur, ook afhankelijk van de manier waarop je hem wilt gebruiken. Vis ik tegen de oppervlakte aan of er net onder, dan weet ik dat de snoek het kunstaas van onderen moet waarnemen.

Een spinnerbait met veel bucktail en veren steekt dan enorm af tegen de lucht erboven, waardoor hij niet te missen is. Ga ik daar in tegen op halfwater of naar de bodem, dan ziet de vis hem van de zijkant en zijn rubberen sliertjes ruim voldoende. Natuurlijk kan je ook met veren naar de onderste waterlagen en met de sliertjes naar de oppervlakte, maar ik pas me graag aan bij de omstandigheden.


Houd rekening met je vismaat want hij is zo handig in de boot.

Waar je ook rekening mee moet houden is dat een halve kip veel water opzuigt, waardoor het werpgewicht behoorlijk toeneemt. Hier moet je wel rekening houden met het werpvermogen van de hengel, maar zeker ook met je vismaat als je uit een boot vist. Het water wat opgezogen wordt gaat er bij iedere worp weer uit en met een ongunstige wind, richting vismaat. Bij de rubberen sliertjes heb je dit probleem niet en behoud je de vrede in de boot.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -