spiegelkarperproject benederivieren gaat door!

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

spiegelkarperproject benederivieren gaat door!

Vorige week donderdag 28 maart kwam reeds het verlossende telefoontje en op goede vrijdag was het ook formeel geregeld: de benodigde en lang verwachte schriftelijke toestemming voor uitzetting ten behoeve van het spiegelkarperproject (SKP) Benedenrivieren is bij Sportvisserij Zuidwest Nederland in Drimmelen door de postbode bezorgd.

Na het telefoontje van vorige week is Jim Versluis, één van de grote animators achter dit “mega-project”, direct van het verheugende nieuws op de hoogte gebracht. Aan de woorden “Ontkurk de champagne, het gaat door“ had Jim genoeg en hoorden we een zucht van opluchting.


Jim Versluis met een reusachtige spiegelkarper!

Het met ruim 30.000 hectare aan wateroppervlakte grootste SKP van Nederland is nu definitief en gaat van start. In de komende 5 jaren zullen er telkens op 5 jaarlijks wisselende uitzetpunten spiegelkarpers uitgezet gaan worden door Sportvisserij Zuidwest Nederland. Door deze uitzettingen zal het nu eenzijdige en beperkte bestand aan torpedo-achtige schubkarpers, meer gevarieerd en daardoor aantrekkelijker karperbestand voor de sportvisser gaan worden.




Het zuidelijk deel van het Benedenrivierengebied.

Na het SKP Het Brielse Meer / De Bernisse is dit het tweede uitzetproject dat gefinancierd wordt door Sportvisserij Zuidwest Nederland uit de opbrengsten van de landelijke Nachtvis-en Derde hengeltoestemming.

Van elke spiegelkarper zal eerst de linkerflank gefotografeerd worden voordat ze uitgezet wordt. Door het unieke schubpatroon van elke spiegelkarper zijn ze individueel herkenbaar. Aan de hand van de vangstfoto’s en de gegevens van de terugmeldingen is een spiegelkarper terug te vinden in het eerder aangelegde digitale bestand en kan de groei en gewichtstoename per spiegelkarper gevolgd worden. Voor de terugvangstmeldingen is het volgende emailadres aangemaakt : spiegelkarper@sportvisserijzwn.nl


De “uitzetstraat“ aan het werk onder goedkeurend oog van voorzitter Nol Sweep van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

Vrijwilligers van de werkgroep karpervissen van Sportvisserij Zuidwest Nederland  en de KSN regio’s Rijnmond en Brabant (www.deksn.nl) zullen de uitzettingen en de monitoring van de terugmeldingen gaan coördineren en uitvoeren. Zodra de eerste spiegeltjes worden uitgezet zullen we daar uitgebreid media-aandacht aan geven.

De terugvangstfoto’s en de bijbehorende hengelvangst registratiegegevens (HVR) zijn van groot belang. Met deze gegevens kunnen we nagaan hoe het karperbestand zich op deze enorme plas water zich ontwikkelt. Dus doe (straks) mee!














 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -