Snoekbaarsvangsten Volkerak-Zoommeer 2012

Federatienieuws Sportvisserij Zuidwest Nederland

Snoekbaarsvangsten Volkerak-Zoommeer 2012

Vangsten vergelijkbaar met 2011, maar wel meer baars en snoek als bijvangst Rapportage hengelvangst registraties Snoekbaars 2012. Sinds 2007 is een  meeneemlimiet voor snoekbaars op het Volkerak, Zoommeer, Bathse Spuikanaal en het Schelde-Rijnkanaal van kracht.

Op advies van de visstandbeheercommissie Volkerak-Zoommeer is het sindsdien toegestaan om gevangen snoekbaarzen mee te nemen op basis van een onttrekkingsvergunning. De onttrekkingsvergunning geeft sportvissers het recht om maximaal 2 (voorheen 3) snoekbaarzen per persoon per visdag mee te nemen tussen de 42 en 75 cm. Als tegenprestatie wordt van de vissers verwacht dat zij wel een hengelvangstregistratie formulier invullen.

Tijdrovend werk
Het versturen en verwerken van de hengelvangstregistraties is een enorm werk en is (daarom) uniek in Nederland. Het opstellen van de rapportage is een secuur en tijdrovend werk, maar geeft zoveel goede informatie, dat we voorlopig nog wel doorgaan met deze werkwijze voor het Volkerak-Zoommeer. Want hoe langer we  gegevens verzamelen, des te interessanter worden de resultaten.


Paul kingma vist alleen catch en realse op Dokkumer Nieuwe zijlen.

Vergunningen
Het aantal verstrekte vergunningen is sinds 2007 sterk gedaald van 600 naar 215 stuks. Wel is het aantal retour ontvangen registratie formulieren flink gestegen van 42% naar 77%. Dit betekent dat er in 2012 van de 215 uitgegeven vergunningen 165 ingevulde registraties zijn binnengekomen. De afname van het aantal verstrekte vergunningen heeft waarschijnlijk te maken met de afnemende snoekbaarsvangsten. Het water van het Volkerak-Zoommeer wordt steeds helderder, waardoor het minder geschikt is als leefgebied voor de snoekbaars, terwijl baars en snoek juist wel steeds meer gevangen wordt.

Hengelvangstregistraties
Het blijkt  dat het aantal gevangen snoekbaarzen sinds 2010 flink is afgenomen, namelijk met 35%. Gelukkig is ook te zien dat de daling is gestopt in 2011 en dat de snoekbaarsstand zich aardig heeft gestabiliseerd in 2012. In 2012 zijn de snoekbaarsvangsten in de lengteklassen 21-30 cm en 46-50 cm licht gestegen. Toch zijn de gemiddelde lengtes van zowel de maatse als het totaal aantal gevangen snoekbaarzen met 0,5 cm gedaald.

Onttrekking
In 2012 is ongeveer 26% van het gevangen aantal maatse snoekbaarzen meegenomen voor eigen consumptie. Dit is vergelijkbaar met de voorgaande jaren. De gemiddelde lengte van de onttrokken snoekbaarzen is 57,1 cm, waarbij ze ongeveer een gewicht van 1,7 kg hebben. Dus dat is een mooi maaltje vis!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -