Sharkatag 2015 werd “Rogatag”

Sharkatag 2015 werd "Rogatag"

Door: Lucky luc Mom

Sharkatag 2015 werd gehouden op 9, 10 en 11 juli met de bedoeling om minimaal 100 (hopelijk diverse) haaien te vangen en te merken voor onderzoek naar hun migratiegebieden.

Het hing er nog even om dit jaar qua weer maar alleen de dag voor genodigden viel uit. Dus helaas geen lobbby richting politiek dit jaar.


De trossen gaan los op dag drie. Schipper Frank Smits en deckhand Muta Kesteloo van de Nautilus doen wat ze kunnen om de dag tot een succes te maken

Er zijn dit jaar in totaal 82 haaien gevangen waar van 80 gladde haaien en twee ruwe haaien. Verder werden er nog 9 pijlstaartroggen gevangen waarvan de grootste twee van 8 en 6 kilo  op de laatste dag van dit evenement op de Nautilus  waar ik getuige van was.

Helaas was de laatste dag de slechtste van alle drie de dagen met slechts 16 haaitjes verdeeld over 10 boten. Dat maakt de vangstkans erg klein. De sterk draaiende wind (en veranderende  luchtdruk)  gooide roet in het eten voor de haaien.


Er heerste een gezonde spanning aan boord en de sfeer zat er meteen goed in.

De gevangen pijlstaartroggen ( Dasyatis Pastinaca)  zijn niet gemerkt voor onderzoek omdat dit onderzoek alleen de migratie van de haaien betreft. Deze pijlstaartroggen kunnen een gewicht bereiken van zo'n 300 kg bij een omvang van 2.50 m.   Maar die krijg je natuurlijk nooit naar boven aan een hengel.


Het schutten in de sluizen van Neeltje Jans met alle deelnemende boten is altijd weer een belevenis


Dag drie Sharkatag 2015 gevist op de Nautilus

Yvonne die meegekomen was als geheim wapen om dit keer om toch eens een Nederlandse haai te verschalken. Wij waren aangemonsterd op de Nautilus van schipper Frank Smits.


Deckhand Muta Kesteloo gooit het anker uit. "Thumbs up"  voor een goede vangst !
 
Hij zat de eerste twee dagen goed in de haaien en had de dag ervoor nog de meeste haaien van alle boten gevangen.  Dus dat moest wel goed komen dachten we, maar het blijft vissen…


Een prachtige visplek voor mijzelf en Roland op het achterdek.

Het was wel de mooiste dag van allemaal qua weer met een temperatuur van 25 graden op het water. Frank had dit keer geankerd op een plek van zo'n 30 meter diepte.


Er was wel wat bijvangst maar dat was ook minimaal vandaag.

Het water was opkomend dus de stroming was sterk en ook aardig wat zeesla zodat dit toch wel een vegetarisch gebeuren bleef de gehele dag. Er heerste een serene rust op de marifoon en dat was geen goed teken helaas. Af en toe kwam er een haaitje binnen op een andere boot gelegen in onze nabijheid wat weer even hoop gaf.


Opeens raakte de gehele boot in extase toen de hengel van Roland van Seccelen krom ging.

Maar ondanks verwoede pogingen van mij en mijn medevissers op de Nautilus zou er vandaag geen enkel haaitje aan boord komen. Maar toen gebeurde er toch iets heel speciaals wat de gehele boot in extase bracht. Nederlandse pjlstaartroggen van 8 en 6 kg maakten van Sharkatag "Rogatag"

Mijn buurman van de dag Roland van Seccelen waar ik al eerder een dagje Sharkatag mee had gevist,  had ook een slechte dag. Maar we stonden schitterend op het achterdek waar we de 300 gram lood plus zagers de algehele vrijheid konden geven.  


Een mooie pijlstaartrog van 8 kg had zich aan de zager op het weegschaaltje vergrepen

Toen kwam hij op het idee om er eens een weegschaaltje op te doen die eigenlijk voor de tong bestemd zijn. Hij deed daar een flinke bal lood aan om een beetje op te bodem te butsen zoals hij zei om de vissen wakker te maken. En wakker werd er eentje.

En wat voor eentje !."Luc ik weet niet wat dit is man, maar ik lijk wel vast te zitten maar toch voel ik beweging". Dat deed bij mij alle bellen gaan rinkelen, want dat kan alleen maar een rog zijn die dit soort fratsen uithaalt.


En niet veel later volgde er nog een iets kleiner exemplaar bij een andere medevisser. De visdag werd toch  een vangdag gelukkig.

De overige hengels moesten er even uit want de rog bezorgde Roland een klein rondje rond de boot. Ik werd helemaal euforisch van dit geheel en was blij dat de adrenaline dan toch nog ging stromen vandaag.


De eerste dag was een topdag aan boord van het 'Wiesje" voor Roland met 4 haaien.

Ik wilde vis zien hoe dan ook . Liever bij mijzelf na drie keer een nul op Sharkatag maar Roland gunde ik het ook van harte. Ik zag aan zijn gezicht dat het toch wel erg spannend was wat er uit de diepte omhoog zou komen.

En toen de mooie rog van na later bleek 8 kg(gewogen in het net)  naar boven kwam was het gegil en gejuich niet van de lucht. Wat een prachtvangst Roland ! Roland had drie dagen meegemaakt als sportvisser bij Sharkatag.


De mooiste vangst van deze  Sharkatag was toch wel de ruwe haai van 101 cm gevangen door "The Modderman"  Theo Modder. Wie anders ?

De eerste dag , de beste dag van alle drie, ving hij maar liefst 4 haaien op het "Wiesje" . Dag twee ving hij helaas niets op de Marie-Louise. En nu dag drie zo'n mooie pijlstaartrog waarvoor hij net als ik en Yvonne al eens of meerdere keren op Gran Canaria was. Roland was keer duidelijk de koning van Sharkatag 2015 met zijn totaalvangst.


Sharkatag 2015 "The Movie" hierop de vangst van de rog van Roland van 8 kg. Wie mijn "lichtelijk" fanatieke commentaar niet wil horen svp bij voorbaat het geluid uit zetten. Maar het mag ook nog harder hoor !

Maar we waren nog niet klaar op de Nautilus want er zou nog een prachtige rog boven komen die ietsje kleiner was van zo'n 6 kg. Frank Smits ontwaakte uit zijn zeemansslaap in de kajuit en was sneller dan het licht ( hoe is het mogeljk ?) met het scheppen van beide vissen."Ja jongens de aanhouder wint he ! ". Ik hoor het hem weer zeggen. Altijd vis in de boot met deze schipper want hij weet wat hij doet. Maar natuurlijk nooit en te nimmer vangstgarantie. Dat bestaat nu eenmaal niet in de visserij. Frank en deckhand Muta die in een "vechtstoel"op het voordek had plaatsgenomen hartstikke bedankt voor deze topdag.

Kijk voor meer info en agenda van de Nautilus op www.wrakvissen.net.  Check ook het arrangement wat helemaal top is . Dan hoef je niet met je rozige hoofd direkt naar huis en kun je nog wat na genieten in het prachtige Zeeland.


Yvonne en ik hebben ons weer prima vermaakt. En zeelucht maakt hongerig dus op naar de frietkraam om de verbruikte calorieen aan te vullen.

En natuurlijk gaan alle credits voor dit evenement naar Pieter Beelen van Sportvisserij Nederland voor het tot in de puntjes organiseren van dit jaarlijkse gebeuren.

Tot ziens

Lucky Luc en Yvonne Mom