Schotland, het land van de ongekende, maar bijzonder goede sportvis mogelijkheden (Deel 6)

Schotland, het land van de ongekende, maar bijzonder goede sportvis mogelijkheden (Deel 6) 

Door Leonard Muys en Ron Smits  

In dit artikel een korte nabeschouwing van onze visreis naar Zuid West Schotland (visdagen 6 tot en met 8 juni 2016). Heel positief is de locatie. In slechts drie en een half uur, nadat je van de veerboot (Newcastle) afrijdt, ben je al op je locatie. Voorts zijn de vismogelijkheden hier meer dan goed. Naar aanleiding van onze ervaring kan ik alleen het bootvissen beoordelen.

Met zijn drieën vangen we in drie dagen tijd drie en twintig verschillende vissoorten. Terwijl we individueel er respectievelijk 14 en 15 vangen. Dat wil dus zeggen dat iedereen in Zuid West Schotland aan zijn trekken komt.


Kathaai.

Bovendien is het visbestand ook meer dan goed. Hondshaaitjes en pollakken kun je er zoveel vangen als je wilt. Het aas voor deze beide vissoorten is makreel (hondshaai) en zandspiering (pollak) die er in grote scholen rondzwemmen en dus ook eenvoudig te vangen zijn.


Prachtige kliffen.

Als je tijdens het vissen op de hondshaaitjes toch makreel te kort komt, zijn deze ook op de plaatsen waar je op deze haaitjes aan het vissen bent, eenvoudig te vangen. Je kunt er zelfs een hele leuke visserij aan beleven als je met een heel ultralicht spinhengeltje (werpgerwicht onder de 10 gram) op de makreel vist. Voor de pollak kun je ook met kunstaas heel goed vissen.

Ikzelf heb met de Sandeel gevist van Savage Gear. Zowel de 23 gram als de 42 gram uitvoering doen het goed. Vooral als je een goed contact houdt met de bodem gaat het fantastisch. Je hebt dan wel een hengel nodig, die het contact met de bodem perfect registreert.

Een plughengel van 18 en 24 gram zijn hele fijne stokken om de pollak mee te drillen. Het gewicht van het kunstaas is wel te hoog, maar werpen is vanaf een boot van ondergeschikt belang. De hondshaaitjes en ook de gladde haaien met een plughengel van 18 gram is ook dolle pret. Wel je gevlochten lijn voorzien van een dikker stuk nylon, omdat de hondshaaitjes scherpe tanden hebben. Gevlochten lijn hebben ze zo doormidden geschuurd met hun tanden.


Hondshaai.

Het vissen op de ruwe haai is ook heel leuk. Wij hebben er op één dag vijftien gevangen en één losser door lijnbreuk. Dit is natuurlijk geen garantie, maar de visgids/kapitein Ian Burrett van On Yer Marks Sea Fishing Charters (www.visreis.nl/schotland) weet als geen ander waar de kansen het grootst zijn om ze aan de vinnen te komen.

Ook komen er hondshaaitjes boven water tijdens het vissen op de ruwe haai. Voor de ruwe haai is wat zwaarder material vereist. Voor degenen die met superlicht materiaal op de ruwe haai willen vissen kun je met een 12 Lbs hengel prima uit de voeten.

Haak je op dit lichte material een ruwe haai van 40 tot 50 kilo (en die zwemmen er), wordt het iets anders, maar de haaien die wij gevangen hebben kun je prima op een hengel van 12 pond vangen (een beetje ervaring is dan wel vereist).

Een beetje vergelijkbaar is het vissen op de kathaai. Denk er aan het zijn haaien, die beresterk zijn en bijzonder scherpe tanden hebben. Stalen onderlijnen zijn een must.


Pollak.

Rog en conger hebben we maar één van elk gevangen. Volgens Ian is het nog wat te vroeg voor de conger. Volgens de informatie is er in het seizoen voldoende conger en rog om te vangen. Zo zijn er ook in april en oktober special trips op vleet en ruwe haai.


Stekelrog.

Ons verblijf op het caravan park Clashwhannon te Drummore was goed (www.visreis.nl/schotland). Het grote voordeel (en zeker als je voor het eerst hier naar toe gaat) is wel de pub op het caravanpark waar je je ervaringen kunt delen.

De Schotse en Engelse sportvissers, die ook op het caravanpark aanwezig zijn, willen je graag aan stekken en andere informative helpen. Heel anders dan hier in Nederland en België, waar de sportvissers de informatie voor zichzelf houden.


Ruwe haai.

Tot slot de visgids/kapitein Ian Burett van On Yer Marks Sea Fishing Charters (www.visreis.nl/schotland). Als ik zeg dat deze goed is doe ik hem zeker tekort. Eindelijk heb ik een echte visgids ontmoet, die weet waar hij over praat.


Conger.

Hij heeft niet alleen een goede stekken kennis, maar ook veel verstand van de vissen, die er voorkomen en hun gedrag. Hierdoor weet hij waarom hij een bepaalde vis op die bepaalde plaats moet gaan zoeken en hoe je er op moet vissen.


Gladde haai.

Voorts kent hij de bodemstructuur alsof hij hier regelmatig duikt. Een kapitein/visgids van topklasse, die ook zeer gedreven is en echt alles in het werk stelt om zijn gasten tevreden te stellen. De 21 voets boten voldoen prima en met 115 PK haal je gemakkelijk snelheden van 25 knopen of meer.


Lipvis

Wil je eventueel met pieren op de platvis vissen, kun je met laag water zelf je aas steken. Neem dan wel een riek mee. Denk je ook aan een geldig paspoort? Zonder, kom je er niet in.

Ik kan je dit pakket van Visreis.nl dan ook echt warm aanbevelen. Voor meer informatie:

www.visreis.nl
www.visreis.nl/schotland
Joris Nieuwenhoff
’s Gravensloot 39, 3471 BP Kamerik
Tel.: +31 628 308 345
Email: info@visreis.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -