Ruim baan voor zeeforel in het Lauwersmeer

Federatienieuws van Hengelsportfederatie Groningen Drenthe

Ruim baan voor zeeforel in het Lauwersmeer

Met wat goede wil kan de zeeforel in de nabije toekomst een regelmatige verschijning worden in het Lauwersmeer. Dat is in ieder geval het streven van een coalitie van sportvisserij-, waterschaps- en landschapsorganisaties. Een overzicht van wat er is gedaan en wat er nog moet gebeuren.

Denemarken is een inspirerend voorbeeld als het gaat om het werven van toeristen voor de sportvisserijmogelijkheden in dit waterrijke land. Iedereen kent wel de fraaie kleurenfolders die het Deense verkeersbureau jaarlijks uitbrengt. Voor veel noorderlingen is een vistripje naar Denemarken gesneden koek. Vooral de zeeforel is een trekker van jewelste. Dit dankzij een intensief uitzetprogramma van de Denen en het herstellen van de Deense beken als paai- en opgroeigebied.


Zeeforel. Foto: Olle Calles.

Zeeforel leeft in zee maar plant zich voort in beken en rivieren. Af en toe worden ze in onze regio door sportvissers gevangen. Deze vissen komen binnen via Lauwersoog, Delfzijl of Nieuwe Statenzijl. Wil je
ze hier houden, dan moet je ze een geschikt leefmilieu kunnen bieden. Het Lauwersmeer lijkt dan het meest geschikt: een groot, dynamisch water met mogelijkheden van vismigratie tussen zout en zoet via de sluizen bij Lauwersoog. Omdat ook in het achterland migratiebarrières voor vissen passeerbaar worden gemaakt, zijn Drentse beken als het Peizerdiep voor zeeforel bereikbaar.

In de jaren ‘60 van de vorige eeuw is de Lauwerszee afgesloten van de Waddenzee. Zo ontstond een zoet natuurgebied van 6000 hectare waarvan 2000 hectare open water. Hoewel het meer een prima visstand heeft met onder meer karper, winde, voorn, baars en snoekbaars, is het eigenlijk nooit een populair viswater geworden. Deels komt dit door onbekendheid, maar vooral ook door de moeilijke toegankelijkheid
van de oevers. Het Lauwersmeer is een Nationaal Park en Natura 2000-gebied, de natuurwaarde van het
gebied is groot. Toch kan in de ogen van de federatie natuurontwikkeling en sportvisserij als vorm van ecotoerisme prima samengaan.

Samenwerken
Wil je in het Lauwersmeer iets bereiken, dan zul je moeten samenwerken met andere partijen. De federatie heeft Wanningen Water Consult met bureau LinkIt gevraagd de mogelijkheden te onderzoeken van een brede coalitie. Die coalitie moet een plan van aan van aanpak opstellen dat enerzijds is gericht op het ontplooien van initiatieven waar sportvissers wat aan hebben en anderzijds op het verder verbeteren van
het leefmilieu van vissen. Bij dat laatste zijn migratiemogelijkheden van en naar zee erg belangrijk. Niet alleen voor zeeforel, maar ook voor soorten als paling, fint, stekelbaars en spiering.

Deze coalitie is er inmiddels.Ze bestaat uit de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe en Sportvisserij Fryslân, waterschap Noorderzijlvest, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, VVV Lauwersland en de Waddenvereniging: een perfecte mix van beheerders en belangenbehartigers.



Momenteel wordt gezamenlijk gewerkt aan het plan van aanpak. Hieruit vloeien concrete maatregelen voort, gericht op onder andere promotie van het gebied, voorzieningen voor sportvissers, verbeteren van
migratiemogelijkheden en het leefmilieu voor de migrerende vissoorten. Een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds ligt vervolgens voor 2013 in het verschiet.

Eind februari komt een delegatie uit Denemarken de projectgroep vertellen hoe zij op Funen hun zeeforelproject hebben aangepakt. Ook zullen zij de wateren in onze regio beoordelen op hun geschiktheid voor zeeforel.

En de zeeforel in het Lauwersmeer? Zo massaal uitzetten als de Denen doen zal hier niet gebeuren. Maar met wat goede wil kan de zeeforel in het Lauwersmeer – en wie weet verder stroomopwaarts – in de nabije toekomst een regelmatige verschijning worden!