Rivier in het vizier 65

Rivier in het vizier 65

door Yvo Bindels

10 november 2007
De site van Rijkswaterstaat staat bovenaan het lijstje favorieten. Eindelijk weer eens een stevige stroming op de rivier. De grafiek toont een stijgende lijn tot 350 k/s. In gedachten spookt de grote afwezige van de laatste maanden door m’n hoofd. Snoekbaars!

Vanwege het extreem slechte weer vertrekken we pas tegen de middag. De ochtend is stormachtig verlopen. De flinke plensbuien zijn nu voorbij. Zoals gebruikelijk nemen we onderweg de plannen door. Het strijdplan dat we deze week in gedachten hadden, wordt radicaal gewijzigd. Het is duidelijk dat de rivier ons jachtterrein zal worden. Alles lijkt op de normale start van een visdag. Toch is dat niet zo. Voor het eerst wordt de auto gevolgd door een visboot op trailer. De opgeknapte polyesterboot is klaar voor de heilige doop!


Dankbaar voor alle hulp

Na wekenlang klussen tot in de late avonduren met vooral veel hulp van bevriende vissers is het zover. We zijn Egon, Han, Remco en Henk dankbaar voor de hulp! Een iemand willen we even apart noemen. Dat is Lambert. Aan hem vroegen we raad voor het bevestigen van een nieuwe vloer. Toen de boot eenmaal in de werkplaats stond, stopte hij zijn vakmanschap erin. Na vele uren en de nodige zweetdruppels, is het kale bootje omgetoverd tot een roofvisboot waarin al onze wensen verwezenlijkt zijn. Nogmaals hartelijk dank voor alle hulp!

Alles is even wennen. De harde wind maakt het er niet makkelijker op. Lambert en Egon zijn ook op het water en geven ons een escorte naar de rivier. Witte kopjes op de golven, maar de boot heeft er niet al te veel hinder van. Al snel gaan de pluggen overboord. Geen compromis deze keer. Beiden een handhengel met dieplopende slanke pluggen. Mijn firetiger Bomber 25A tikt met regelmaat tegen de harde bodem. Sando slaat al in de eerste drift zijn hengel krom. Stevige stompen op zijn hengel. Een gestekelde kam doorbreekt het oppervlak. Een grote snoekbaars schudt de Rapala Deep Taildancer naast de boot uit z’n bek.

Nogmaals over de stek. Langzaam slepen we tegen de stroom in. Na twee keer tikken tegen de bodem is mijn Bomber 25A gegrepen! Even later til ik een prachtige snoekbaars binnenboord. Twee driften, twee aanbeten, dat belooft wat. Ook de derde drift is het raak. De snoekbaarzen hebben geen moeite de pluggen in het troebele water te vinden. Ook Sando vangt een hoge zestiger. Dan wordt het even rustig. We besluiten een andere stek te bevissen. Een harde bodem, mossels en stevige stroming. Meteen is de Bomber weer de klos. Terwijl ik de vis dril, krijgt Sando een aanbeet terwijl hij binnen draait. Ze zijn helemaal los!


Geen compromis

We pakken vis na vis. Sommigen heel licht van kleur, anderen hartstikke donker. Ik heb ondertussen een iets stevigere hengel gepakt om met een Manns Depth te kunnen vissen. Deze plug heeft bij mij een goede reputatie wat betreft grote snoekbaars. Ook nu maakt de diepduiker het weer helemaal waar. Het is een compleet gekkenhuis! De teller loopt rap op. De ene na de andere prachtvis komt even langszij. De meeste vissen worden buiten de boot direct onthaakt. Lambert en Egon komen even langszij. Zij hebben verticaal ook al enkele vissen gevangen. Na het horen van onze resultaten, gaan ook zij slepen.


Sommigen licht, anderen donker

Dit zijn de dagen waarop de kans op een kapitale vis groot is. Hoewel we tevreden zijn over het resultaat en de formaten, wil ik het selectiever aanpakken. Het kunstaasformaat is de sleutel. Ik zoek in m’n snoekdoos en kom uit bij een blauwe pikefighter. Vraag aan Sando voor een ondiepere drift. De plug ketst tegen de keien op. Hanger. Risico van het vak. Met slappe lijn een stukje achteruit varen. Onder dezelfde hoek waarin de plug eronder liep, komt hij ook weer los. De pikefighter strikt erna twee prima vissen. Ondiep liggen ze dus ook. We kunnen blijkbaar niks fout doen.

De schemering gaat snel. Ik zie dat Lambert het lampje op z´n boot al aan heeft. Flitslicht laat in hun boot een mooie vis zien. Mijn hengel valt slap. Ik sla direct aan. Iets is er van achteren fel opgevlogen. Het voelt zwaar! Duikt diep de rivier in. Sando volgt keurig met de boot. Deze snoekbaars wil niet omhoog. Mokt op diepte. Dit is de vis waar we op uit zijn. Eerst nog maar eens vangen. De snoekbaars cirkelt onder de boot. Komt langzaam naar boven. Eenmaal in het oppervlak is de puf er uit.


Zwaargebouwde rivierreus

De pikefighter hangt in de bek van een echte bak. Zwaargebouwd en klaar voor de winter. Lambert en Egon komen de vis even van dichtbij bewonderen. Na enkele plaatjes mag de rivierkanjer terug in het stromende troebele water. Mooie inwijding van de nieuwe boot. Het lijkt wel of de snoekbaarzen er gewoon bij willen zijn. Bij ons zijn ze in ieder geval altijd welkom!


Altijd welkom….

 

 


ANDEREN LAZEN OOK