Rivier in het vizier 61

Rivier in het vizier 61

door Yvo Bindels

13 oktober 2007

De herfst is in volle gang. De groene oevers veranderen naar geel, bruin en rood. Voor velen een prachtig schouwspel. Hoe hard ik het ook probeer, zelf kan ik er niet echt van genieten. Het verband met de naderende donkere wintermaanden is daarvoor te sterk.

Het water is warmer dan de buitenlucht. De mist boven de gladde waterspiegel geeft een sprookjesachtige sfeer. Een fuut in jeugdkleed is op jacht nabij een van onze hotspots. Komt boven met een rivierkreeft tussen de snavel. Met wat moeite glijdt de luxe maaltijd naar beneden. Rivierkreeft staat ook op het menu van baars en snoekbaars. We nemen de stek van de elegante spitsgesnavelde rover over. Net zoals de twee rode bootjes op de rivier dat geregeld bij ons proberen. Voor de grap verticalen op een meter water met dikke blubberlaag wordt direct nagedaan.


Van groen naar geel, rood en bruin

We hebben afgesproken vandaag te investeren. Onbekende stekken en vismethoden die we niet zo goed beheersen. Voor ons betekent dat dan voornamelijk verticalen. Af en toe vangen we zo wel een visje, maar doorgaans zijn het dan ook nog baars en snoek. Sporadisch wordt er een snoekbaars gevangen aan het rubber. Slepend vangen we ze echter wel en dan ook meestal fraaie exemplaren. Waarom lukt het met shads dan niet?

Sando kiest vandaag voor een bruine culprit shad. Een loodkop van 14 gram in erie-model. Dregje maat 8 onder de shad, tussen buik en staart. Zelf probeer ik een ander systeem dat Richard Reijen van Fish Inn me onlangs toonde. Twee lusjes van 10 ponds soepel staaldraad vastgezet met een enkele Drennan sleeve 7 strand. Eén lusje wat groter, daarin komt een Gamakatsu Twinex dregje maat 8 te hengen. Het andere lusjes piepklein, zodat het maar net over de weerhaak van de jigkop past. Lijkt me ook ideaal, als er bij het dropshotten een dregje nodig is, maar ervaring heb ik er niet mee.


Het lusje moet nét over de weerhaak passen

De morgen vliegt voorbij. Aanbeetloos. Nieuwe stekken met mooie spijkerharde taluuds, maar geen vis. Of althans geen vis die bijten wil. Onbewust zoeken we naar smoesjes. “De rivier staat ook helemaal stil”. Zelfs de baarzen werken niet mee. Als er geen stroming op de rivier staat wil diep slepen door de vaargeul wel eens verrassende resultaten bieden. Aan vijftien ponds lijnen halen een Bomber en Jointed Shad Rap 7 ruim vijf meter diepte. Plugjes waarmee je eigenlijk alles kunt vangen. Behalve vandaag. Ondanks het tegenvallende resultaat hebben we lol en geloven beiden nog in een bonusvis. Een pauze en kop erwtensoep geven nieuwe energie. 

We zoeken de oever weer op. Beiden vissen we een plugje vlak boven de keien. Eindelijk actie! Sando’s baarshengeltje vangt de klappen van de vis op. Een snoek heeft het Salmo Butchertje gegrepen. Dankzij de grotere dreggen op de plugjes en de net wat strakkere baarshengels is het percentage losser stukken minder geworden. Ook nu is het aan ons om de vis te bevrijden. Lukt prima in het water.


Eindelijk actie

We vervolgen onze weg. Ik neem het roer over van mij maatje. Terwijl we over een dieper stukje varen zie ik op de fishfinder een grote boog op half water. Hef de hengel in de lucht om het plugje hoger door het water te voeren en maak Sando attent. En jawel, de vis grijpt de Jointed Shad Rap. De hele dag geen aanbeet en dan twee achter elkaar. Het is wederom een snoek. De kracht van de vis komt goed tot zijn recht op het relatief lichte materiaal. Het plugje zit naar vast. De haakpunten in de mondhoek verdraaid. Eén haak stuk knippen maakt de klus stukken eenvoudiger. Na een plaatje mag de negentiger terug.


De boog op half water

Ik zoek naar een vervangend dregje. Alhoewel, ik laat de tweetand gewoon zitten. Als staarthaak lijkt me dat wel voldoende. Dat de vissen dicht bij elkaar liggen wordt ons snel duidelijk. Sando vangt drie keer een double op zijn baarsplugjes. Kleine en middelgrote baarzen liggen bijeen. Zelf mag ik een minibaarsje bijtellen. Dan is het feest voorbij. Een groep aalscholvers slaat op de vlucht als we naderen. De groep wordt met de week steeds groter. Verzamelen zich in de buurt van de winterstekken. Eigenlijk niet veel anders dan de vissen onder water. 


Net zo breed als de spiegel van het bootje



ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -