image description

Rivier in het vizier 333

Rivier in het vizier 333  

Door Yvo Bindels

Soow! Alles is wit bevroren buiten. Een merel en heggenmus zorgen voor het ochtendconcert. Het ruikt gewoon naar voorjaar op deze frisse februaridag!

Hopelijk is de trailerhelling die ik in gedachten heb ijsvrij. Eddy komt vandaag namelijk vissen en moet daarvoor maar liefst 2 uurtjes karren. Bij de helling aangekomen schrik ik even. Het ligt toch echt dicht. Maar de dikte van het ijs lijkt gelukkig mee te vallen.

Net als ik de boot klaar heb is Eddy er, keurig op tijd. We gaan proberen om enkele ijskoude snoekbaarzen en roofbleien te vangen. Het blijft wel februari en het water is koud, dus het kan ook zomaar tegenvallen.


IJsbreken in de ochtend.

Het ijs is dun genoeg om de boot erdoor te duwen. Het gekraak klinkt enger dan het is. Ijsbreken en roofblei vangen lijkt niet echt een gouden combinatie, maar het kán. Ik heb het al eerder gedaan met wisselend succes.

Uiteraard geheel andere rivierzones en andersoortige stekken dan van de zomer en het komt erg precies allemaal. En dan moeten ze er ook nog eens zin in hebben. Dat hebben wij in elk geval wel en de sfeer zit er meteen al goed in.

Eddy heeft ook vele jaren roofviservaring op de rivier en dat komt nu prima van pas. Na een korte uitleg van onze aanpak en het bodemverloop van de stekken gaan we aan de slag. Werpend met shads en pluggen bestoken we de interessante gedeeltes. Eddy is erg benieuwd of de roofblei het gaat doen en kan zich dit haast niet voorstellen. I

k weet vrijwel zeker dat het moet lukken want de omstandigheden zijn op de temperatuur na ideaal. Niet veel wind, goede stroomsnelheid en goede waterhelderheid en enkele dagen stabiel weer. Beter kan haast niet. Hoewel, met 5,5 graden is het water nog erg koud.

We kunnen vrijwel oneindig met de stroming driften zo. Heerlijk vissen. We vissen een stuk dieper dan in de zomer en volgen met het kunstaas het talud naar beneden. Een flinke ruk aan m’n hengel. Slipt giert kort en los is ie. Leek op rooblei in elk geval, dat geeft hoop.  

Dan bij Eddy een flinke knal op zijn hengel. Hangen! Het gevecht is kort en krachtig en een mooie dikke blei glijdt het net in. Eddy glundert en blijft het haast ongelofelijk vinden dat we ze gericht kunnen vangen!


Eddy kan het haast niet geloven; Roofblei tijdens een ijskoude februariperiode!

Niet veel later is het bij mij raak. Een kleiner exemplaar. Het wordt al snel duidelijk dat het geen toevalstreffer was, want er volgen meerdere vissen. De mannetjes hebben lichte paaipukkels en eentje laat zelfs wat hom los. Uiteraard levert dat altijd de nodige grappen op…

Kleine Pikefightertjes hebben overduidelijk een streepje voor vandaag! Met de hengeltop vlak boven water trekken we ze de diepte in en daar volgen de fraaie aanbeten.


Dikke blei op Pikefightertje.


Genieten dit!

De roofbleien zitten nog onder de bloedzuigers. Hebben dus waarschijnlijk ergens rustig op de bodem gelegen een poosje. De drils zijn een stuk korter dan in de warmere maanden, maar de fraaie aanbeten maken dat goed. De teller loopt lekker op en we staan volop te genieten! 


Alweer eentje in aantocht.


Nog volop bloedzuigers op de roofbleien.


De mannetjes hebben kleine lichte paaipukkeltjes.

Ik krijg een berichtje van Marc. Hij staat al een poosje aan een meerval te sleuren een stuk verderop. We gaan een kijkje nemen en kunnen als nodig helpen bij het landen van de vis. Daar aangekomen zien we Marc met een kromme hengel staan en een flinke kolk in het water. Marc drilt pittig en de meerval is er bijna klaar voor.

Eddy assisteert Marc en landt de vis voor hem. Gaat over de anderhalve meter heen, mooie vis! Even een leuk plaatje maken. Marc stapt aan boord en Eddy en ik nemen snel wat plaatjes. Daarna mag deze oerrover terug in zijn element.


Het hoeft lang niet altijd groot aas te zijn voor de meerval.


Prachtige vis voor Marc!

Wij richten ons vizier weer op roofblei. Het is echter meteen een snoekbaars die het groene pikefightertje van Eddy te grazen neemt. Mooi gekleurde vis! De vangkracht van de Pikefightertjes is enorm en je kunt er vrijwel alles op vangen. Superaasje dus!


Eddy gaat maar door!

Overal zijn knaagsporen van bevers zichtbaar. Vooral de ‘zachte’ wilgen moeten het ontgelden. En de dikte van de stam lijkt daarbij niks uit te maken. Enorme bomen staan nu enkel nog op hun harde kern.  Bomen met taaier hout, zoals de els hebben niet zo hun voorkeur. Tijdens de lunchpauze komt er zowaar eentje voorbij gezwommen!


Knaagwerk.


Inmiddels gen zeldzaamheid meer.

De roofbleien blijken nog steeds goed los! Het verschil tussen de mannetjes met lichte paaiuitslag en de dikke wijfjes die op knappen staan is duidelijk. Ook qua formaat. De wijfjes zijn behalve dikker ook een stukje groter. Ik mag twee echte beauty’s vlak achter elkaar vangen.  Ook Eddy weet ze lekker te vangen.


Flinke dikkerd.


Topdag!

Wat een topdag zeg! Windstil, rust op de rivier, uitstekend gezelschap en actieve vissen. Veel mooier wordt het niet! De roofbleiteller staat al in de dubbele cijfers. We besluiten om de rest met rust te laten en gaan het laatste uurtje verticalen. Het zal even zoeken worden.

Het water is behoorlijk koud dus we starten met een kalme trage aasaanbieding. Beslist geen garantie dat ze juist nu dit willen, maar het heeft m’n vertrouwen om zo in elk geval te starten. 

Uit het niets een beuk op m’n verticaalstokje. Gaat goed krom en ik hoop op een grote snoekbaars. Het wordt al snel duidelijk dat het een dikke snoek is. Eddy weet wat te doen en schept bij de eerste poging raak. Mooie metervis en kers op de taart vandaag.

Eddy maakt wat mooie plaatjes en dan mag de dame haar weg vervolgen. Inmiddels hebben er al aardig wat vissen op de onthaakmat gelegen. Er kruipen ook paar bloedzuigers op die van de vissen zijn losgekomen. Even de mat spoelen tussendoor.


Het houdt niet op vandaag.

De volgende drift een verzwaring. In een reflex sla ik aan. Ja, toch een vis. Een snoekbaars deze keer. Tjonge, het lijkt niet op te kunnen. De vistijd zit er inmiddels bijna op. Tot slot bevissen we een klein stukje nog één stek werpend. Vaak staan hier dikke vissen, maar het is doorgaans alles of niks. We werpen de boel secuur uit met shads op 10 grams loodkopjes maar aanbeten blijven uit.


Ook de snoekbaars is te vangen.

Eddy heeft nog een flink stuk rijden voor de boeg en nu de zon gezakt is wordt het rap kouder. We gaan dan ook niet tot het donker door en ruimen op ons gemak de boel op. We kunnen terugkijken op een superdag, zeker voor tijdens een koude februariperiode. Heb ik wel eens anders meegemaakt….