image description

Rivier in het vizier 327

Rivier in het vizier 327  

Door Yvo Bindels  

Het is vroeg in de middag als ik aan de trailerhelling arriveer. Twee sympathieke Vlamingen komen juist van het water af.

De vangst viel hun nogal tegen, maar het is wel genieten van het zonnige weer. Ik kan niet wachten om zo een paar uurtjes op de rivier te drijven en ga er snel vandoor.

Richting rivier stuit ik op een enorme groep jagende aalscholvers. De grootte van de groep maakt wel indruk. Honderden exemplaren tegelijk op jacht. Enkele vissen springen het luchtruim in om te ontsnappen.

De exemplaren die iets langer onder water blijven schrikken zich rot als ze dicht de boot boven komen. Maar echt indruk maak ik niet. De groep gaat een stuk verder gewoon opnieuw op jacht. 

De rivier stroomt door de regenval van de laatste dagen lichtjes. Sando stapt over een uurtje in en tot die tijd ga ik werpen met kleine shadjes op baars. Even zoeken waar ze zitten. 

Daartoe laat ik me met de stroming en wind afdrijven en vis met een zwaarder loodkopje op hoog tempo op zoek naar activiteit. Al snel enkele aanbeetjes van kleintjes en twee lossers. Mooizo. Ik anker de boot middels de fronttroller om de boel secuur uit te kunnen vissen. 

Daarvoor gebruik ik de iets zachtere Godfather2 parabolic van 1.90 meter lengte. Ik weet, hij is kort voor werpend vissen, maar mijn worpen zijn niet al te ver en het is tevens niet diep.  

Met deze hengel heb ik simpelweg het optimaal gevoel om ook goed op de kleinere vissen te kunnen reageren. Het loopt meteen als een speer! Keer op keer wordt mijn shadje gegrepen.

Vooral baarzen van middelmaat, maar wat zijn ze mooi en in goed conditie! Dan een aardige knal op mijn stokje en de eerste veertiger komt richting de boot. Ideaal dat rubberen baarsnetje!


Een flinke bonk op het lichte hengeltje!

Aah, Sando is er. Hij kan zo instappen en zit binnen de kortste keren met een baars in zijn handen. Heerlijk vissen zo in alle rust en met behoorlijk wat actie. Na een goed uur baarzenspektakel wordt het tijd voor wat variatie. We zetten onze zinnen op roofblei en zoeken die gedeeltes van de rivier op waar de stroming net iets forser is.


Sando is gelukkig ook verzot op het baarsvissen.

Vooral de zones bij de planten zijn interessant. Er zit aasvis zat in elk geval. We vissen onze poppers in vrij hoog tempo binnen. De aanbeten hierop zijn vrijwel altijd spectaculair. Ook baars en winde zijn uiteraard welkom. 

En dan plots een beste aanbeet op ruime afstand van de boot, hangen! De roofblei geeft zich niet zomaar gewonnen en schiet alle kanten op. Sando timet goed bij het scheppen en de vis zit erin. 


De eerste roofblei is de klos.

De volgende aanbeet komt bij Sando. De roofblei slaat een flinker krater in het oppervlak maar mist de popper. En nog eens! Daarna volgt hij het kunstaas tot aan de boot en druipt af. Jammer, maar wel gaaf om te zien. 

Dan blijft het even rustig. Ik kies voor een ondiep lopende Triple Pikefighter Junior. Een plug die regelmatig de grootste roofbleien oplevert. Niet alleen bij ons, maar ook bij diverse viskennissen. 


Reiger op jacht.

Ik schrik van de aanbeet, wat een knal zeg! Ondanks dat je erop voorbereid bent komen ze op de een of andere manier vrijwel altijd onverwacht hard binnen. Wat een geweld! Het is een grote vis ook. 

De buikdreg van de plug zit geheel in de bek dus lossen zal niet snel gebeuren. Genieten van de dril dus! Ook nu scheppen we de vis en leggen hem op de onthaakmat. Dat geklooi met zogenaamde stoere handlandingen schiet zeker bij roofblei niet op. 


En het is álweer de Triple Pikefughter junior die verantwoordelijk is voor een grote vis.

Prachtige lange vis en goed gevuld ook. Zo vangen we ze graag. Veel mooier wordt het niet dus we laten de roofbleien verder met rust. We trollen met groot kunstaas terug richting de baarzenstek. Dat levert niks op. Ons laatste visuurtje vissen we nog op baars. 

Daar doen we het voor!

Een politieboot komt dichterbij. De boot met drie vriendelijke agenten komt keurig naast ons liggen. De controle verloopt gemoedelijk maar secuur, goede zaak. Onze fronttroller op afstandsbediening vinden ze wel interessant. Na nog een kort praatje vervolgen ze hun weg.

Het laatste uurtje vissen we nog op baars.

Een zwanenkoppel met al aardig opgeschoten jonkies graast de algen van rivierkeien. Ze lichten prachtig op in het laatste zonlicht van de dag. We gaan er een tijdje naast liggen en genieten van het tafereel. De baarzen hebben er ook nog zin in en de teller loopt rap op zo.


Vredig tafereel.


De keien worden van de alg ontdaan.

Plotseling een donderslag en een dreigende bewolking. We besluiten het niet af te wachten en varen terug richting helling. Mooi geweest!