Rivier in het vizier 302 

Rivier in het vizier 302 

Door Yvo Bindels

Na een ontspannen reis arriveren Henk en ik in Zweden bij het rode huisje met uitzicht op een hoek van een flink meer. De visboot ligt al voor ons klaar in de baai voor de deur. Net als verleden jaar zal dit onze uitvalsbasis vormen om twee weken de Zweedse roofvissen te belagen.

Tijdens het uitladen van onze spullen is het al genieten van de vele vogelgeluiden, het prachtige uitzicht en de rust die er heerst. De eerste dag gebruiken we vooral om alles startklaar te maken en het water te verkennen.

Het is al snel duidelijk dat de natuur iets achter ligt ten opzichte van onze verblijf verleden jaar. In de baaitjes zijn nog geen waterplanten te bekennen en het jonge riet staat nog maar net in de startblokken.
 

Een stukje van het jachtterrein.

Het meer ziet er prachtig uit, omringd door rotsen, frisgroene bomen en goudgele rietkragen die wuiven onder de blauwe hemel. Dit jaar zullen we naast snoek ook de snoekbaars veelvuldig belagen. Dat er mooie snoekbaarzen rondzwemmen wisten we al van vorig jaar.

’s Avonds maken Henk en ik het materiaal voor de eerste visdag piekfijn in orde. Daarbij klinkt het fraaie gezang van een nachtegaal. Ongelofelijk wat voor volume zo’n kleine vogel heeft!

De eerste visdag vallen we gelijk met de neus in de boter. Met shads vangen we op enkele mooie plateaus gelijk een serie snoekbaarzen. Het blijkt dat de snoeken en snoekbaarzen door elkaar liggen op dezelfde diepte, want als ‘bijvangst’ mogen we gelijk al 17 snoeken noteren waarvan zeven negentigers en een mooie metervis.

Een handvol baarzen maakt het roverstrio compleet. Bij de snoekbaarzen zitten al meteen twee kapitale vissen. Wat een topdag, dat belooft wat!


We vallen gelijk met de neus in de boter.

Zo gaat het de eerste dagen verder, we genieten van de vele aanbeten en uiteraard van de prachtige Zweedse natuur. Ook van de rust op het water, want vrijwel elke dag is er geen mens in de buurt te bekennen.

We hebben volop de tijd om nieuwe materialen en nieuw kunstaas te testen. Geel blijkt in elk geval opnieuw een van de best vangende kleuren te zijn. Opnieuw een streep door de ‘helder water-natuurlijke kleuren’ onzin.
 

De snoekbaarzen zien er kerngezond uit.

De grootste snoekbaarzen zijn vooral ’s avonds actief, elke avond zit er wel een echte bak tussen. Dat maakt het vissen in de late uurtjes superspannend. Tussendoor vissen we ook af en toe in de ondiepe baaitjes.

Daar zitten op dit moment echter vooral de kleinere snoeken. Leuk voor de aanbeten en voor de afwisseling. De grotere vissen vinden we toch vooral bij de structuurrijke plekken op het open water.


Genieten van de harde aanbeten!

Tijdens een dag met veel regen, doen we rustig aan en zoek ik tijdens een droog uurtje het natuurreservaat dat pal naast de deur ligt op. Een ondiep meer, brede rietvelden, stukken bosjes, ik ben al gauw een eind op pad.

Ondertussen kijk ik m’n ogen uit naar de vele vogels. De roerdomp die af en toe hoorbaar is kan ik helaas niet ontdekken. Wel wilde zwanen, goudvinken, gorzen, kraanvogels, klauwiers en vele zangvogels. Wilde zwijnen hebben sommige stukken aardig omgeploegd met hun snuit op zoek eetbaars zoals eikels.
 

Natuurlijk belagen we ook regelmatig gericht de snoeken, maar ook tijdens het vissen op snoekbaars gaat het aantal snoeken vrijwel dagelijks in de dubbele cijfers.

De dag erna schijnt de zon weer volop. Het is wel nog aardig fris, dus goed aankleden is wel een must. Onze huurboot waarmee we vissen is praktisch ingericht en voldoet uitstekend.

Deze twee weken kunnen we prima zonder elektromotor, plotter en verstelbare stoelen. Waarderen we de luxe thuis alleen maar des te meer straks. We hebben wel een dieptemeter van thuis meegenomen, want dit is voor ons een belangrijk instrument.


Onze enige buren.

Martin, de bootverhuurder is een sympathieke Zweed en is enthousiast over onze snoekbaarsvangsten. We nemen hem enkele uurtjes mee op pad en zijn persoonlijk record sneuvelt die avond met een mooie snoekbaars van 85 centimeter lang, wel zo leuk voor hem natuurlijk.

Martin heeft bij uitzondering ook op een nabij gelegen meer een boot voor ons klaargelegd. Daar vissen we de dag erna op snoek.

De nieuwste creatie van Aad Dam, de Big Smile wordt bij de eerste worp al gelijk opgevangen door een snoek. Nummer twee en drie volgen. Henk probeert ook allerlei kunstaas uit.

We vangen er werpend goed snoek, de echte grote vissen blijven er uit vooralsnog uit. Als we het diepere water opzoeken en hier gaan (back) trollen met grote flappers vangen we een serie vissen van rondom de meter lengte. De aanbeten zijn hard en zeer overtuigend, genieten dus!


De grotere snoeken zitten wederom iets dieper.

Zoals altijd op vakantie gaan de dagen veel te snel voorbij. We zitten ondertussen alweer in de tweede week. We variëren nu wat meer qua technieken en proberen ook meer verschillende stekken uit.

Tijdens een dag met een koude oostenwind, zijn de vissen iets minder actief. Echter we vangen nog steeds aantallen waar ik in Nederland gelijk voor zou tekenen. Opvallend is dat de baarzen elke dag actiever worden en beslist niet bang zijn voor de middelgrote shads.

Vooral de gele wobshad van 13 centimeter valt bijzonder in de smaakt. Andere toppers zijn bijvoorbeeld de komodoshad en een lange slug.


Het einde van een heerlijke visavond.

Tijdens de middagpauze zien we appelvinken van de bloesem van de fruitbomen om het huis snoepen. Ook zien we een zeearend en een visarend, die de dag erna vanuit een hoge boom naar het onderliggende water kijkt. Ik had deze roofvogel graag zien toeslaan, maar even later gaat hij er van door zonder buit.
 

Concurrent voor de deur.

Een paartje zwanen heeft een stevig nest gemaakt op een beschutte plek tussen het riet. Het vrouwtje zit in weer en wind op de eieren en is constant in de weer om vanaf haar troon de rieten om haar nest te ordenen.

Het mannetje ziet het stuk meer als van hem en duldt geen indringers. Zo is hij een hele poos bezig met het najagen van een koppel wilde zwanen over het gehele meer en is pas tevreden als ze definitief vertrokken zijn.


Het plan om grote snoekbaarzen te vangen is ruim geslaagd.


Helaas gaat de tijd altijd de snel voorbij, de laatste vis van de vakantie.

Helaas is het ook voor ons tijd om de spullen te gaan pakken en ons op te maken voor de terugreis naar huis. We kunnen terugkijken op een succesvolle Zwedenreis en hebben weer intens genoten. Thuis kunnen we ons weer gaan opmaken voor het nieuwe seizoen, ook een mooie tijd.

Je hoort ervan…