Rivier in het vizier 292

Rivier in het vizier 292

Door Yvo Bindels

De gezinsvakantie naar het mooie Zwitserland zit er inmiddels weer op. Na enkele weken niet gevist te hebben is de drang naar een nieuw roofvisavontuur uiteraard groot. Lambert heeft ook zin in een dagje riviervissen, dus de afspraak is snel gemaakt.

In de vroege ochtend is het heerlijk rustig op de rivier. Omdat Lambert straks de fronttroller vanuit de punt van zijn boot bedient, is het aan mij om de buitenboordmotor de sporen te geven. Hoopvol koersen we naar de eerste stek. In dit vroege eerste uurtje richten we ons vizier op meerval.


Gevarieerd vissen op de rivier spreekt mij enorm aan

Nu de zon nog laag staat, is de kans om een actieve vis tegen te komen op ondiep water groter dan midden op de dag. Met lepels, spinners, rammelaars en shads op lichte loodkoppen met dikstelige haak vissen we werpend de interessante stukken af. Geregeld laten we het kunstaas naar de bodem afzakken om zo dicht bij de bodem te vissen.

Plotseling zwemt er iets onze richting op. Het is een bever. Zodra hij ons in de gaten krijgt, duikt hij met een flinke plons onder en zoekt de beschutting in de oever op onder enkele overhangende struiken. Een ros aan m’n hengel brengt me terug bij de les. Het is raak en het is meteen duidelijk dat het een meerval is.


Meerval met marmerprint

Geen gigant, maar de vis vecht pittig en geeft enkele minuten goed strijd. Even later mag ik met de prachtig getekende meerval voor de lens poseren. Mooie marmerprint over de gehele rug van de vis. Het blijven bijzondere schepsels.

Een half uur later is het ook bij Lambert raak. Aanvankelijk denkt hij aan een kleine vis, maar gedurende de dril wordt de verwachting naar boven bijgesteld. Een hele beste vis stelt het materiaal aardig op de proef. Na enkele minuten drillen, schiet de vis helaas los. Waarschijnlijk heeft de haakpunt op de harde plaat met tandjes gezeten.

Als de zon hoger aan de hemel komt, laten we de meervallen met rust en schakelen we over op roofblei met oppervlakte-aas. De visuele visserij is altijd lekker spannend. Binnen tien minuten knalt er bij ons beiden een vis op, maar is het mis. Ook aanbeten drie en vier worden niet verzilverd. Het water is ietwat troebel, waardoor de vissen de inschatting wellicht minder goed kunnen maken, of ze zijn gewoon voorzichtig.


Spannende oppervlakte visserij


Elk moment kan er een mooie vis op knallen

Lambert tipt nog om het kunstaas na zo’n mislukte aanval helemaal stil te laten liggen. En niet veel later kan ik op die manier een aanbeet op een popper in tweede instantie toch nog verzilveren. Je kunt je wel voorstellen dat dit er gaaf uit zag!


De aanbeten zijn verslavend zeg!

We maken ondertussen heel wat worpen en vangen naast roofblei ook de nodige baarzen. Zelfs de kleinste baarsjes storten zich dapper en brutaal op ons snel geviste kunstaas. De grotere exemplaren geven daarnaast ook nog eens prima strijd op het lichte materiaal, waardoor baars toch een van m’n favoriete sportvissen blijft!


Brutale baarzen op de poppers

De vele worpen en de hoge inhaalsnelheid begin ik na enkele uurtjes wel in m’n armen te voelen. Mooi moment voor de lunchpauze. Regelmatig flitsen er ijsvogels voorbij. De zachte winter heeft de populatie goed gedaan. Het is lekker rustig op het water. Door de slechte snoekbaarsvangsten in dit seizoen, zijn er ook nauwelijks andere visboten te bekennen.


Lambert moet aardig aan de bak…


….maar weet de vis zijn wil op te leggen.

Na de pauze hopen we weer op een flinke portie oppervlaktespektakel. Het loopt weliswaar niet storm, maar geregeld mogen we een aanbeet verwelkomen. Bij de roofbleien zal het hakingspercentage ongeveer de helft zijn. Pluggen zullen nu waarschijnlijk effectiever zijn, maar ook minder spectaculair dan de visuele visserij met poppers en walk-the-dogs.


Strakke zilveren pijl


Maar ook de kleurenpracht van de baarzen blijft fascineren.

De middag gaat helaas veel te snel voorbij. Als de aanbeten afnemen gaan we vooral met klein spul, zoals spinners en plugjes op baars vissen. Lambert weet daarbij 2 prachtige windes te verschalken met zijn Ikiru mini cranck plugje. Zo zitten we op al vier soorten en dat zonder snoekbaars en zonder snoek.


Hoewel de Spro ikirupop 65mm vandaag de favoriet was….


Vielen de windes voor een ondiep duikend miniplugje

Eenmaal terug aan de trailerhelling kunnen we terugkijken op een heerlijke actieve visdag, waar we weer even op kunnen teren. Hoeveel worpen zou men op zo’n dag maken? Geen idee, maar ik weet wel dat elke worp vandaag de moeite waard was!
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -