Rivier in het Vizier 234


Rivier in het vizier 234

Door Yvo Bindels

5 September 2011 - Het is zover. De zeevisvakantie naar Noorwegen die ruim een jaar geleden geboekt is, gaat beginnen. Op drie kwartier rijden van Bergen ligt een prachtige accommodatie voor maximaal vier personen. Een huisje met alles erop en eraan en een goede stabiele boot met open zee en fjord binnen handbereik.

Vismogelijkheden te over in dat gebied. De geplastificeerde waterkaart die we kregen thuisgestuurd is al tig keer bestudeerd. Ondieptes op open zee zijn top voor dikke pollak en koolvis. Maar ook beschutte plekken bij elke mogelijke windrichting zijn belangrijk. Aangezien we graag pilkeren met relatief licht materiaal zijn dieptes tussen 15 en 50 meter het meest interessant. Vooral daar waar de diepte flink schommelt.


Deze lichte Dieter Eisele-pilkers springen er qua vangkracht duidelijk bovenuit.

Hans, Wiel en ik zijn absoluut geen ervaren zeevissers, maar met een goede voorbereiding en tips van CordesTravel gaat het vast wel lukken. Ik droom al helemaal weg. Het is in elk geval vakantie, dus geen gestress. En juist dat laatste gebeurt helaas toch op de heenreis midden in de nacht. Met ruim 3,5 uur speling op het reisschema zijn we lekker op weg als plotseling gevarenlichten knipperen. 

Huh, er was geen kip op de weg? Toch staat het er opeens muurvast. We staan reeds een uur stil als we op de radio horen dat er een vrachtwagen met gevaarlijke stoffen is gekanteld. De snelweg blijft nog eens anderhalf uur gesloten. We blijven geduldig wachten, kunnen ook niks anders.

Weer een uur later bereikt ons het bericht dat de snelweg de hele nacht afgesloten zal blijven en we de aanwijzingen van de politie moeten volgen. We worden langzaam nerveus, want de tijd begint te dringen en de veerboot gaat echt niet op ons wachten. Na ruim vier uur stilstaan is er complete chaos. Automobilisten keren om en anderen vullen de ontstane gaten.


Chaos midden in de nacht.

Eindelijk komen er zwaailichten dichterbij. Agenten begeleiden het verkeer terug naar de vorige afrit. Dan wordt het even zoeken. We moeten nu een uur goed maken op het schema om de boot nog te halen, dan tel ik het tanken niet eens mee. De rest van de nacht en de ochtend kunnen we stevig doorvlammen en kunnen op het nippertje inchecken, als laatste auto. Pfff.

Na een goede nachtrust op de Fjordline komen we op maandagmorgen in Bergen aan. De huiseigenaar Magne is vriendelijk en behulpzaam. Hij vaart even met ons uit zodat we aan de 6,40 mtr lange boot met 60 pk Suzuki kunnen wennen. Ook toont hij de rotsen die we bij in- en uitvaart van de haven moeten ontwijken. We krijgen een uitgebreide weersvoorspelling op kaart met daarbij tevens de waterstanden, stroomsnelheid en golfhoogte op zee.

Het weer ziet er niet best uit. Toch lijkt het in de avond mee te vallen en gaan we er uiteraard opuit. We zoeken een beschutte plek aangezien het stevig waait. Dicht langs een lange muur van rotsen kunnen we mooie driften maken. Het blijkt er bomvol te zitten met makreel. De pilkertjes van 50 gram komen er nauwelijks doorheen, elke inworp hangt er al snel een makreel aan.

Ze zijn fel en ook mooi om te zien, maar na zo’n tien stuks wil je wel wat anders. We schakelen over op pilkers van 75 tot 100 gram en weten nu regelmatig de bodem te bereiken. Enkele middelgrote pollaken en een wijting kalmeren onze eerste vangdrang. De tweede dag zijn we op tijd op. Bakken broodjes in de oven en na spek met eieren staan we te popelen om het water op te gaan.


Pollak is een prachtige sportvis!

In ons enthousiasme vergeten we een doek mee aan boord te nemen, beetje onhandig met de makrelen die weer volop present zijn. Hans zijn handen en hengelhandvat beginnen al een beetje op een makreel te lijken. We komen langzaam in het ritme en vangen met regelmaat mooie vis. Ook krijgen we veel regen te verwerken, maar dat mag de pret niet drukken.

Pollak is een prachtige sportvis die graag op snelheid door het water jaagt. Snelgeviste pilkers doen het dan ook erg goed op deze snelle jager. Vlak boven de bodem vang ik op een bijna gesleepte pilker enkele schelvissen waaronder mooie exemplaren. Ze bieden behoorlijke weerstand op de 100-grams spinhengel.


Een mooie schelvis tijdens een van de spaarzame zonnige momenten.

Wiel probeert het eens met een Spro Dullshad van 11 cm op een 80 grams jigkop. Dat blijkt een prima keuze, want dicht bij de bodem vangt hij nu ook kabeljauw en tijdens het binnendraaien vlamt er regelmatig een pollak op. Ook heeft hij veel minder ‘last’ van de makrelen. De makrelen vallen wel regelmatig de wartel boven de onderlijn aan, met hun minitandjes rafelen ze onze 30-ponds dyneema hoofdlijn, wat tot gevolg heeft dat er regelmatig een stukje lijn af moet. 


Wiel vangt prima met de Spro Dullshad van 11cm.

Vooral op een richel van 30 naar 50 meter diepte vliegen onze hengels regelmatig krom. Door de wat hardere stroming vissen we nu met pilkers van 80 tot 125 gram. Dat is ook wel de grens voor de hengels en molens die we nu gebruiken. De boot blijft ook bij een stevige golfslag stabiel liggen. Dit komt doordat een speciale ruimte met 300 liter water volloopt. Tijdens het varen loopt dit water er weer uit.


Prima visboot voor op het ruwe water!

Ook de volgende dag houdt de wind helaas aan. We kijken regelmatig dicht bij zee hoe de golven zijn, maar deze blijven helaas nog veel te hoog. Vandaag is echt werken voor een spaarzame aanbeet. Wel komen er weer wat soorten bij, zoals geep, roodbaars, lom,een lipvis en een klein gestekeld bruin visjes waarvan ik de naam niet weet.

De meeuwen houden ons met hun scherpe blik nauwlettend in de gaten en proberen vissen die niet gelijk terug de diepte in zwemmen op te pikken. Er ontgaat ze niks! Ze lijken een kromme hengel te herkennen, want als ik een makreel binnen haal hangen ze al boven me. Een meeuw duikt vlak naast me richting makreel die ik aan boord lift. Snel haal ik de vis naar me toe, maar de meeuw raakt met een vleugelpunt de lijn. De lijn breekt en makreel zakt met pilker naar het diepe. Balen.

Tegen de avond staat mijn hengel wel erg krom. Het leek even op een hanger, maar er zit toch beweging in. Wat zou dit zijn? Na een goed kwartier drillen op het randje blijkt dat ik een grote kabeljauw in z’n zij gehaakt heb. De huid is behoorlijk taai, want de dreg zit er maar dun in, terwijl ik behoorlijk wat druk heb uitgeoefend. Mazzeltje, maar wel een mooie vis.


Na een kwartier drillen…

Het nieuwe weersbericht ziet er beter uit. Misschien kunnen we de laatste dagen zelfs open zee op?

Wordt vervolgd…

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -