Pure Fishing

Pure Fishing gaat weer voluit

Groothandel Pure Fishing staat na twee jaar die in het teken van fuseren stonden,  te trappelen om weer voluit te kunnen gaan. De wereldwijde hengelsportgigant telt na samenvloeiing met Penn, Shakespeare en JRC nu 9 merken. Pure Fishing Benelux zetelt sinds kort in Etten-Leur waar een prachtig nieuw pand een record-showroom van 800 m² herbergt.


Robert Valkeneer met de uitmuntende Affinity Twin Tip strandhengel

Over records gesproken, wat zou die catalogus van Pure Fishing wel niet wegen? Ik heb een exemplaar van de Trade Manual 2009 op de kop getikt en die telt 9 glossy catalogi van de merken Berkley, Mitchell, Abu Garcia, Shakespeare, Penn, JRC, Fenwick, Spiderwire en Stren. Alle keurig in het Nederlands vertaald.


Ook Berkley heeft de holle Hollowbelly shads in het pakket opgenomen


De complete Pure Fishing ‘bijbel’ hangen we aan de Tec Tool Berkley unster en deze slaat uit naar… 2683 gram in totaal! Meer dan 2,5 kilo aan gedrukte producten! We leggen de stevige hoes even terzijde en wegen vervolgens de boekies even apart. De zwaarste catalogus komt nog altijd op naam van … Shakespeare met 747 gram. Gevolgd door de catalogi van Abu-Garcia (367 gr); Berkley (342 gr); JRC (294 gr); Penn (229 gr); Mitchell (249 gr), Fenwick (141 gr); Spiderwire (85 gr) en Stren (59 gr). Welke groothandel kan tippen aan een verzameld werk van deze omvang?


De zwaarlijvige ‘ bijbel’ met 9 merken: gewogen op 2683 gram!

Meevallen
Robert Valkeneer kenden we eerder als manager bij Shakespeare/JRC. De marketing manager heeft nu liefst 9 logo’s op zijn Pure Fishing werktenue. Het kan verkeren. “Voor de werknemers was het een drukke en spannende periode,”zegt Robert, “maar nu de fusie achter de rug is kunnen weer vooruitkijken en de schouders eronder zetten.” Wereldwijd zijn er meer dan 10.000 werknemers bij Pure Fishing.

Moederbedrijf Jarden behoort met zijn outdoor- en hengelsportonderneming tot de 500 grootste van de USA en dat werkt ook in Etten-Leur prettig. Valkeneer kan niet ontkennen dat de gereorganiseerde Benelux-organisatie goed toebereid is op de economisch moeilijke tijden. Etten-Leur is als locatie centraal gelegen in de Benelux, op acceptabele afstand van Schiphol (niet onbelangrijk bij een multinational) en niet ver van het vorige onderkomen in Breda. Er werken momenteel 13 werknemers in Etten-Leur, waaronder 6 vertegenwoordigers.

Van een crisis is hier vooralsnog weinig te merken. De drukte van de voorjaarsorders is volop aan de gang. De mega-showroom wordt druk bezocht door winkeliers, dus de loop zit er goed in. Robert denkt dat de crisis de hengelsport misschien niet geheel zal voorbijgaan, maar hij denkt dat de gevolgen zullen meevallen. “Mensen zullen altijd blijven vissen, ook als ze geen werk hebben. Juist dán misschien. Wellicht dat dure artikelen minder verkocht zullen worden, maar dat kun je als brede onderneming ondervangen met voldoende aanbod aan alternatieve producten.”


Een zee van ruimte

Compleet
Een groot bedrijf als Pure Fishing streeft naar een compleet aanbod. Er is geen product te noemen of een van de 9 merken heeft het wel. En als het er niet is, of in onvoldoende mate, dan kun je met een mondiaal sterk moederbedrijf achter de hand natuurlijk nóg beter de markt naar je hand zetten, door bepaalde producten te laten maken of nóg een nieuw merk aan te kopen.

Interessant is voor de Benelux ook hoe de merken zich onderling gaan verhouden. Dat Pure Fishing nu gezelschap heeft gekregen van Shakespeare, zou bijvoorbeeld invloed kunnen hebben op een merk als Penn, dat zich sinds een jaar sterk heeft geprofileerd binnen de Benelux met betaalbare kwaliteitsproducten als een Penn Overseas hengelrange en duurzame Sargus zeemolens.


Over deze JRC-slaapzakken is nagedacht; enkele zijn extra hoog bij de voeten voor meer ruimte en meer warmte. Bovendien stap je er makkelijker uit.

Het is dus beslist niet zo dat Penn het hoge segment gaat verkopen en Shakespeare het middensegment. Ook al zal Penn zich gaan ontfermen over toppers van zeehengels als de TRQ en de Affinity (Twin Tip) waar Shakespeare van oudsher met zijn K2 Metal strandhengels en de Ugly Stik boothengels de standaard zet.

Nieuws
Een rondje door de grootste hengelsportshowroom van de Benelux dan maar. Wat opvalt is dat alles ruim en overzichtelijk is opgezet. Er is gekozen om de merken bij elkaar te zetten. Zo ontstaat er een prachtige Berkley hoek; een Abu-Garcia deel en een sfeervolle JRC corner met bivvies, stretchers en slaapzakken. Indrukwekkend is zoals altijd de verzameling lijnen van Berkley, Stren en Spiderwire; de Gulp-imitaties en Powerbait–troutbaits. Naast de lijnen heeft nog een ander segment aan ruimte gewonnen; de roodzwarte Berkley TEC Tools en Classic Tools.


De gezellige JRC-karperhoek vol kwaliteitsspullen

Een wand vol duurzaam en praktisch gereedschap. Van schaartjes tot aan onthaaktangen; van unsters en lipgrippers tot aan Odor Killers om je (vis)handen schoon te wassen. Watertanden wordt het bij het aanbod roofvishengels van Berkley en Abu. Klassiekers als de Berkley Skeletors en Series One met opvallende grepen pronken naast nieuwkomers als de Abu Fantasista Suisho (EFTTEX Winner) en Rock-sweepers.


Een ABU Fantasista Suisho spinstok met verstelbaar verkasoogje

De laatste topserie brengt een van de lichtste ‘lichte’ verticaalhengels (98 gr) op de markt voor werpgewicht 5-25 gr. Een juweeltje. Abu maakt verder indruk met de nieuwe Sorön werpmolen en zijn omvangrijke kunstaas-arsenaal met klassieke Hi-lo pluggen en Toby lepels naast nieuwe Hi-lo jerkbaits en tal van Tormentor-pluggen. Voeg daar nog eens de nieuwe Pulse- en Ripple-shads softbaits en Powerjig jigkoppen van Berkley aan toe en geen enkele roofvis komt er nog door. Als gezegd zal Penn een flink aandeel leveren in de zeehengelsport.


De betaalbare ABU Sorön molen: geen schuivend dyneema meer op je spoel door 2 rubber ringetjes

Het befaamde Zeehengelsport/Shakespeare team zal tot Zeehengelsport/Penn team worden omgedoopt en zeker en vast gebruik gaan maken van de prachtige Affinity strandhengels, waarvan de Twin een kostbare allrounder is die voorzien wordt van twee toppen; een gevoelige top voor zacht aas en beetregistratie, en een top voor de lange afstanden. En anders kan dit team putten uit een complete reeks Overseas en TRQ-hengels en reels.

Pure Fishing is klaar voor een nieuwe uitdaging op een nieuwe locatie. De winkeliers hebben inmiddels de weg gevonden naar het Benelux-hoofdkwartier in Etten-Leur aan de Ecustraat. Dat de 9 sterke merken hun weg naar de sportvissende eindgebruikers blijven vinden lijdt geen twijfel! Info: www.eu.purefishing.com of tel. 076-5300377.



ANDEREN LAZEN OOK