Platypus Low Floating: makkelijk te vissen

Platypus Low Floating van Westin: makkelijk te vissen 

Door Berthil Bos

Het gaat hier over een Deens stukje kunstaas, die een naam heeft gekregen van een dier waar hij met een beetje fantasie op lijkt. Bij ons is dit dier beter bekend als vogelbekdier, met zijn karakteristieke afgeplatte snavel.

Door deze snavel mee te gieten bij deze plug, wordt de actie uitermate interessant. Bij dit aasje zijn niet één maar twee bevestigingsoogjes op de doorlopende schoeplip bevestigd. Hierdoor kan je hem niet alleen op diverse dieptes presenteren, maar de plug krijgt ook een andere actie als je de bevestiging verandert.

De Platypus heeft de vorm van een banaan met afgeplatte staart, net zoals de Zalt die ook uit Scandinavië komt. Het schijnt een relatie te zijn met deze wereldberoemde Zalt en toch zal de Platypus meer aanhangers krijgen, omdat hij veel makkelijker te vissen is.


Platypus Low Floating van Westin: makkelijk te vissen.

De Zalt moet je echt leren vissen, terwijl de Platypus ook bij het gewoon door het water gaan al zeer attractief zwemt. Als je het voorste bevestigingsoogje gebruikt kan je het beestje zeer ondiep vissen en krijgt het een rustig rollende actie, ook bij zeer langzaam binnen draaien.


Verkrijgbaar in diverse kleuren en maten.

Hierdoor zal tijdens de koude winterdagen dit aasje nog menig snoek tot een aanbeet verleiden, nu Esox het allemaal wat langzamer wil hebben. Degene die ik heb uitgeprobeerd was Low Floating, wat wil zeggen dat deze wat dieper in het water ligt dan een normaal drijvende plug.

Hierdoor blijven ze na bijvoorbeeld na het twitchen (tikjes geven) even hangen, voor ze zeer langzaam naar de oppervlakte gaan. Dit hangmoment is vaak het moment waar de snoek op heeft gewacht en de aanval zal dan ook worden ingezet.

Ik schreef al dat alleen binnen draaien vaak voldoende is om verleidelijk te zijn, maar een beetje spelen kan op zijn tijd ook geen kwaad. Als je de speld aan het bovenste oogje bevestigd, kan je meer de diepte in.

Dit zal vooral de trollende vissers aanspreken, omdat de actie gelijk een stuk agressiever is. Hierdoor valt de Platypus door de trillingen ook in deze wat donkerder omgeving goed op. Met één en dezelfde plug kan je dus diverse omstandigheden aan. Met een actie die je niet alle dagen ziet, moet het succes niet uitblijven.

De Platypus uit één stuk is er in vier maten, 90, 120, 160 en 190 milimeter, waarbij de twee kleinsten suspending (hangend onderwater) zijn en de twee grotere, zowel sinking als low floating. Ook aan kleuren is er geen gebrek en dit in combinatie met uiterst scherpe haken maakt het een topplug.