image description

Peter dobbert door… Maart!

Ik heb me er weer doorheen geslagen. Maart is eigenlijk altijd mijn slechtste vismaand, dus ik balanceer dan vaak tussen vangdrang en faalangst...

Ik vang gewoon altijd slecht in maart. De oorzaak is, dat ik mijn snoekspullen dan opberg en meteen overschakel naar zeelt. Terwijl maart nou niet echt een maand is, waar je op de fora wordt overspoeld met zeeltvangsten. Ook dit jaar zag ik dus weer met "angst en beven" uit naar maand drie, al had ik wel bedacht om deze keer dan maar de zeelten over te slaan en me te richten op de wat vangbaardere witvissen.

Ik begon maart met deelname aan onze eerste witviswedstrijd van 2022, die we vanwege het versoepelen van de coronamaatregelen gewoon konden houden. Met zeven man verzamelden wij aan het Noord-Hollands kanaal bij Alkmaar. Direct naast ons parcours zat HSV Alkmaar ook met een man of 12. Het was weliswaar koud, al vijf dagen oostenwind, maar ik had er toch hoge verwachtingen van.

Lang verhaal kort: het eerste uur werd er niks gevangen. Het tweede uur werden er twee vissen gevangen. Het derde uur weer niks. De totale score van die wedstrijd was twee vissen, gevangen door dezelfde visser, die ook nog eens twee keer miste. Die visser was ik! Het resultaat zie je op de foto. De vissers van Alkmaar deelden in de malaise, want ook geen van hen heeft ooit beet gehad.

Toch is het zorgelijk, dat er zo weinig vis wordt gevangen. Het behalen van de winst is leuk, maar dit zijn vangsten waar normaal de nummer laatst nog overheen gaat.

Een week later…het weer is iets opgewarmd, besluit ik toch de zeelten een beetje te kietelen. Ik had mijn eerste zeelt van 2022 al op 2 januari, dus waarom niet nog een poging gewaagd? Ik ga naar De Rijp, waar ik door de weeks af en toe wat voerstekjes maak, omdat ik er toch doorheen rijd op weg naar werk. Ik maak deze ochtend drie voerplekken, struin ze stuk voor stuk af en pak op de derde plek zowaar een zeelt.

Ook de eerste giebel van 2022 komt nog op de kant. Een week later ga ik op pad richting Geestmerambacht, alwaar een forellenuitzet is geweest. Ik rommel een dik uur langs diverse gekende plekken, maar zie geen bewijsje. Dan maar op weg naar de Zaanstreek om een authentieke boerenkarper aan de schubben te komen. Wederom geen slechte keus, want aan de verkeerde hengel ( een ultralichte telescopische forellenhengel met 12/00 en een minimolentje bedoeld voor de giebeltjes) vergrijpt een knolletje zich aan de mestpier. Een hele leuke, spannende dril wordt in mijn voordeel beslecht en ook de eerste karper van 2022 is in het netje. Ik weet er ook nog een paar giebels uit te jassen. De karperhengel, die ik voor dit doel had meegebracht, heeft nooit een beet gehad.

Maart heeft tot dan nog niet echt slecht voor me uitgepakt. In deze flow ga ik ook nog een poging wagen op megabrasems in een uitwatering van het IJsselmeer. Ik mag niet mopperen. Ik pak meerdere handen vol voorns en zeven brasems, waarvan de grootste zich met zijn 62 cm zomaar in mijn top 10 nestelt.

Maart is ook de maand dat het voorjaar ontwaakt. De bomen krijgen knoppen, de eerste bolbloemen bloeien. De magnolia's openen hun kegels, nog zonder een blad aan de takken. Eerst bloeien, de rest komt later! Hazen rammelen en jagen door de landerijen, de steltlopers keren terug naar hun broedgebieden, de spechten ratelen op lantaarnpaalkappen, de zangertjes en duiven nestelen in en rond de tuin en diverse dwaalgasten komen even langs. Ik woon vlakbij het duinreservaat en ga graag nog even een rondje fietsen na het thuiswerken. Vanaf maart kun je dan nog net met het laatste daglicht wat foto's schieten in het waterwingebied. Op een ritje langs een mooie plas hoor ik een vreemd vogelgeluid. Bijna lachend als een groene specht, maar toch weer anders. De toon is hetzelfde, maar de riedel is van een andere melodie. Ik stop en stap af. Na enig speurwerk krijg ik de veroorzakers in het vizier. Het zijn vogels die ik nooit eerder zag, maar die al jaren op mijn wensenlijstje staan: geoorde futen. Als visser een behoorlijke topmaand gehad en als vogelspotter en fotograaf mocht ik ook de handjes dichtknijpen.

Nooit meer bang voor maart

Peter van der Heijdt