image description

Pelagic fishing op snoekbaars (1)

Tekst Hans de Hondt
Fotografie Bram Bokkers

Vele jaren geleden werd er voornamelijk op snoekbaars gevist met een levende of dode aasvis aangeboden onder een dobber, een lichte, lange, parabolisch buigende hengel van glasvezel moest zorgen voor de nodige sport.

Jaren later werd het verticalen uitgevonden. Een korte, strakke hengel in combinatie met een dunne dyneemalijn moest er voor zorgen dat je alles voelde wat zich onder het wateroppervlak afspeelde. Verticalen (of diagonalen) was en is nog steeds een populaire en uiterst effectieve manier van vissen.

Met de moderne apparatuur van vandaag de dag is er sinds kort weer een nieuwe methode om de snoekbaars te belagen. Deze vismethode wordt ‘pelagic vissen’ genoemd, wat vertaald betekent ‘vissen op half water’. Dit is een uiterst effectieve manier van snoekbaarsvissen op vooral de grote exemplaren! 

Het traileren van de boot in de donkere uurtjes vergt de nodige training omdat je goed moet weten hoever je kunt rijden op een boothelling. Niet alle hellingen zijn hetzelfde, sommige zijn steil of lopen snel, diep het water in. De reis naar het water toe en het traileren kan soms een belevenis op zich zijn!
 
De instellingen voor de Garmin toestellen in combinatie met de Panoptix sensor (die uitermate geschikt is voor het pelagic vissen) zijn op elk water anders. Je kunt met de standaard instellingen ook vissen, maar een iets betere afstelling brengt soms toch eerder de gehoopte verwachtingen.
 
Snel de hengels klaarmaken: voor de pelagic visserij heb ik graag een korte hengel van maximaal 210 centimeter met een werpvermogen tot 35 gram. Zo'n hengel is lekker strak voor het zetten van de haak en heeft toch nog genoeg lengte om mooi een vis mee te drillen. Een degelijke reel met 8 of 11/00 lijn voldoet voor deze visserij. Mijn voorkeur gaat uit voor de Slide Braid van Pezon & Michel. 
 
Dat uurtje voor zonsopgang kan soms heel doeltreffend zijn. Het is altijd spannend wanneer je vroeg in de ochtend het open water opvaart. Dit is voor mij persoonlijk altijd het mooiste moment van de dag. Het ochtendgloren, de zoete geur van het water, de natuur in je neus. Het ontwaken van de dag tovert altijd een lach op mijn gezicht of het nu regent of dat de zon schijnt.
 
Shadkeuze en loodkop: Iedere halfwatervisser zal zijn eigen ervaringen hebben, maar er zijn voor mij twee soorten shads. De V-staarten met een lengte rond de achttien centimeter van om het even welk merk. Zelf vis ik het liefst met de V2-Riggle van Gunki. Je kunt met deze shad boven de vis gaan hangen en ze blijven triggeren tot ze tot de aanval over gaan.
 
De V2ib is de winter mijn favoriete shad omdat deze in plaats van een V-staart een klein schoepstaartje heeft. Deze shad kun je heel goed laten zwemmen boven de vis. Wat loodkoppen betreft gebruik ik de loodkoppen van IIlex met haak 4 of 5 in gewichten van 25 en 35 gram.
 
Het halfwatervissen op zich: ik persoonlijk vis het liefst met twee man in de boot. Waarom? Wanneer je op de bevaarbare wateren gaat vissen moet je eraan denken dat je bijna de hele dag op het scherm kijkt en snel iets mist, bijvoorbeeld een boei of een boot die op korte afstand langs komt. Je kunt ook zo je ervaring en mening delen met iemand en hiervan leren, gezellig is het natuurlijk ook. Wij vissen altijd om de beurt en wie de vis vangt maakt niet uit. Het is de schipper die je boven de vis legt! 
 
Mooi voorbeeld van de twee shads die ik prefereer, De V2ib en achterin de V2-Riggle. De hengels zijn de Gunki Chooten met een werpvermogen tot 35 gram en een lengte van 190 centimeter; perfect voor deze visserij.
 
 
‘Twee zien meer dan één’ is een zegswijze maar vaak ook realiteit. Soms ben je even afgeleid als schipper en heeft je kameraad toch iets gezien wat tot nader onderzoek leidt. 
 
Bovenste scherm rechts is voor naast de boot vis te zoeken, met dit scherm kijk je links van de boot. Het scherm links boven is de dieptekaart en links onder de Panoptix sensor, deze is voor onder de boot te kijken.
 
Een heel mooi voorbeeld van de Panoptix met een vis op ongeveer negen meter diepte, aangegeven door de dikkere gele bol op het linkse scherm. De kleine rode vlekjes boven de vis is lucht dat van de bodem naar boven stijgt. Rechts van het scherm zie je ter controle de gewone transducer. Hier is heel mooi te zien hoe je boven de vis komt omdat de gele lijn hier heel mooi zichtbaar wordt. (Garmin beeldschermen 7412XSV en 922XS / Panoptix transducers down (PS30) en forward (PS21)).
 
Wordt vervolgd.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Roofvis Event Gouda 2024
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -