Op de viskist: Chiel Amkreutz

Verzorgd door Sportvisserij Zuidwest Nederland

Op de viskist: Chiel Amkreutz

Sportvisserij Zuidwest Nederland is een grote federatie met medewerkers op het kantoor in Drimmelen. Toch kan zij niet zonder de hulp van haar vrijwilligers. Het zijn de vrijwilligers die activiteiten mogelijk maken, vissteigers onderhouden of controleren op de Visserijwet, om maar wat te noemen. Om deze vrijwilligers eens in het zonnetje te zetten willen we maandelijks één van de vrijwilligers aan het woord laten in deze rubriek. Deze maand: Chiel Amkreutz.

Op de viskist: Chiel Amkreutz1. Naam?
Chiel Amkreutz

2. Leeftijd?
69 jaar

3. Van welke hengelsportvereniging(en) ben je lid?
Goudse Hengelaarsvereniging Viswaterpachting, opgericht 1 maart 1926 én HSV De Mooi Weer Vissers uit Stolwijk

4. Waar vis je vooral op?
Met de concoursafdeling van onze vereniging vis ik wedstrijden op dinsdagavond en op zondagmorgen. Er wordt vooral gevist op witvis zoals brasem en voorn. Soms wordt ook zeelt, roofblei of kopvoorn gehaakt. Met de concoursafdeling van HSV De Mooi Weer Vissers vissen we op woensdagochtend de 50+ wedstrijden óók op witvis.

Het is een echte gezellige viswedstrijd waar niet alleen de vangst belangrijk is maar ook het onderlinge contact. Tijdens de wedstrijden wordt er daarom ook altijd een pauze ingelast zodat de wetenswaardigheden kunnen worden uitgewisseld.

5. Wat is je leukste ervaring met het sportvissen?
Als je al meer dan 37 jaar lid bent van de vereniging en óók al die tijd bestuurslid bent, dan zijn er veel momenten die leuk zijn. Op sportvisgebied heb ik heel mooie herinneringen aan het wintervissen. Struinend langs de waterkant proberen je kilootjes bij elkaar te vissen. Op bestuurlijk gebied heb ik veel leuke ervaringen meegemaakt.

Bij federatie De Randstad werd er elk jaar een besturendag georganiseerd waarbij van elke hengelsportvereniging drie bestuursleden konden deelnemen. ‘s Ochtends een bak koffie met broodje. Aansluitend naar de waterkant voor de viswedstrijd, meestal het Kanaal door Voorne, na afloop de prijsuitreiking en aansluitend een koud buffet. Het was elk jaar weer een weerzien van collega bestuursleden waardoor bestuurlijke ervaringen konden worden uitgewisseld.

6. Grootste vis die je gevangen hebt?
Snoek van 98 cm.

7. Wat doe je voor Sportvisserij Zuidwest Nederland?
Ik heb jarenlang in de Federatieve Adviescommissie Viswaterbeheer meegewerkt. Daarna een tijdje bij de commissie Vergunningen en Controle. De laatste vier jaar verzorg ik de analyse van de snoekbaarsvangsten op het Volkerak, het Zoommeer, het Schelde Rijnkanaal en het Bathse Spuikanaal. De teruggestuurde vangstregistratiekaarten worden door mij verwerkt en daarna geanalyseerd en de resultaten worden verwerkt in een rapport dat door het bureau voorgelegd wordt aan de visstandbeheercommissie.

8. Wat spreekt je aan aan Sportvisserij Zuidwest Nederland?
Wat ik erg belangrijk vind is de belangenbehartiging van de sportvisserij. De ondersteuning van verenigingen (denk aan visstandbeheercommissies) op lokaal en provinciaal niveau vind ik een belangrijke taak van het bestuur en het bureau van Sportvisserij Zuidwest Nederland.

9. Dit is wat ik nog even kwijt wil?
Wat beter kan bij Sportvisserij Zuidwest Nederland is het zorgdragen dat verenigingen hun eigen viswater openstellen voor andere sportvissers. Zolang er echter verenigingen zijn die het als belangrijkste taak zien het aantal leden zo groot mogelijk te krijgen door hun viswater alleen ter beschikking te stellen voor hun eigen leden zijn we verkeerd bezig.

Verenigingen moeten zicht vooral bezig houden met activiteiten voor hun leden zoals opleidingen verzorgen en voorlichting geven, wedstrijden organiseren, deelnemen aan visstandbeheercommissies, evenementen organiseren en het lokaal aanspreekpunt zijn op visgebied.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Karperuitzet in Groningen en Drenthe
Marc Borst -
image description
Onderzoek visstand Volkerak-Zoommeer
Marc Borst -