image description

Onzichtbaar vervolg. + filmpje

Door Berthil Bos.

De laatste jaren mag ik graag met Fluorocarbon onderlijnen vissen. Toen ik hiermee begon was de reden het alsmaar helder wordende water, waardoor de snoek alles beter kon bekijken.

Vooral bij het langzaam presenteren van je kunstaas kan Fluorocarbon het verschil maken. FC is namelijk vrijwel onzichtbaar onder water en daar kan je van profiteren. Wel is het een noodzaak om voor een dergelijke onderlijn een behoorlijke diameter te gebruiken.

FC is dan wel veel harder dan nylon, toch kunnen de scherpe tandjes de lijn beschadigen. Een voordeel is weer dat dit direct opvalt en je bij een grove beschadiging de onderlijn kan vervangen, dit in tegenstelling van titanium en/of staaldraad. Dit beschadigen valt in de praktijk reuze mee en bij mij althans gaat een FC-onderlijn veel langer mee dan een gevlochten stalen lijn.


Het verblijf van Esox wordt alsmaar helderder.

Omdat ik graag zo onopvallend mijn kunstaas aan een onderlijn wil presenteren, nam ik in het verleden een extra lange lijn van ca. 60 cm. met een diameter van 90/00. Hierdoor vielen de wartel en eventuele spelt inclusief de wel zichtbare dynemalijn in mijn ogen minder op en konden de rovers zich volledig concentreren op het kunstaas zelf. Een nadeel van deze extra lange en dikke onderlijn was wel, dat je verplicht was om met relatief groot kunstaas te vissen. Subtiel en kleinere aasjes werden negatief beïnvloed door de lijn en de actie leek vaak nergens meer op.


Groot kunstaas wordt niet beïnvloed door wat dikker en langer FC.

 Gelukkig gaat ook de kwaliteit van FC met de jaren omhoog en kan je tegenwoordig met een diameter vanaf 65/00 al veilig op zoek naar snoek. Toch dacht ik dat het nog subtieler en minder zichtbaar kon. Al dik een jaar lang vis ik met een FC-onderlijn van 70/00, maar met een lengte van 20 á 25 cm. Dit lijkt kort, maar je ziet in de praktijk dat de beschadigingen in veruit de meeste gevallen bij de eerste 15 cm. plaatsvinden. Nu kan het natuurlijk voorkomen dat een snoek tijdens de dril om zijn as gaat draaien, om het kunstaas te lozen en daarom adviseert men vaak de wat langere onderlijnen. Ook ik kan dat beamen en bij de korte onderlijnen maak ik dan ook gebruik van een voorslag.


Vooral met een langzame presentatie is FC aan te raden.

 Een voorslag komt oorspronkelijk uit de zee en witvisserij en staat voor een Shockleader. Het vangt de eerste klap op bij het werpen en behoed de lijn ook voor beschadigingen bij obstakels. Het bestaat bij deze vistechnieken uit een eerste aantal meters wat dikker nylon dan de hoofdlijn. Bij de roofvisserij in combinatie met FC houden we het bij een stukje van ca. 60 á 80 cm. We gebruiken geen nylon maar FC van ca. 50/00 dat in tegenstelling tot het dikkere lekker soepel is.

Deze wordt rechtstreeks aan de dynema hoofdlijn geknoopt met een dubbele Grinner, blood of schuifknoop. Op het eind van de voorslag wordt een lusje gecreëerd d.m.v. een dubbele lusknoop. Het FC-onderlijntje van 70/00 heeft ook zeer klein lusje die door een metalen busje (sleeve) is gemaakt. Door deze twee onderdelen aan elkaar te verbinden met een lus in lus verbinding laat ik de wartel en eventuele spelt achterwege. Je zult nu zien dat de gehele onderlijn van ca. één meter alleen maar één kleine sleeve bevat en dus geen andere opvallende aandachttrekkende instrumenten bevat.

Het kunstaas zwemt nu ver achter de zichtbare hoofdlijn en mochten de tandjes toch in de buurt komen dan de voorslag, dan is 50/00 meestal taai genoeg om deze te weerstaan. Zoals gezegd gebruik ik deze montage al dik een jaar en tot op heden nog geen enkele negatieve ervaring gehad ook niet bij het ‘’rollen’’. Positieve dingen zoals onzichtbaarheid, iets rek bij het drillen, schuurbestendig en ook te gebruiken bij subtieler kunstaas, geven mij het gevoel dat ik goed bezig ben. Het scheelt ook nog eens in de portemonnee, omdat goed 100% Fluorocarbon in een dikkere diameter vanaf 65/00 bepaalt niet goedkoop is. Gecombineerd met wat dunner FC scheelt dit toch wel behoorlijk al is dit in het belang van de snoek niet het belangrijkste.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -
image description
Black Friday Waanzin bij Wesdijk!
Willem Moorman -