Nuttige werpdag

Nuttige werpdag!

door Peet Koenen

Op uitnodiging van FishTales zijn we ff een dagje wezen knallen, in een stuk weiland in Schiedam. Dit doet Marcel Bouwman  elke paar weken, om vissers ook  de kans te geven nieuwe hengels te testen zodat men beter kan beslissen welke hengel het meest voor hun geschikt is. Bovendien leer je veel van elkaar .

 
“Ruimte genoeg!”

Dit keer was ook Ruud Beuningen van de Firma Carpcollector van de partij, hij had de nieuwste Greys hengels bij zich en kon ons ook nog eens de fijne kneepjes van het vak leren. Want geloof me iets leren is makkelijk, maar iets af leren is heel moeilijk .

Begin van de dag hebben we eerst de klassieke overhead worp geoefend .
We hadden hier voor verschillende hengels tot onze  beschikking , van
Greys, Grauvell, Triana , Shimano en Shakespeare.
De stokken waren van 4 meter tot 5,5 meter.

Alle hengels waren voorzien van een Daiwa Emblem Pro molen met nylon lijn 30/100 en met een voorslag van gevlochten lijn 40/100 Dit is om dat nylon lijn makkelijker gooit en verder dan gevlochten lijn

Vandaag zouden we geen record breken (220 +) om dat we flinke tegen wind hadden ,was wel jammer eigenlijk ,maar we konden het veld niet draaien… Het mooie was dat je een hengel kon uit kiezen die bij je paste . Je kunt wel een hengel pakken die je vismaat ook heeft ,maar doet dat zeker niet je moet kijken naar je eigen lichaam en wat je kan verzetten .. En daar mee moet je oefenen, anders sta je jezelf in de blesssures te gooien terwijl je eigenlijk geen meter verder komt .

De eerste worpen kwamen niet verder dan 150,160 meter . Maar in de loop van de dag ging het steeds beter terwijl we eigenlijk steeds meer tegenwind kregen .We werden natuurlijk wel door Marcel en  Ruud bij gespijkerd hoe je het één en ander kon verbeteren.


De hengels van de laatste tijd zijn toch wel wat soepeler geworden in de top, zo heb je voor Grauvell zelfs 2 toppen tot je beschikking een harde en een zachte .

Kijk om je aas goed te laten zitten met gooien kies je voor een zachte top, maar wil je een  vaargeul halen die echt ver weg ligt dan ga je toch al gauw over naar een hardere top om daar beter mee te knallen . Of je pakt een Greys sytia en ga daarmee “pendulemen” , ja dan kom je een stuk
verder .
En natuurlijk wel een rail er op, want dat scheelt de helft.

Zo hebben we aan het eind van de oefensessie nog een halve pendulem worp
geprobeerd .
Eerst met een tennisbal eraan die 150 gram woog . Hier mee kon je precies zien hoe die worp nou tot stand kwam . Je kunt met zo’n bal uitstekend oefenen ,begin niet eerst te hard met gooien maar bouw zo’n worp op . Zorg er wel voor dat je lood of bal bij je eerste start oog hangt zodat je lijn lang genoeg is .Deze worpen als ze goed uitgevoerd zijn komen het verst weg en het kost je het minst energie om dat je de hengel het werk laat doen .

Het mooiste van deze dag was toch wel iedereen verder gooide dan in het
begin .
En dat we een hoop bij geleerd hebben . De verste worp was vandaag 190 meter, maar daar draaide het niet om . Over een paar weken doen we het weer en dan gaan we kijken of we er iets
van opgestoken hebben .
Dan moeten we wel echt gaan knallen en een paar recordjes breken.


 
Perfecte techniek is onontbeerlijk!”

Het is iedereen aan te raden om eens in je eigen buurt via een hengelsportzaak of een goeie werp specialist  zo’n dag mee te maken .
Je steekt er altijd wat van op, en aangezien je geloof ik steeds verder moet gooien om wat te vangen is het dus mooi mee genomen als je het maximale uit je hengel kunt halen!


ANDEREN LAZEN OOK