image description

New, new, new ....Barry the Bass

Gezien bij Westin

New, new, new ....Barry the Bass  

Door Berthil Bos

De aanduiding Swimbait kwam je een aantal jaren geleden niet vaak tegen en we hadden het dan ook vaak over meerdelige jerkbaits of gedeelde pluggen.

In de USA gebruikt men dit kunstaas vooral bij het vissen op de Largmouth Bass en daar heten deze beestjes gewoon Swimbait. Ze kunnen zowel van rubber als hardplastic gemaakt worden en hebben in de meeste gevallen geen zwemschoep.

De Swimbait is de laatste jaren erg populair geworden bij roofvissend Nederland en dan in het bijzonder bij diegene die graag mag werpen. Door hun meervoudig gedeelde lijf, hebben ze tijdens het binnen vissen behoorlijk veel waterdruk op deze gedeelten. Daarom gaan de meesten vaak niet dieper dan een meter.

Omdat de zwemlip ontbreekt voel je tijdens het vissen bijna geen druk op de hengel, wat het vissen ermee uiterst plezierig maakt. Net als met een Jerkbait, kan je de Swimbait echt tot leven wekken door zachte of harde tikken, kort of lang, veel of weinig, niets is te gek.

Natuurlijk kan je de Swimbait ook in één lijn binnen vissen, waarbij het kunstaas dan erg natuurlijk door het water gaat. Toch vind ik het spelen met dit soort kunstaas vaak wat attractiever, maar ik moet toegeven, er zijn dagen dat... is.

Wil je gaan trollen met de Swimbait, dan is het een geweldenaar op de handhengel op ondiep water, waar je ook nu weer kan spelen met het beestje. Is het wat dieper, dan doe ik hem graag aan de bijhengel en laat hem de bovenste waterlaag onveilig maken met zijn natuurlijke actie.


Twee van de vier handgeschilderde kleuren Barry’s, die er zeer gelikt uitzien.

Westin komt nu ook met een tweetal Swimbaits onder de makkelijk te onthouden namen, Barry the Bass en Mike the Pike. Zoals we inmiddels gewend zijn van dit Deense merk zien ze er gelikt uit en straalt de kwaliteit ervan af. Ik ben met alle twee op stap geweest en laten we eerst Barry the Bass eens onder de loep nemen.

Het gaat hier om een driedelig kunstaasje, die het uiterlijk heeft van een kleine Small of Largmouth Bass. Nu komen we deze vissoort jammer genoeg niet tegen in onze wateren, maar door zijn hoog uiterlijk lijkt hij op onze gestreepte ridder, de baars. Onze waterwolf de snoek zal het een zorg zijn, als het er maar lekker uitziet.

Voor dat lekkere moet de actie van Barry zorgen en dat is nu net het sterke punt van deze Swimbait. Het 15 centimeter lange beestje van 59 gram is heerlijk te werpen aan een niet te zware hengel en reageert op ieder tikje van de visser.


De twee voorste vinnetjes hebben een positieve invloed op de actie.

De twee voorste kunststof vinnetjes hebben hierbij een belangrijk functie. Ze sturen Barry onverwachte kanten op tijdens het tikken en dat wil Esox graag zien, omdat Barry dan lijkt op een gewond of paniekerig visje. Tijdens een testdag viel mij direct op dat je Barry erg lang in de bijtzone kan houden en dat hij hierbij mooi zijn flanken laat zien na ieder tikje.

We weten allemaal wel dat kunstaas dat, zoals we dat noemen, flankt, erg interessant is bij de rovers en hierdoor extra opvalt van onderen.


Barry the Bass kan je lang bij het kantje houden en daar vertoeven de snoeken graag.

Een perfect kunstaas dus om een hotspot goed uit te vissen. Ook is Barry perfect te gebruiken in de polder, waar de 15 centimeter echt niet te groot is. Het polderseizoen duurt nog een paar maandjes, maar ik heb nu al verschillende hotspots op het oog waar Barry lekker lang de snoeken kan plagen.


En weer heeft een behoorlijke snoek zich laten foppen door een Westin aasje.

De handgekleurde en gedetailleerde kleuren zijn niet alleen voor de visser aantrekkelijk, maar ook voor de roofvissen zelf. Er zijn er vier te krijgen en dat is volgens mij ook voldoende. Gelukkig komt dit kunstaasje in september in de winkel en hebben zowel de grootwatervissers als de polderaars er nog voldoende tijd voor om hem de rovers voor te schotelen.

Ook de wat groter en zwaardere nieuwe swimbait van Westin, Mike The Pike, wordt op dit moment goed onder handen genomen en een verslag volgt spoedig.

Speel en vang ze,
Berthil

ANDEREN LAZEN OOK