Marc op maandag 15 Uitstellen

Marc op maandag 15 

Uitstellen 

2015 is voor mij het jaar geworden van de uitgestelde vistripjes. Het is iedere keer de wind die de voorpret de nek omdraait. Maar uiteindelijk komt dit alles op z'n pootjes terecht. We zouden sinds gisteren in Cobh, Ierland verblijven om aldaar in het staartje van het seizoen de Ierse zeebaarzen te bevissen. Eindelijk, want vorig jaar ging dit helemaal niet door. Maar helaas, waar Nederland even een rustige herfstperiode kent, stormt het nu bij Ierland en dan is het slecht vissen vanuit een bootje.

Uiteraard is de uitrusting al zorgvuldig uitgezocht en ingepakt als het bericht uit Ierland komt. Kantvissen is daar niet echt een optie. Even slikken en uitstellen is het enige dat er op zit.


Tsja...

Als visser weet je dat de omstandigheden bepalen wat er wel en niet kan, maar het blijft zuur telkens weer de dromen van de verwachte belevenissen en vangsten uit het hoofd te moeten kieperen. Ook het weer uitpakken van de ongebruikte spulletjes is een wat triestig gebeuren.


Dit gaat dus eventjes niet door...

De wedstrijden van de IJZZV op de Zuidpier gaan wel altijd door. Wind of geen wind, gevist wordt er, al is het op het 'slechtste' stuk van de Zuidpier. Vorig seizoen moest er wegens de wind een aantal keer worden uitgeweken naar dit beginstuk, en dat zijn dan ook de mindere wedstrijden. Maar…ook hier zijn altijd verrassingen mogelijk en elke wedstrijd heeft een uitslag.

Afgelopen zaterdag vissen we de tweede competitiewedstrijd van het seizoen 2015-2016. In heerlijke omstandigheden. We vissen van laag naar hoog water. De wind is vandaag wel behulpzaam, want de zuidelijke vier Bft heb je lekker in de rug bij het vissen aan de binnenkant van de Zuidpier.


Windje in de rug.

De wijting is opnieuw de te belagen soort, omdat er daarvan momenteel het meest rondzwemmen tussen de pieren. 'Zelfs' op mijn stek op nummertje 13 gaat het de eerste uren als een speer. Pas rond de helft van de vijf uur durende wedstrijd (met twee hengels) draai ik voor het eerst visloos binnen.


Wijtingen.

Het is vandaag tempovissen geblazen. Elke worp moet vis blijven opleveren om op een hoge plek te kunnen eindigen. Er mag dus niets misgaan. Bij mij slaat de pech echter (traditioneel?) toe door na een zware draai de complete onderlijn inclusief de voorslag aan de stenen te verspelen. Dat zaakje herstellen kost kostbare tijd en concentratie. Ik zie dat bij de buren de vis blijft komen en mijn achterstand dus groeit.


En meer wijtingen.

Wisselen van tactiek? Eén hengel tegen de stenen aan vissen voor een gul? Dan kan ik nog voor de prijs van 'de grootste van de dag' gaan. Of toch maar doorgaan met zoveel mogelijk wijtingen vangen? Ik heb op dat moment pakweg dertig vissen en ik weet eigenlijk niet hoe er verder wordt gevangen. Met de hoop dat er een plekje bij de eerste tien in zou kunnen zitten, blijf ik maar achter de wijtingen aan gaan.

Helaas ben ik de vis even kwijt en er komt nog maar af en toe een enkele boven. De tel ben ik ook kwijt, zodat ik m'n precieze vangstaantal nog even moet opzoeken bij de uitslag op de site van de IJZZV. Maar ergens tussen de 40 en 50 stuks zit het wel en ik had toen nog hoop op een plekje in de top tien.

Meestal zit er tijdens de wedstrijden een goed en slecht stuk in het parcours. Vandaag niet. Iedereen kan ruim vis vangen en aan de totale vangst van meer dan duizend vissen (met een man of 25) draag ik een luttele 5% bij. En dat is dus niet genoeg voor de top tien.

Ook een teleurstellinkje, maar geen schande of ander leed gezien het deelnemersveld. Tempovissen is niet mijn specialiteit of grootste liefhebberij. Het zou leuk zijn als tijdens de volgende wedstrijd over een maandje de gullen zijn gearriveerd. Dat geeft iets meer variatie qua mogelijkheden en kan ik eindelijk de nieuwe Baitweaver van Ullcatch testen bij het binden van de mesheften.   

Het uitgestelde Ierlandtripje heeft één voordeel: alle aandacht kan nu naar het komende weekend. We zijn druk met de voorbereiding van een vol programma met onder andere lezingen en prijsuitreikingen op onze stand op de Hengelsport- en Botenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht.


De Total Fishingstand van vorig jaar.

Want die wordt zeker niet uitgesteld, en al helemaal niet wegens de wind…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -