Marc op maandag 12 Harderbelevenissen

Marc op maandag 12 

Harderbelevenissen 

Door Marc Borst

De eerste harders van het jaar zijn afgelopen week in m'n schepnet beland. De drie sessies -vol spanning en sensatie!- op m'n favoriete harderstek zijn erg verschillend geweest.
 
Het mooiste van deze visserij vind ik het visuele aspect. Dat is namelijk 100%! Want wat is er nou mooier dan de grote vissen vlak voor je voeten te zien rondcirkelen over je voerstek? Blijven proberen onzichtbaar voor ze te blijven en er dan uiteindelijk, na enige en soms best lange tijd, eentje te foppen en te vangen?

Het zijn het vaak nog grote vissen ook, die je het best met licht materiaal kunt bevissen. Er spreekt hier een inmiddels (licht?)verslaafde hardervisser, dat mag duidelijk zijn wink. Ideale zomervisserij, kleine uitrusting, goedkoop aas (witbrood/blikje sardien/kattevoer)!

De eerste vang ik na ruim vier uur geduld hebben aan ongeveer m'n laatste stukje brood.

En dat, terwijl er al ruim drie uur lang harders op de stek rondzwemmen en het lokvoer gaarne opeten, doch het brood met haakje telkens weten te vinden en vervolgens te negeren.


Het gebeurt allemaal vlak voor de voeten...

M'n dobbertje is inmiddels al van witte foam, om maar zoveel mogelijk op een stukje brood te lijken, en het onderlijntje is al van 27/00mm naar 20/00mm fluorocarbon gegaan. Het haakje is nu aan de beurt voor een kleiner, lichter exemplaartje. En dat blijkt succes op te leveren na een vismiddag met een mooie spanningsopbouw.


Lees hier het verslag met meer filmpjes van de eerste vis.

Tijdens de tweede sessie zwemmen de harders wel langs, maar lijken weinig belangstelling voor eten te hebben. De brasems hebben m'n voerstek eerder gevonden en komen m'n broodvlokje tot aan het oppervlak halen. Maar ineens duikt een groepje harders op m'n voerstek en weet ik binnen een kwartier de hebberigste van de drie te vangen.


Lees hier het verslag van de tweede vis.


De derde sessie wordt ongewild een experimentje, want aangekomen merk ik dat ik 'het geurtje' voor in het lokaas, de broodpap (brood met heel veel water…) ben vergeten.

De sessie lijkt verder een droomstart te hebben. Er zijn veel vissen langs de kant te zien. Met graagte zuigen ze de brooddeeltjes uit het water. De hengel kan al snel ik actie komen.

Twee maal sla ik te vroeg aan. Dat is voor vandaag genoeg om het feest te beeindigen. De rest van de middag zijn de harders slechts matig geinteresseerd in het brood. Samen met brasems maken ze af en toe een rondje over de voerstek


Af en toe een rondje.


De paar brasems die m'n broodvlokje meesleuren, maken de sessie niet geheel visloos. Volgende keer gaat er weer een geurtje mee.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -