Lureparts deel 4

Lureparts (deel 4)

Spinnertje,spinnertje aan de wand... 

Door Berthil Bos

…Wie vangt als beste aan de waterkant? Het lijkt een boute uitspraak, maar de eenvoudige spinner vangt nog net zo goed als in de begintijd of zelfs beter.

Dat de spinner de laatste jaren weer zijn comeback heeft gemaakt, ligt doodeenvoudig aan het feit dat iedere roofvisser al het nieuwe kunstaas uit Verweggistan is gaan gebruiken. Nu we bij dit soort kunstaas de zogenaamde ‘dressuur’ gaan waarnemen, zal een aasje die in de vergetelheid is geraakt en jaren maar door een beperkt aantal roofvissers is gebruikt weer succesvol zijn.

Hierbij komt dat sommige kunstaassoorten maar blijven door doorvangen, ongeacht dressuur. Goede voorbeelden zijn bijvoorbeeld de Fatso, de Grandma en de nu al legendarische Buster Jerk. In dit rijtje hoort ook de spinner en bij deze is een bepaald type niet van belang.


De eenvoud zelve, maar vangen als de beste.

Het roterend blad geeft voor de rovers de juiste waterdruk en trillingen, die ze waarschijnlijk niet kunnen weerstaan. Een ‘’gewone’’ spinner zonder allerlei versieringen is al een vanger van jewelste, laat staan één met de nodige aandachttrekkers.

Deze aandachttrekkers, zoals bucktail, twisterstaarten of andere materialen, hebben buiten het versieren ook een vistechnisch voordeel. Het bucktail beschermt de dreg tegen planten en geeft de spinner een groter voorkomen. Ook twisters geven de spinner een voller uiterlijk en houden de spinner tijdens het binnen draaien in balans. Een spinner is een kunstaasje bij uitstek om zelf te bouwen en je eigen creativiteit in te verwerken.

Bij een bezoek aan Lureparts laat Oscar Wissink ons zijn wat we allemaal kunnen doen met het metalen blaadje.  

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Klein kunstaas.
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak
Willem Moorman -
image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -