Lucky Luc’s Vangstverwachting: November 2012

Lucky Luc’s Vangstverwachting:

November 2012

November is normaal gesproken een prima vismaand vanaf de kant. Meestal is november een kopie van oktober qua vangst van vissoorten, maar omdat de zeewatertemperatuur inmiddels is gedaald kunnen we in deze maand ook weer wat vissoorten verwachten die van het koudere water houden zoals de gul en de wijting. Maar eerst geef ik u even een terugblik op oktober wat een prima vismaand is gebleken zowel vanaf de kant als vanaf de boot.

Terugblik oktober
Het begon al heel vroeg dit jaar in oktober met toenemende scharvangsten. Iets eerder dan vorig jaar, dus het was volop genieten geblazen vanaf mijn vertrouwde noordpier. Het was wel belangrijk om een dag te treffen dat het aan de buitenkant van de pier rustig was met de golfslag.


Volop genieten en meestal een goed formaat schar.

Anders wordt het een zanderige bedoeling voor onze platte vrienden en daar houden ze niet zo van; dan graven ze zich in en wachten op rustigere omstandigheden. Maar als het rustig weer was kon het niet op met de vangsten en was er voor iedereen een heerlijke visdag plus portie vis weggelegd.


Soms een verrassende bijvangst zoals deze puitaal. Altijd leuk. Soms wordt een meun ook nog wel eens puitaal genoemd, maar een echte puitaal (levendbarend!) heeft geen kindraden!

En dat is toch een zeer welkome bijkomstigheid bij de zeevisserij. Thuis kun je dan gewoon doorgaan met vissen, maar dan vanuit de pan! Onder de kant werd er tussen de blokken  regelmatig een mooie gul verschalkt.


Bij het schoonmaken van de vis maak je heel gauw ‘vrienden’.

Maar dat is toch een visserij waar u zo’n dag speciaal voor moet gaan, want anders wordt het meestal niets als u op twee paarden wedt. De wijtingen die helaas klein van formaat waren, deden regelmatig een aanslag op het aas als de schar even een bijtpauze hield. Vanaf het strand kwamen er met regelmaat nog leuke zeebaarzen binnen.


Heerlijke visserij met lekker veel aanbeten. Maar als je meerdere haken hebt aan je paternoster word je wel steeds luier.

Oktober is ook daarvoor nog een prima maand omdat de zeebaarzen groepsgewijs van noord naar zuid trekken om daar te gaan overwinteren. Als u het treft dat ze op uw visdag toevallig langskomen dan is het bingo.


Soms zitten er vreemde types tussen, zowel bij vogels als bij vismaten op een visdag.

Op mijn trip met de Nautilus vanuit Vlissingen bleek dat de schar daar in oktober ook goed los komt. Tevens kwamen er ook al behoorlijk mooie gullen uit vanaf het zand tijdens het platvisvissen. Maar ook daar heb je plekken die meer kans op gul bieden dan andere, en dan vang je meestal weer wat minder platvis.


De wijting bleef aan de kleine kant en deed een aanslag op het aas.

Het wrakvissen heeft nog weinig nut in deze maand omdat er nog te weinig aanzwem is van vis die beschutting zoekt in het wrak. Maar als u ver kunt varen blijft dit natuurlijk wel mogelijk. Maar soms is het gekkenwerk en vaart u langer dan dat u vist en dat is niet mijn idee van bootvissen.


Vanaf de Nautilus was het formaat wijting gewoon mooi te noemen.

Vandaar dat Vlissingen voor mij, ondanks de lange autorit, een prima uitvalsbasis is omdat er praktisch altijd gevist kan worden vanwege de beschutting van de Westerschelde en de stekken niet ver vanaf de kant liggen.


En het formaat schar was gewoon groot.


Op mijn prachtige, zonnige visdag op de Nautilus in oktober kwam er zelfs nog een echte hondshaai binnen door haaienfluisteraar en schipper Frank Smits.


En nog een paar dikke tongen, dus het kon niet op!


Wat een visweer en wat was het genieten geblazen!


Heerlijk veel aanbeten en niet te ver varen. Wat wil je nog meer? Deckhand John kreeg de lach niet meer van zijn gezicht!

Wat kunnen we in november verwachten?
Inmiddels is het volop herfst geworden en gaat de zeewatertemperatuur dermate omlaag dat de meeste zeebaarzen en andere vissoorten die van wat warmer water houden, weg zijn getrokken naar stabielere plekken qua zeewatertemperatuur om daar te overwinteren.


Als de temperatuur niet te snel terugvalt kan het nog steeds vanaf het strand.

Uit mijn archief blijkt dat vooral begin november de schar het nog prima deed op de noordpier met soms nog een verdwaalde tong daartussen die dan meestal wel mooi van formaat is. Tegen het eind van de maand zie ik het steeds kouder worden en verschijnen er steeds meer leuke gullen op mijn foto’s vergezeld van maatse wijtingen en grote botten.


In het begin van de maand nog volop mooie scharren…

Als de temperatuur van het zeewater rustig terugloopt en een niet en al te snel verval kent, is november een prima vismaand om u te vermaken vanaf een van beide pieren. Houd daarbij in het hoofd dat u bij een pittige wind uit het noorden beter naar de zuidpier kunt gaan en bij een pittige wind uit zuidelijke richtingen kunt u beter de noordpier bezoeken.


…die soms broodmager en bijna groen waren.

Met deze windrichting heeft u dan in ieder geval een stille kant om goed te kunnen vissen.   November kan een onstuimige maand zijn qua wind en dat kan gevolgen hebben voor uw visdag in verband met mogelijke afsluiting van een of beide pieren in het belang van uw  eigen veiligheid. Bij sterke winden van 6 beaufort en hoger uit het zuiden/zuidwesten zal de zuidpier meestal zijn afgesloten.


Een mooie tong is natuurlijk niet zo naar als bijvangst.

Bij harde wind vanuit het noorden en noordwesten is meestal de noordpier aan de beurt. Bij harde wind uit westelijke richtingen kunnen beide pieren zijn afgesloten! Mocht u van ver komen en daar tegenaan lopen, dan kunt u altijd nog in de buurt bij het restaurant gaan vissen waar ook altijd wel vis te vangen valt.


Aan het eind van november werd het steeds onstuimiger en kouder op de noordpier.

Of u kunt terugrijden richting Noordzeekanaal waar u altijd wel veilig kunt vissen en altijd vis vangt. Als u aan de binnenkant van de sluizen vist dient u dan wel in het bezit te zijn van een vispas om hier te mogen vissen omdat het binnenwater is. Maar u kunt dan tenminste nog vissen! Houd dus rekening met bovenstaande met het plannen van uw visdag en vergewis u van de windrichting en de kracht daarvan.


Leuke gullen aan het eind van de maand zorgden voor een prima visdag.

Neem altijd notie van het getij op uw visdag om in te kunnen schatten of het veilig is om op een bepaalde visplek te gaan vissen. Bij opkomend water in samenwerking met een oplopende wind kan een ogenschijnlijk veilige situatie opeens heel anders en gevaarlijk worden ter plekke.

Ik wens u een prima vismaand en goed viskameraadschap toe. Maak contact met uw medevissers die naast u staan en probeer elkaar te helpen als iemand in de problemen komt. Neem s.v.p. geen onverantwoorde risico’s op uw visplek om afsluiting hiermee voor andere vissers te voorkomen! Neem in ieder geval uw verantwoordelijkheid en neem uw eigen afval mee om het goede voorbeeld te geven aan anderen die dit helaas niet doen.


Afgewisseld door wat grote botten zat er nog genoeg leven in.

Het blijft onbegrijpelijk voor mij dat vissers dit nog steeds doen, maar de mens blijft onverbeterlijk zo is gebleken.

Visgroet van Lucky Luc Mom