Kleding voor de shad. ( Deel 8 )

Kleding voor de shad. ( Deel 8 )

Door: Berthil bos

Nu de loodkop goed is gemonteerd komen we weer bij de stinger. Buiten het haken van de vis heeft de stinger met dreg nog een functie.

Doordat we al werpend wat lichtere loodkoppen gebruiken kan het gebeuren dat de shad om zijn as gaat tollen vooral bij het wat sneller binnen vissen. Het gebrek aan loodgewicht voor een goede balans, kan je soms compenseren met de dreg van de stinger. Straks in het najaar zitten de rovers op de ondiepe stukken en is het gebruik van 10 en 15 grams loodkoppen op een 20 cm shad een must.

Ik zorg dan dat mijn dreg precies op de overgang buik staart wordt ingeprikt, waar deze nog invloed heeft op de balans. Prik je hem meer richting staart dan is die invloed weg en gaat de shad alsnog tollen bij dit lichte gewicht. Het werpen met lichte loodkoppen is een erg verfijnde techniek, waarbij het kleinste detail je kan helpen.


Op deze manier blijft de dreg er recht onder hangen.

Als je de dreg hebt ingeprikt wil je ook dat deze recht onder de shad blijft hangen. Door het werpen en neerkomen op het water gaat de dreg naar link of rechts verschuiven en dat kan net dat beetje zijn, waardoor het rubber niet rechtstaand door het water gaat. Recht door het water gaan is erg belangrijk voor een flankende shad, aangezien hij dan de meeste drukgolven geeft en het beste van onderen te zien is.

Je kan de dreg wat dieper in het rubber prikken, maar dat is weer negatief bij het loskomen van de dreg na een aanbeet. Een hulpmiddel wat ik hiervoor gebruik noem ik ‘’het balansoog’’. Met een ronde puntbektang maak ik, van fijn verenstaal, een klein oogje met een steeltje met een haakje van ongeveer een centimeter.


Ook kleine snoek heeft een grote bek.

Deze monteer ik op het staaldraad van de stinger. Na het licht inprikken van de dreg schuif ik vervolgens het oog richting dreg en prik hen in het rubber. De stinger heeft nog wel voldoende vrijheid, maar de dreg kan niet meer scheef in de schad te komen staan. Ook hier is het gebruik van een behoorlijk maat dreg op zijn plaats, mede gezien het feit dat deze ook wat meer contragewicht in de schaal legt.

Wees hier ook niet te bang voor, want zelfs een bek van een klein snoekje van 60 cm. heeft geen probleem met je vuist, als deze wordt open gedaan.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -