image description

Kleding voor de shad ( Deel 1 )

Door: Berthil bos

Shads die ik gebruik voor het vissen op snoek en grove snoekbaars liggen bij de hengelsportwinkelier naakt zonder kleertjes aan in de schappen.

Willen we nu met deze natuurristen aan de slag dan moeten we hen aankleden. Deze wat grotere shads van 16 cm. en meer vragen nogal wat aandacht bij het aankleden. Om een aanbeet op dit rubber te verzilveren geef ik jullie in de volgende serie artikeltjes wat tips.


De wat grotere shads van 16 tot ca. 23 cm.

Om goed beslagen aan de waterkant te verschijnen is het belangrijk te weten welk type shad je kunt of moet gebruiken. Als we er vanuit gaan dat je kiest voor een shad waarmee je diverse technieken kan beoefenen, dan is allereerst de stand van de schoepstaart van belang. Je hebt schoepstaarten die die in een hoek van 90 graden op de staartwortel staan en er zijn er die bijna geen hoek hebben en zodoende geen invloed op het lichaam uitoefenen.


De schoep moet voor een universele shad een hoek van 45 graden hebben.

De weerstand op de schoep heb je nodig om het shadlichaam via de staartwortel te doen schommelen. Deze schommel wordt ook wel ‘’flanken’’ genoemd en is interessant voor iedere roofvis. Voor een universele shad moet de hoek van de schoepstaart ca. 45 graden zijn t.o.v. de staartwortel. Met dit soort shad kan je trollen, werpen, backtrollen, verticalen of diagonalen, wat je maar wilt.


Stand van de staart.

Het bovenstaande wil niet zeggen dat de shads met een andere hoek van de schoepstaart niet goed zijn, maar deze zijn voor een speciaal soort techniek en niet universieel. Nu we weten hoe een schoepstaart eruit moet zien bij een shad die je bij veel technieken kan gebruiken gaan we de volgende keer de staartwortel en het lichaam van dit soort shads bekijken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -