**KLAAR**                Zomersnoek                 (1)

Zomersnoek (1)

door Luc Coppens

In de loop der jaren heb ik al heel wat watertjes afgevist en een groot deel van onze populairste zoetwatervissen op uiteenlopende manieren kunnen vangen. Ik kan het niet helpen maar zodra ik de beste tactiek een beetje door heb op een bepaalde vissoort, krijg ik het intens verlangen om me toe te leggen op de grootste van hun familie.

Belangrijk voor mezelf is dat ik nog steeds opgewonden raak van iedere vis die op een leuke manier een hak gezet kan worden. Een enkele snoek van 80 cm die tijdens een onmogelijke dag toch gevangen wordt kan me gelukkig nog altijd een kick bezorgen en dat is wat me elk weekend weer naar het water lokt.

                       


“Zomersnoek; altijd spectaculair…”

Een voor mij zo spectaculaire vissoort is Zomersnoek. Een periode die aanvangt vanaf de opening van het seizoen tot zeg maar half september. Afhankelijk van de watertemperatuur zijn de maanden Juli en augustus soms taai te noemen maar als het weer voor ons een beetje meezit en dan bedoel ik zoals de afgelopen twee zomers, kan het geluk niet op. Zeker als wind en regen van de partij zijn ben ik in mijn nopjes. Superdagen van meer dan 10 snoeken in de boot heb ik meegemaakt als het weer na een warmere periode omsloeg en het begint te regenen en waaien. Verder houd ik me helemaal niet meer bezig met te voorspellen wat de juiste windrichting zou moeten zijn voor een goeie visdag. Voor mij is het belangrijkste als er maar een redelijke wind staat en uit welke richting die komt, maakt me weinig uit. Als het eventueel mogelijk is vis ik wel aan de zijde van het water waar de wind opstaat, wat niet zelden een succes blijkt te zijn.

Uiteraard gaat dit verhaal over snoeken uit een bootje en als die eerder genoemde wind aanwezig is maken we daar graag gebruik van om onze stekken driftend en werpend te bestoken. Trollen doen mijn vismaat en ik nog maar zelden. Slechts na uitzonderlijke slechte resultaten op een visdag zal je ons slepend nog aan de slag zien. Hierbij wil ik niet zeggen dat juist in de zomer deze visserij niet bijzonder productief kan zijn! Soms lijkt het er op dat we werpend niet eens in de buurt raken van de vis en dan kiezen ook wij voor slepend vissen. Het ideaal van iedere snoekvisser in de zomer is een bed fonteinkruid te vinden en dit te bestoken met allerhande kunstaas. Helaas moet ik zeggen dat fonteinkruid op de meeste door mij beviste wateren maar sporadisch te vinden is, dus ben ik genoodzaakt om te zoeken naar andere bodemvegetatie of obstakels. Taluds die een grillig verloop hebben staan ook altijd op mijn verlanglijstje en oefenen ook altijd grote aantrekkingskracht uit op onze rovers.

                       
                       



De dieptes waar we in deze tijd van het jaar werpend vissen, varieert tussen de 1 en 5 meter.Is de snoek al wat dieper gaan liggen omdat er een warmte front aan de gang is, dan gaan we eventueel trollen op dieptes tussen de 4 en 8 meter. Soms, en dat is wat het snoeken zo leuk en onvoorspelbaar maakt, gaan deze voorspellingen niet op en zo is het me vorige zomer verscheidene keren overkomen dat ik een snoek haakte, terwijl ik het talud verloren had en merkte ik dat ik op het moment van de aanbeet reeds boven 10 m water zat , terwijl mijn plug maar een diepgang had van 2 meter!

Waarschijnlijk gaat het dan om snoeken die op deze dieptes ergens op half water “zweven”.
Ik heb er nog niet echt een verklaring voor maar het zou wel eens een rol kunnen spelen dat deze snoeken door dressuurgevoelens, de ondiepere en meer beviste taluds mijden. Snoek is wat dat betreft niet anders dan andere vissen en zoekt naast zijn dagelijkse portie aasvissen ook een omgeving die hun rust geeft.
Het is wel opvallend dat het in dit geval dikwijls om grote vissen gaat dus met andere woorden vissen die al een en ander meegemaakt hebben. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat de snoek het iets diepere en dus iets frissere water opzoekt tijdens warme periodes,misschien is het wel een combinatie van de twee samen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Onwetendheid!
Willem Moorman -
image description
Tweede handsbeurs tijdens de Roofvis Experience
Willem Moorman -