**KLAAR**                Zelf shads maken

Zelf shads maken

In dit artikel laten we u zien hoe Herman van Barneveld shads maakt. Herman is een fanatiek snoekbaarsvisser, en besloot vorig jaar om zijn eigen shads te gaan maken. Dit om meerwaarde te geven aan zijn hobby en met hopelijk een nog beter resultaat.

Natuurlijk zijn er shads in alle soorten en maten te koop. Maak je echter je eigen shads, dan geeft dit toch meer voldoening, aldus Herman. Ik wil shads die actie geven waarvan ik denk dat het goed is. Kijk mee over de schouder van Herman, misschien is het ook iets voor U!


                       

Allereerst moet je een mal maken. Herman maakt diverse mallen waarvan hij denkt dat ze succesvol zijn. Met de hand wordt de klei gevormd totdat het zijn uiteindelijke vorm krijgt.

                       

Inmiddels heeft Herman zeker twintig verschillende modellen gemaakt

                       

Nu de mallen klaar zijn kunnen de gietvormen worden gemaakt.. De klei wordt in een bak gedaan en de mallen worden zorgvuldig in de klei gedrukt.Met behulp van diverse spateltjes maakt Herman de gietvormen glad.

                       

Als de gietvormen niet echt glad zijn dan krijg je later de shads er bijna niet meer uit. De mallen moeten minimaal 48 uur drogen voor gebruik.

                       

De grondstoffen die Herman gebruikt zijn vloeibaar en in vaste vorm. De vloeibare “Super soft plastic”, wordt samen met geknipte shads gebruikt. Herman gebruikt 50% vloeibaar en 50% geknipte shads.

                       

De geknipte shads gebruikt hij als het even kan in de kleur die hij uiteindelijk wil. Dit scheelt kleurstof. Er ontstaan soms ook nieuwe opmerkelijke kleuren door te mengen.

                       

Herman gebruikt poeder kleurstof. Poeder in elke kleur voor het gewenste resultaat. Gebruik de poeder zorgvuldig, een klein beetje is genoeg.

                       

Nadat de grondstoffen zijn gemengd gaat het kopje in de magnetron. De juiste tijd is niet aan te geven, elke tien seconden kijkt Herman of de juiste “dikte” is bereikt.

                       

Direct na het verhitten giet Herman de vormen vol. Het gieten moet in één beweging doorgaan, tussentijds stoppen zorgt voor misvormde shadjes.

                       

Na het gieten worden de glitters toegevoegd. Dit moet snel gebeuren anders droogt de shad en houden de glitters niet.

                       

Na een minuutje worden de pasgeboren shadjes voorzichtig uit de vorm gehaald. Met behulp van een spateltje gaat het gemakkelijk. Niet trekken anders scheurt de shad.

                       

Eerst uitharden in koud water en daarna knipt hij met behulp van een klein schaartje vooral de staart gelijkmatig.

                       


Vis vangen aan zelfgemaakt kunstaas, fantastisch…

De shads die klaar zijn probeert Herman in een volle badkuip, hij kijkt naar de actie en uitslag van de staart. Eventueel knipt hij de staart nog iets bij zodat ze echt getuned zijn. Daarna aan de slag op het water. Roofvis vangen met je eigen kunstaas geeft een extra dimensie aan het vissen. Veel succes en mochten er nog vragen zijn kunt U Herman bereiken via zijn e-mail: magicshad@zonnet.nl