**KLAAR**              Zalmfestival               Finland

Zalmfestival Finland

Door Lance Senior

Met zo’n kleine 200 boten, vergeven van de downriggers (allen Scotty) en hengels (90% Shakespeare) werd er deelgenomen door uiteraard Finnen en verder Duitsers, Zweden, Denen en Japanners. De eerste dag werd er om 10.00 uur het startsein gegeven om op open zee, tussen Finland en Estland te gaan vissen.

                       


“Met ruim 200 deelnemende boten een indrukwekkend gebeuren”

Het was wisselend weer met zo nu en dan een paar stevige buien. Er werd niet veel gevangen, maar de grootste dagvis was toch al gauw 10 kg. Het leuke van deze wedstrijd is dat de grootste vis (moet langer zijn dan 1.10 m) naar de President van Finland gaat.Bijna alle vis wordt trollend gevangen en men gaat echt fanatiek te werk. De regels zijn streng en er wordt onder geen enkele voorwaarde van afgeweken.

                       


“Overal werden de speciaal ingerichte visboten klaargemaakt voor de wedstrijd”

In de middag worden de heren om 17.00 uur terugverwacht en er moet er geen een te laat komen, of hij moet pech hebben, want hij wordt direkt uit de wedstrijd genomen. In de avond begint de weging en meting om 20.00 uur en worden de dagprijzen uitgegeven waaronder van de hoofdsponsoren Yamaha en Lowrance/Eagle een buitenboordmotor en de nodige GPSen en sonars.

                       


John Ezendam (l) in goed gezelschap van Mr. Darrell Lowrance (midden) en de Finse importeur

John Ezendam kwam samen met de grote baas Darrell Lowrance himself rechtstreeks uit Moskou overgevlogen, waar zij voor het aanhalen van de commerciële contacten geweest ware. Mr. Lowrance vertelde dat zijn bedrijf grootse plannen heeft op het gebied van o.a. het outdoorgebeuren. Er komen daarvoor o.a. nieuwe, zeer speciale toestellen op de markt. Het lijkt er een beetje op dat een GPS toestel net zo gewoon wordt als nu de mobiele telefoons zijn. Nooit meer verdwalen en altijd de weg weten, ongeacht de plaats waar je bent wordt duidelijk de toekomst.

                       


De tweede dag werd er opeens verschrikkelijk veel zalm gevangen, doordat de weersomstandigheden veranderd waren. De 3de dag was een heel aparte belevenis. Om middernacht werd er uitgevaren om vervolgens om 14.00 uur weer binnen te zijn. De grootste vis die werd gevangen was maar liefst 127 cm. lang dus de president van Finland was ook weer helemaal gelukkig.

                       


“De Fin Kivinen sleepte een Yamaha bb motor in de wacht”

De 1ste prijs individueel ging naar de Fin Kivinen, met een totaal van 20 kg. Hij won daarmee o.a. de 20PK Yamaha buitenboordmotor. De 2e prijs ging naar de Fin Jaaria met een totaal gewicht van 18 kg vis. Hij sleepte de Global Map 5500C in de wacht. Al met al een prachtig tournooi en we zullen er zeker volgend jaar weer bij zijn, als het Europees kampioenschap wordt gehouden in Helsinki. Waar blijven de Hollanders en Belgen? Die horen hier zeker mee te doen!

                       



 

 

 


ANDEREN LAZEN OOK