**KLAAR**              WK               team arriveert in Weymouth.

WK team arriveert in Weymouth.

Woensdagmiddag 5 oktober arriveerde de NVVS coach Wil Fanken met z’n team in Weymouth om aan zijn laatste voorbereidingen voor het WK bootvissen 2005 te beginnen. Vanaf Maandag 10 oktober gaan hier de bootviskampioenschappen van start met maar liefst een deelname van 19 landen.

De nationale coach Wil Franken heeft voor het Nederlands team geselecteerd: Mart van Est, Piet Buik, Eric Goossens (SPRO), Arjan Rijnberg (Shakespeare), Louis van Bommel (Shimano) en Joop Schik. Ook al kennen een aantal deelnemers individuele sponsoren, is echter ook dit jaar de Nederlandse groothandel Ultimate weer de sponsor van de NVVS en maakt het mede mogelijk dat Nederland aan dit kampioenschap kan deelnemen.

                       


“Het nationale team met v.l.n.r.: Mart van Est, Joop Schik, Eric Goossens, coach Wil Franken, Arjan Rijnberg, Louis van Bommel en Piet Buyk”

Eerste Trainingssessie levert veel vis op.
Op donderdag 6 oktober stonden de heren ’s morgens vroeg al klaar in de haven van Weymouth om te gaan trainen met de boot de Tiger Lily van de wel bekende schipper Chris Caines. Deze schipper is vooral bekend door zijn enorme ervaring en vele kampioenen die hij in het verleden al heeft afgeleverd. Coach Franken had e.e.a. voor de trainingsdagen al met Chris doorgenomen en was begin september al wezen proefvissen. Nu werden de heren bootvissers al direct al bij het betreden van de Tiger Lily getrakteerd op een volledige breefing over wat hen te gebeuren stond en wat de vermoedelijke beste tactiek moest zijn voor de dag. Voor de wedstrijden zijn 3 visgebieden gelokaliseerd met totaal verschillende soorten van visserij.
Gebied 1: ruwe grond, goed voor vangsten van dog fish, rog, conger eal, poon en als de wijting vroeg is ook voor wijting.
Gebied 2: Een stroomgebied over zand banken, vooral voor zeebaars, black bream, maar ook trigger fish behoort hier tot de mogelijkheden.
Gebied 3: Ruwe en rotsachtige bodem voor de stranden van Checil beach. Vooral grote steenbolk, dog fish, kat haai, lip vis en conger eal. De stranden van Checil beach zijn ons nog wel bekend van het WK kustvissen van 2004 waar onder andere Arjan Rijnberg uit kwam om de Nederlandse eer te bewijzen.

Naast genoemde vis worden op betreffende gebieden niet alleen deze soorten gevangen, maar zijn de genoemde soorten vooral van belang voor het kampioenschap. Zo wordt er rond deze gebieden ook veel makreel gevangen welke niet mee telt voor het kampioenschap, maar ook Horsmakreel en geep welke wel meetellen. Moeilijkheid van deze laatste twee soorten is echter dat deze vooral on de midden waterlagen dan wel oppervlakte te vinden zijn en er voor het WK alleen op de bodem gevist mag worden.

Tijdens dit kampioenschap gaat het er om, om zo veel mogelijk vangstpunten te scoren, echter niet iedere vis krijgt een gelijk aantal punten gewaardeerd. In ieder geval dient een vis aan een minimum gestelde maat te voldoen en slechts dan heb je vangst punten, echter de verschillende soorten krijgen ook nog eens een verschillende waardering. Bijvoorbeeld een maatse black bream levert 5 punten per vis op, terwijl een maatse dog fish slechts 2 punten oplevert. De Eerste training sessie levert veel vis op. Vooral de black bream in gebied 2 laat zich goed door onze vertegenwoordigers verschalken. Eric en Joop weten er verschillende keren drie te gelijk te landen. Mooie vissen tot wel een kilo zwaar.

Gebied 1 geeft zijn vis niet op een eenvoudige wijze en hier werden de minste vissen geland. Toch kwamen hier de nodige dog fish vandaan. In gebied 3 was het weer prijs. Een enorme hoeveelheid steenbolk lag hier te wachten en werden regelmatig met drie stuks tegelijkertijd gevangen. Veel kleine vis, maar nog meer grote bolk liet zich hier verschalken. Steenbolken van een kilo en meer.

Tweede training dag geeft een zelfde beeld.
De tweede training dag op vrijdag levert een zelfde beeld op als de eerste dag. De gevangen vissoorten blijken dezelfde, met dien verstande dat de poon zich wat meer laat zien. Wil Franken die als coach aanwezig is krijgt echter wel een goed beeld betreffende zijn team, hij is dan ook verantwoordelijk voor wat betreft het team dat zal moeten gaan vissen en wie er de reserve zal moeten zijn. De zaterdag en de zondag zijn gebruikt om het materiaal verder te perfectioneren en voor de officiële opening van het evenement. Maandag 10 oktober zal dan gevuld worden met de officiële training. Wij houden u op de hoogte.

Wij wensen ons Nationale team dat vanaf vandaag (maandag 10 oktober) aan het WK deelneemt alle goeds toe en vooral grote vangsten!


 

ANDEREN LAZEN OOK