**KLAAR**  WK -  SURF CASTING 2004

WERELDKAMPIOENSCHAPPEN SURF CASTING 2004 IN WEYMOUTH

Afgelopen week werd in het zuid Engelse Weymouth het wereldkampioenschap surfcasting georganiseerd. De NFSA (National Federation of Sea Anglers in Engeland) organiseerde een perfect tournooi dat door locale sponsors en SHIMANO tot stand gekomen is. De Nederlandse ploeg onder leiding van coach Frank van Schilt was een week van tevoren afgereisd om op de stranden van Weymouth te verkennen en te trainen. Goede trainings resultaten met vangsten van soms meer dan 30 gepen per persoon gaven veel hoop aan ons oranje vijftal. Vooral Frank Dekker en Kees Westdorp wisten de groene samourai eenvoudig te haken en het zag er naar uit dat het een WK zal worden met ontzettend veel vis.

                       


Gedurende de vier wedstrijddagen liep alles echter toch weer net wat anders als verwacht. De vangsten van ons nationale vijftal vielen gewoonweg tegen en landen als Engeland en Frankrijk wisten wel weg met de sterk wisselende omstandigheden. De omstandigheden waren gewoonweg te verschillend van de onze. Met uitzondering van de tweede wedstrijddag waren de stranden relatief diep en waren de weersomstandigheden uiterst wisselend. Op de tweede dag was het vooral een sprokkel visserij op het ondiepe strand dat recht voor Weymouth ligt. In het eerste vak werd hier nog relatief veel vis gevangen. Vooral lipvis liet zich hier vangen welke vanuit de begroeiing zich te goed deed aan het aas. In de andere vakken was het echt sprokkelen en werden er aan het einde van de wedstrijd relatief veel nullen genoteerd. Op de derde dag werd er gevist vanaf het bekende strand aan de zijde van het schiereiland Portland. Al direct na het begin van deze wedstijd wisten veel deelnemers al de nodige gepen te vangen. Deze lieten zich echter bij het vallen van de duisternis niet meer zien en moesten de deelnemers het hebben van steenbolk en doggies (kathaai). Ook wisten sommingen mooie triggervissen aan de schubben te komen. Soms wel vissen van zo’n 500 gram. Het gewicht bij dit kampioenschap was echter van minder belang, daar er op centimeters gevist werd en geep en dogfish tellen dan flink aan.

                       


De vierde en laatste dag was geen gemakkelijke. Regen en harde wind beukte op de kust en het mooie Cogden Beach was het toneel van deze wedstrijd. Hoge golven en branding maakte het onze landgenoten maar lastig en de vis moest ver gehaald worden. Echt veel werd er niet gevangen en naast wijting, steenbolk, gul, dogfish werden er af en toe horsmakrelen gevangen. De visserij was een echte Engelse, voor de deelnemers met de dikke stevige pendelstokken en werpreels. Onder deze omstandigheden zijn pendulemworpen met relatief dikke lijnen het meest productief. Dat de Engeslen echter op de eerdere dagen zich ook van hun beste kant lieten zien bij het gebruik van de meer continentale hengelstijlen liet zich bij de uitslag zien. De Engelse heren wisten zich maar liefst vier dagen achter elkaar als eerste land te kwalificeren en hebben zodoende uitermate goed geprofiteerd van het thuisvoordeel. Opnieuw wisten de regerend wereldkampioenen van 2003 in Portugal hun titel te prolongeren. Ook bij de dames was de titel dit jaar voor Engeland en wist the NFSA (Engelse Zeevis Bond) een mooie dubbel te boeken.

                       


Individueel was het bij de heren ook een Engelsman. Steve Almark, een hengelsport winkelier uit het kustdorpje Deal vlak bij Dover. Steve heeft zich de laatste jaren regelmatig dicht bij de titel gevist, maar nu eindelijk wist hij het tournooi naar zijn hand te zetten.

Bij de dames was het ook geen onbekende. Niemand minder als de kampioen van 2003, Fernanda Pereira, wist de haar titel te prolongeren. Een prestatie die er wezen mag. Dit jaar had ze er echter 11 punten minder voor nodig en met 34 punten behaalde zij haar tweede titel. Met deze 34 punten moest ze echter wel dulden dat de nummer twee net zoveel punten had, echter over de 4 wedstijden vooral individueel beter gescoord had op individuele plaatsing. Als team moesten de Portugezen het echter met een 2e plaats doen en wisten de Engelsen een ware dubbel te scoren om ook bij de dames een winnend korps af te leveren. Net als bij de Nederlandse heren hadden onze dames een rol van minder betekenis.

Nederland zal op z’n minst weer een jaartje moeten wachten voor een resultaat op het WK surfcasting dat dan in zuid Italie vervist zal worden. Het zal dan wederom een pittige visserij worden waarbij het vooral op ervaring aan zal komen.

Landen klassement Heren

1e Engeland - 4 punten 2e Frankrijk - 14 punten 3e Duitsland - 17 punten

7e Nederland - 30 punten 10e België - 35 punten

Individueel klassement Heren

1e Steve Almark - Engeland - 23 punten 2e Ian Glods - Engeland - 39 punten 3e Jonathan Selleslag - Frankrijk - 48 punten

14e Arjan Rijnberg - Nederland - Beste Nederlander 30e Christian Willeart - België - Beste Belg

Individueel klassement Dames

1e Fernanda Pereira - Portugal - 34 punten 2e Pauline Ferry - Engeland - 34 punten 3e Sherryl Bellfield - Engeland - 42,5 punten

12e Clarinda vd Zande-Rijnberg - Nederland - Beste Nederlandse

Landen klassement Dames

1e Engeland - 10 punten 2e Portugal - 13 punten 3e Italië 18 - punten

7e Nederland

                       


                       


                       


“Hengels hoog houden om het aas goed aan te bieden voor geep”

                       


                       


                       


                       


“Voor het vallen van de avond nog wat geep proberen te vangen”

                       


                       


                       


“Individuele kampioenen bij de heren, vlnr de Nr’s 2, 1 en 3”

                       


“De winnende dames, vlnr de Nr’s 2, 1 en 3 + de burgermeester van
Weymouth and Portland”

                       


 

 

 


ANDEREN LAZEN OOK