**KLAAR** Wereldkampioenschap kustvissen dames en heren

Wereldkampioenschap kustvissen dames en heren! wedstrijdkalender

Nederlandse zoutwaterploeg strijkt neer aan Belgische kust.

Van 7 tot en met 14 september 2002 is de Belgische kust het decor van de wereldkampioenschappen Surf Casting (Kustvissen). Op 3 september arriveerde de Nederlandse ploeg reeds in het Belgische kustplaatsje “De Haan”.

                       



Officiële training
De officiële training voor dit WK vond 8 september plaats. Ondanks het afgaande water werd er toch nog een visje gevangen.

                       

Dag 1, maandag. Nederland valt tegen.
Tijdens de eerste wedstrijd werd er gevist vanaf het strand van Oostende/Bredene. Een mooi parcours, echter van de vier uur die de wedstrijd duurde regende het maar liefst twee en een half uur. Door de zuidoosten wind kracht 5, kon ver geworpen worden, echter de meeste vis kwam niet verder dan 25 meter uit de kant. Alleen in vak A hadden alle deelnemers vis. De winnaar uit Spanje ving in vier uur 5 vissen. In vak B vingen slechts 8 deelnemers een visje, gevolgd door vak C ( 6 deelnemers met vis), dan vak D (7 man met vis) en tenslotte vak E (10 man met vis). Dagwinnaar werd Duitsland met 1944 punten. Nederland deed het niet best en eindigde voorlaatste. Ook de Nederlandse damesploeg had het moeilijk en wist geen betere prestatie dan de heren te behalen. Een moeilijk begin dus voor beide teams.


Dag 2, dinsdag. Teams kruipen uit dal na goede prestaties.
Op 10 september is het mooi weer in België en komt er een prettig briesje vanuit zee. Dit geeft goede vooruitzichten voor het visparcours in Knokke. Hier wordt doorgaans mooie vis gevangen en de deelnemers moeten rekening houden met de aanwezigheid van harders en eventueel grove zeebaars. Het water was niet meer zo dik (lees; troebel) als de dagen er voor. Het Nederlands herenteam herpakte zich en met een tweede plaats knokten ze zich terug naar een vijfde plaats in het landen klassement. Dit werd gerealiseerd door een 2e (John Muis), 3e (André Piters), 4e (Kees Westdorp) en een 5e (John Soederhuysen) plaats in de vakken. Deze klasseringen waren goed voor de 2e plaats. Bij de dames ging het deze dag misschien nog wel beter dan bij de heren. Elaine Vredenburg wist dagwinnaar te worden. Zij was één van de gelukkigen die een harder wist te vangen. Echter ook de andere dames wisten goed te scoren en ook zij behaalden een 2e plaats in het landenklassement.

                       

Dag 3, woensdag. Heren stijgen, dames duikelen.
De sfeer komt er goed in, het goede resultaat van dag twee geeft een extra stukje motivatie. Op het visparcours van Webduibe zijn zeer diepe muien te vinden alwaar de vis zich bij hoog water op zal moeten houden, echter met de stevige westnoordwesten wind lijkt het water wel op donkere koffiemelk. Portugal staat nu dik eerste in het landenklassement, gevolgd door Frankrijk, Wales, Engeland en Nederland. Een goed resultaat zal slechts dan zijn vruchten afwerpen indien de concurrentie steekjes laat vallen. Onze heren wisten zich net als dag twee goed te kwalificeren en wisten deze derde dag zelf winnend af te sluiten in de landen wedstrijd. Dit resultaat werd behaald door John Sooederhuyzen en André Piters die beiden een eerste plaats in hun vak wisten te scoren. John Muis en Frank Dekker visten beiden een derde plaats. Ook in het individuele klassement werden nu sprongen gemaakt en wist John Soederhuyzen op te klimmen naar een 5e stek, André Piters naar een 15e en John Muis stond nu 16e. De dames lieten helaas een goed klassement schieten door net zo te scoren als de eerste dag.

                       


Coach Frank van Schilt

Dag 4, donderdag. Dames winnen, terwijl de heren struikelen.
Op de vierde dag stond er voor de heren het strand van De Haan aan de Vossenslag op het programma, terwijl de dames het moesten doen met het parcours aan Bredene. Het weer was stralend, echter de wind was gedraaid naar Oost. Ondanks dat de Nederlanders aan het einde van de wedstrijd vier man met vis hadden bleken de formaten gemiddeld veel kleiner als die van de concurrentie. Juist de landen als Wales en Engeland die Nederland voor moest blijven visten zeer goed en wisten bijna allemaal meerdere zeebaarzen aan hun controleurs aan te bieden. Wat we jammer vonden is dat we niet direct onze kansen tegen de concurrentie konden uitspelen, daar ze ver van ons weg stonden in de verschillende sectoren. De dames wisten 1e land te worden in het dag klassement. Hieraan was de prachtige sectorwinst van Miranda Willemse debet, terwijl de eervolle tweede plaats in de sector van Elaine Vredenburg er ook mocht wezen.

Einduitslag WK kustvissen

Heren
Wereldkampioen A. Price,Wales.
Nederlandse heren:
Landenklassement heren: 12e John Soederhuyzen
20e André Piters
30e John Muis
41e Kees Westdorp
52e Frank Dekker
1e Portugal
2e Wales
3e Engeland
4e Frankrijk
5e Nederland

                       


De Nederlandse herenploeg

Dames:

Wereldkampioene M.Valente, Portugal.
Nederlandse dames:

Landenklassement dames: 13e Elaine Vredenburg
20e Miranda Willemse
21e Clarinda van der Zande Rijnberg
23e Miranda Koop
41e Ilonka van Vossen

1e Italië
2e Portugal
3e Croatië
4e Frankrijk
5e Nederland

                       


De vrouwenploeg die de Nederlandse driekleur verdedigde

 

 


ANDEREN LAZEN OOK