**KLAAR**              \“Vliegende               start\” voor de European Pike Challen

“Vliegende start” voor de European Pike Challenge 2004

Door Lance Senior

Maandagmorgen 20 september j.l. (gisteren dus) is De European Pike Challenge editie 2004 van start gegaan en belooft weer een groots spektakel te worden. Alle benodigde ingrediënten voor een enerverend toernooi van internationale allure zijn aanwezig. De deelnemers komen uit alle windstreken van Europa naar Lough Derg om te strijden om de fantastische prijzen.

Een van de hoofdsponsors, John Ezendam van Eagle/Lowrance steunt al jaren de Pike Challenge en ook dit jaar stelde hij weer een schat aan prijzen beschikbaar. Helaas kan John er dit jaar door een stevige beenblessure, die hij afgelopen week opliep, zelf niet bij zijn en wij wensen hem van harte beterschap met zijn herstel! Gelukkig is er mail, telefoon en Total Fishing zodat hij alles tijdens het revalideren op de voet kan volgen.

                       


Eerst even de prijzen op een rijtje: Zoals ieder jaar is er een echte, complete visboot te winnen tijdens de Challenge, die tot en met donderdag zal duren met woensdag de traditionele “rustdag” waarbij de meeste vissers kennismaken met de Ierse Cultuur én we kunnen u verzekeren dat die de moeite waard is! Er is daar een sfeer die u nergens anders in Europa zult vinden.

De hoofdprijs is dit jaar een aluminium Sylvan sportvisboot compleet met trailer en buitenboordmotor. De boot wordt gesponsord door van Zelst Watersport in samenwerking met Total Fishing, terwijl Marine Power uit Nederland er voor zorgt dat er een fraaie Mercury bb. motor achterhangt. Bij een goede boot hoort ook een trailer en daar zorgt het Ierse Mayfly Marine/Bill Hickey Ltd voor. De Lowrance Masters is zoals gewoonlijk voor rekening van www.fisherman.nl die een weekje logies inclusief ontbijt weggeeft

                       


“Seamus Lavery met een metersnoek met een gewicht van 8,5 kg”

Verder is er naast het internationale deelnemersveld, de prachtige prijzen en de snoekrijkdom van Lough Derg nog een belangrijke factor waarmee de Pike Challenge hogere ogen gooit dan andere roofvistoernooien: de ‘Fair Play’ factor. Sjoemelen is bij dit toernooi onmogelijk omdat de deelnemers in tegenstelling tot andere toernooien niet zelf hun vismaat vaststellen! Dat doen de organisatoren namelijk. Ieder ochtend hangt er een door loting bepaalde lijst bij de startplek waar je kunt aflezen wie die dag je vismaat is. Je vist dus iedere dag met een andere, voor jouw onbekende, vismaat. Daarnaast wordt het gewicht van de gevangen snoek door onafhankelijke weegmeesters van de organisatie vastgesteld, waarna de snoek onmiddellijk wordt teruggezet.Verder wordt de wedstrijd gevist over 3 dagen zodat de geluksfactor wordt verkleind: er moet immers constant worden gepresteerd om hoog te eindigen.

                       


“Zo zag windkracht 10 er op maandag 21 september 2004 op Lough Derg uit…”

Op de eerste dag werd het vangen van snoek helaas bijna onmogelijk gemaak door een factor waar de organisatie geen vat op heeft: de wind. Windkracht 10 (!!) betekent op een meer van 12000 hectare dat het aantal te bevissen stekken zeer beperkt is. Ondanks dat, werd er zeer goed gevangen. Diverse metersnoeken zagen tijdelijk het daglicht waarvan de zwaarste snoek bijna 10 kg op de weegschaal bracht! Daarnaast werden er meerdere snoeken van boven de 8 kg gevangen. Aan kop na 1 dag vissen staat Sean Bond met 16,6 kg, gevolgd door Jason Molloy en Steppie Wouters. Maar er zijn nog 2 dagen te vissen, dus alles is nog mogelijk. Total Fishing houdt u op de hoogte en morgen kunt u lezen hoe het de deelnemers op de tweede dag verging op het wonderschone Lough Derg!

P.S. We wensen John Ezendam een snel herstel toe en hopen dat hij er volgend jaar weer bij kan zijn. Het zou dit jaar zijn tiende Pike Challenge worden maar helaas. John doet erg veel voor de sportvisserij en iedereen kan altijd een beroep op hem doen. Vandaar ook dat het misschien leuk is hem via een opbeurend mailtje een hart onder de riem te steken. Hij zal dat zeker waarderen! jezendam@pandora.be.

 

 

 


ANDEREN LAZEN OOK