**KLAAR**  Verticalen op senokbaars deel 10 SNOEKBAARS

De Nieuwe Uitdaging 10

Door Dennis van der Noot & Pieter Kofman

NET WEER IETS ANDERS…
Zo, het snoekbaarsseizoen is al weer ruim 2 maanden in volle gang en daardoor krijgen wij ook weer nieuwe schrijversaspiraties. We zijn er een tijdje tussenuit geweest om diverse redenen maar we gaan dit seizoen weer voortvarend van start. Er zijn diverse nieuwe items aan boord die we uitgebreid gaan testen, hierover verder in het seizoen meer.

                       


Ook zijn er diverse nieuwe stukjes kunstaas toegevoegd aan de collectie dus we hopen dat we weer goed beslagen ten ijs komen dit jaar. We zijn gek op nieuw of vergeten kunstaas omdat je op die manier de dressuur kunt proberen te doorbreken. En ook het testen van wat nieuws is gewoon een leuke bezigheid helemaal als het ook nog blijkt te vangen. Zo ook andere manieren van vissen.

Wie heeft er nog niet iets gelezen over de dropshot methode? Dat kan misschien wel voor aardige verrassingen zorgen. Toch durven wij de stelling wel aan dat je jezelf niet gek moet laten praten door z.g.n. nieuwe methodes, zeker als je 1 of 2 maal vist in de week. Je kunt maar een beperkt aantal technieken toepassen.

                       


Het is volgens ons veel beter om iets tot in de puntjes te beheersen dan iedere week met een andere techniek de snoekbaars te belagen. Als voorbeeld nemen we het verschil tussen kunstaas en doodaas visserij met de pen. Er zijn doodaas vissers die deze techniek tot in de perfectie beheersen en dan kan deze visserij erg succesvol zijn. Hiervoor moet je echter wel veel tijd in het specialiseren steken maar dan is deze visserij bijna onverslaanbaar.

Het NKS is jaren gedomineerd door twee doodaas vissers en nog steeds worden de grotere vissen aan een heel of een stukje vis gevangen. Wij hebben deze kanjers wel eens aan het werk gezien en waren diep onder de indruk van het werk dat ze alleen al maakten van het goed benaderen van de stek zodat ze precies goed kwamen te liggen. Voordat de pennen overboord gingen was er zeker al een kwartier voorbij.

                       


Wij hebben ons ook wel eens laten verleiden tot het vissen met een pen maar de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat wij er niet echt goed in zijn. Wij houden meer van de snelheid van handelen die je met kunstaas hebt en zijn hier dan ook in de loop der jaren steeds verder in gekomen. En wat ons steeds weer opvalt is dat veel mensen er te snel vanuit gaan dat de vis het niet doet, denk eraan dat in de eerste plaats uw techniek het verschil uitmaakt tussen iets of niets vangen.

Nu er steeds meer geverticaald wordt op de Nederlandse wateren is uw techniek steeds belangrijker aan het worden! Je merkt toch overal dat doordat de hengeldruk toeneemt het moeilijker wordt om de snoekbaarzen te verleiden. Pas daarom ook gedurende de visdag de techniek aan eigenlijk zoals de kop van dit artikel suggereert.

                       


“Ook van een dappere baars is het altijd weer genieten”

Probeer eens om b.v. met een zeer felle korte tik van een centimeter of 5 (en niet meer) de shad op te tikken en houd hem dan even van de bodem. Of probeer met een shad met loodkop van +/- 21 gram over ondiep water te diagonalen. Flink op tempo, het liefst in de stationairstand van de benzinemotor. Beide manieren zijn bij ons erg succesvol gebleken. Kortom varieer wat meer, dat houd je ook scherp want denk eraan die aanbeet kan altijd nog komen ook al is het al een uurtje niks.

Ook kunnen wij niet genoeg benadrukken om te wisselen met uw kunstaas, ook al was de shad die u nu aan de speld hebt vorige week helemaal super, ga samen met uw vismaat aan de wisselslag. Vis niet te snel met de zelfde shad (zeker niet na 1 of 2 aanbeten) maar laat uw vismaat maar met een shad met een zwemstaart vissen u gaat voorlopig nog even door met b.v. een sluggo. Zo komt u er veel sneller achter wat goed is en wat niet.

                       


“We hopen er dit seizoen weer veel van dit slag te vangen”

Het is ook mogelijk dat een bepaalde shad je erg goed ligt en je dus vaak naar dat shadje grijpt, en er ook goed mee vangt. Besef dan dat dat nu juist is wat wij bedoelen met het ontwikkelen van een goede techniek. Omdat je zo vaak vist met dat ene gouden shadje heb je een perfecte techniek ontwikkeld om een optimale presentatie van dat stukje kunstaas te krijgen, probeer dit ook met andere shads. Kijk dus ook af bij je maatje of collega visser wat voor slag hij meegeeft aan het vangende kunstaas van die dag, en imiteer dit dan schaamteloos, je zult zien dat dit vis oplevert.

Dat bij een goede presentatie de controle van de boot een grote rol speelt hebben wij al vaak in onze stukjes verkondigd en dat blijven wij ook als een hot item zien. Nog te vaak zien wij vissers die ongecontroleerd over een taluud of goede plek heen drijven. Voor een goede benadering van een stek is een goede concentratie onontbeerlijk, een op de juiste manier uitgeviste stek kan veel meer vis bevatten dan van te voren gedacht.

De boot precies boven het goede randje en op de juiste diepte houden is een van de grootste uitdagingen van de schipper, na een dag verticalen ben je dan ook niet uitgerust maar als alles goed is gegaan voldaan moe. Het goed afvissen van taluuds en hotspots is een school waar je niet snel uitgeleerd bent, vraag maar na bij de succesvolle vissers zij zullen u melden dat juist hun benadering van de stek het verschil maakt.

                       


Wel is het zo dat er een paar basisregels zijn voor het uitvissen van een veelbelovende stek. Wij hebben over het algemeen het meeste succes met het langzaam van een taluud of rand naar beneden vissen, dus van ondiep naar dieper. Dit mag bij een lange rand in b.v. een kanaal wel wat sneller gebeuren maar regel blijft vis langzamer van het taluud af dan er tegenop. Vis een veelbelovende stek meerdere malen per dag uit en onthoud hoe het bodemverloop is van de stek, u zult zien dat je na een paar keer de stek bijna kunt visualiseren.

Op deze manier wordt als er aanbeten volgen u plotseling duidelijk waarom de vis daar ligt. Misschien een uitlopertje van een rand of een klein bultje, die vis ligt daar niet voor niets. Als u dit in uw achterhoofd houdt bij het afvissen van uw andere stekken gaat u begrijpen waarom een rand over vele meters visloos is en er plotseling aanbeten volgen. Dit komt op iedere stek weer terug en als je dat eenmaal gaat herkennen wordt je plotsklaps duidelijk waarnaar te zoeken.

Goed tot zover ons eerste stukje van het nieuwe seizoen, een volgende keer gaan we weer wat dieper in op een aantal snoekbaarszaken zoals haakkeuze en het verspelen van vis. Nu eerst maar weer het water op we wensen u veel succes dit roofvis seizoen.