**KLAAR**              Topsport               op het NK Individueel bij Steenwijk

Topsport op het NK Individueel bij Steenwijk

Meer dan tweehonderd wedstrijdvissers bogen zich zaterdag 10 september geconcentreerd over hun hengels tijdens het NK Individueel langs het kanaal Beukers-Steenwijk. De vier uur durende wedstrijd voltrok zich bij mooi weer, ondanks de buien die zich ’s morgens lieten gelden.

Dat deze vorm van topsport ook topsporters uit andere disciplines aantrekt, bleek ook door de aanwezigheid van bijvoorbeeld Harris Huizingh en Kees Kist. Harris, ex-speler van onder meer FC Groningen, doet zeer verdienstelijk aan wedstrijdvissen en speelt als lid van de nationale selectie een sterke rol in de Nationale Topcompetitie en ook op de NK’s. Kees Kist, ooit (in 1979) Europees topscorer van het jaar en goalgetter van het AZ’67 in zijn gloriejaren, kent het kanaal bij Steenwijk als zijn broekzak. Zelf afkomstig uit Steenwijk, vist hij hier regelmatig een wedstrijdje mee met zijn club. Vorig jaar werd hij zelf kampioen.

                       


“Harris Huizingh, ex-FC Groningen, strijdbaar van begin- tot eindsignaal”

Kist, opvallend in rood jack met opschrift ‘K-baits’, vist zelf ook fanatiek en handelt momenteel in visvoeders. Zijn visvoer wordt momenteel goed verkocht in de winkels in het noorden van het land. Ter promotie van de wedstrijdsport en zijn voer, heeft hij twee Limburgse talenten uit Nederweert onder zijn hoede genomen, Nick Maas en David Geurts. Deze leergierige twintigers bereiden zich onder de vleugels van Kist serieus voor op de wedstrijden en kwamen zelfs vijf weekenden uit Limburg over om te trainen voor het NK. Die inzet belooft veel voor volgende jaar, wanneer zij aan de Topcompetitie zullen meedoen.

Tijdens het NK doet Maas zijn uiterste best om er het beste van te maken, ondanks zijn plek op A6 en de hulp van K-Baits. Maas wordt 126e met 390 gram, terwijl Harris Huizingh het beter doet met 1120 gram op een 25e plek, maar hij lootte dan ook een plek naast een gemaaltje. Meestal goed voor een plaats in de Top 3, maar vandaag kwam er alleen maar troep en bruin water uit het gemaal. Jammer voor Harris, die vanaf het beginsignaal tot de laatste toeter de verbetenheid van een topsporter tentoonspreidt en dankzij 1 platte nog in de Top 25 terechtkomt.

                       


“Kees Kist, goalgetter van weleer, volgt zijn pupil Nick Maas op het NK wedstrijdvissen”

Het NK stond in het teken van de kopplek A1 en de weinig brasem die zich liet vangen. Misschien een kenmerk van dit onberekenbare veenkanaal –waar 28 van de 217 deelnemers zonder vis bleven- maar daarom des te spannender wie zich er toch bovenuit weet te vissen. Erik Wind uit Vroomshoop was echter ongenaakbaar op A1. Voor hem uiteraard het voordeel van de kopplek. Geen garantie voor een podiumplaats, maar het helpt natuurlijk wel. Vanaf het beginsignaal ving hij met grote regelmaat voorn, bliek, pos en brasem. Met de vaste stok eindigde hij met ruime voorsprong op de eerste plek met 8180 gram. Een opvallende rol was weggelegd voor Henk de Reus. Inderdaad, de Hengelsportreus uit Drempt namens HSV de Alver uit Westervoort. Hij viste in totaal misschien tien minuten met de vaste stok, maar gebruikte verder als enige zijn bolognesehengel met tiengramsdobber. Onder de windstille omstandigheden kwam deze hengel volgens hem beter voor de dag dan een matchhengel. Het resultaat was 5920 gram vis op plaats B5, een puike prestatie. De andere vakwinnaars en tevens de nummer 3, 4 en 5 werden Marco van Buren van de AUHV Utrecht, Gerard Paans uit Nijmegen en Albert van Laanen uit Tegelen.


 

ANDEREN LAZEN OOK