**KLAAR**              Tasmanian                 Devils in Nederland

Tasmanian Devils in Nederland

De Tasmanian Devil is een kunstaas voor alle roofvissen, voor alle omstandigheden, voor alle wateren, zoet en zout. Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn! Vanuit de andere zijde van de wereld is door Wigston Lures een voor iedereen betaalbaar kunstaas ontwikkeld: de Tasmanian Devil. Oorspronkelijk ontworpen voor het vissen op forel, maar zoals gebleken op vakanties in Nieuw Zeeland ook voor andere soorten zoals zeevissen zoals harders en grote baarzen.

                       


“De Tasmanian Devil heeft veel mogelijkheden”

Terug is ons koude kikkerlandje blijkt ook vriend snoek erg gecharmeerd van dit kunstaasje, waarbij de Tasmania Devil vaak erg diep genomen wordt. De actie en beweging lijkt op niets wat een sluwe snoek al eens eerder voorbij heeft zien zwemmen. Ook baarzen en snoekbaarzen zijn niet vies van iets nieuws. Ook roofblei is er ook goed mee te vangen, zeker wanneer het kunstaasje achterste voren gemonteerd wordt. Daardoor is het extra snel te vissen. Op zee gaat natuurlijk als eerste de gedachte uit naar zeebaars. Maar hoe zou geep, makreel, zeeforel en gul hierop reageren?

Standaard is de Tasmanian Devil uitgevoerd met een staaldraadje waaraan een venijnig scherp dregje zit. Indien deze direct aan de lijn geknoopt wordt schuift de body over de hoofdlijn. Hierdoor heeft de roofvis geen kans het kunstaas als een hefboom te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat bij een hanger in een struik of een boom, de body terug schuift naar de hengel. Zodoende hoeft men alleen een nieuw haakje aan te knopen en hoeft het kunstaas niet als verloren worden beschouwd. Snoekvissers gebruiken uiteraard een stalen onderlijn. Men kan deze door de body voeren en hieraan een dreg verbinden, wel is het aan te raden een zacht kraaltje als bumper gebruiken.

De Tasmanian Devil kan ook omgekeerd gevist worden, wanneer extra snelheid een must is (bijvoorbeeld voor roofblei). Ook kan de actie aangepast worden door de Tasmanian Devil iets te verbuigen. Ook kan voor het kunstaas een zijlijntje met een glitterstreamer gemonteerd worden (bijvoorbeeld voor baars). Daarnaast is het ook mogelijk een twister of een worm aan een zijlijntje te hangen. Natuurlijk kan men ook een twister achter de Tasmanian Devil hangen.

De Tasmanian Devil is er in verschillende uitvoeringen.

4 zoetwatergewichten: 7 gram (37 mm) diepte 1 mtr.   13,5 gram (52 mm) diepte 1,5 mtr.   20 gram (55 mm) diepte 2 tot 3,5 mtr.   26 gram (75 mm) diepte 1,8 mtr.

De 20 grammer is een dual depth uitvoering hetgeen betekent dat 2 verschillende visdieptes mogelijk zijn.

2 zee-uitvoeringen: 40 gram (53 mm) diepte 5 tot 8 mtr.   70 gram (75 mm) diepte 8 tot 12 mtr.

De zoetwateruitvoeringen zijn gemaakt van een bijzonder sterk soort polystryrene, de zee-uitvoeringen uit gegoten lood. Het onderscheid wil natuurlijk niet zeggen dat bewuste modellen alleen in zee of in zoet water gebruikt mogen worden.

                       


“Oorspronkelijk ontwikkeld voor het vissen op forel”

Bij het vissen op de Nederlandse roofvis is de 13,5 gram ideaal voor algemeen gebruik, zowel op stromend als op stilstaand water. Dit model is perfect voor snoek, baars, snoekbaars en roofblei. Op dit moment komt er in de 13,5 grams uitvoering een nieuwe serie genaamd sparklers. Deze Tassies zijn extra glimmend en voorzien van glitter. De 7 grammer is prima voor kleinere watertjes of voor bijvoorbeeld de visserij op forel of baars.

De 20 en 26 gram is inzetbaar voor groter of dieper water en om gesleept te worden. Tevens is het een goede vanger voor zeevissen als zeeforel, harder en zeebaars. De zee-uitvoeringen zijn erg goed te gebruiken voor gul en zeebaars, maar bijvoorbeeld ook voor meerval.

Wat betreft de kleurpatronen zijn er meer dan 100 mogelijkheden. Dus voor elke situatie de juiste kleur. Deze kleur is overigens aan de binnenkant van het kunstaas aangebracht. Dus hoe erg de buitenkant ook wordt beschadigd door b.v. de vele snoekentanden, het kleurpatroon blijft als nieuw!

                       


“De Devil is snoektandbestendig”

Door zijn natuurlijke actie is de Tasmanian Devil ook een prima kunstaas voor beginnende vissers. Het kunstaas werpt als een lepel en vist als een plug. Echter de cracks kunnen de actie nog meer verbeteren door de Tasmanian Devil als een jerkbait (walk the dog) binnen te vissen. Daarnaast is met de Tasmanian Devil erg goed te jiggen en te trollen. Door zijn aerodynamische vorm is hij precies en ver te werpen. Het gebeurt maar zelden dat de Tasmanian Devil in de hoofdlijn verward raakt. Het kunstaas kinkt – zelfs bij snel binnenvissen – de hoofdlijn niet.

Een Amerikaans magazine heeft een aantal tests met de Tasmanian Devil gedaan. Er bleek met een 2500 kilo zware landrover overheen gereden te kunnen worden zonder dat de Tasmanian Devil beschadigd werd. Het kunstaasje bleek alleen wat rechter van vorm. De centrale holte en de vleugels bleken nog intact. Dit bewijst hoe sterk het polystyreen is. Het originele model uit 1979 bestond uit 2 afzonderlijke helften die tegen elkaar geperst werden. Sinds 1985 worden de Tasmanian Devils “injection moulded” gefabriceerd. Ook de Amerikaanse large mouth bass was erg goed te vangen met dit voor hun moeilijk te verkrijgen aasje.

                       


“Verschillende montages zijn mogelijk”

Voor Nederland en België is het een interessant kunstaasje om alle verwende snoeken, baarzen, snoekbaarzen, roofbleien, forellen, zeebaarzen en andere jagers te grazen te nemen.

Tasmanian Devils zijn in Nederland te verkrijgen via Vloed Kanosport te Vlaardingen. Voor meer informatie: Vloed Kanosport te Vlaardingen. Tel. 0031-(0)10 4840777 email info@vloedkanosport.nl.

Let op: De importeur, Vloed Kanosport uit Vlaardingen start in samenwerking met Total Fishing, een leuke lezersactie. Er worden onder de Total Fishinglezers 10 Tamanian Devils verloot om uit te proberen. Het leukste verhaal over de resultaten met foto(s) wordt beloond met een extra prijs aan het eind van het seizoen 2004. U hoeft alleen maar een mailtje (adres vermelden svp!!) te sturen naar info@totalfishing.nl en neemt daarmee automatisch deel aan de loterij. Zet er wel bij wat uw favoriete vis is waar u op jaagt. Dit i.v.m. het gewicht en grootte van het kunstaas dat u wordt toegezonden. Veel succes!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -