**KLAAR**                Snoekvissen en de kunst van het kiezen               (1)

Snoekvissen en de kunst van het kiezen (1)

Door Hans en Frank Schoovers

Keuzes maken, het hele leven bestaat eruit. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat maken we keuzes. Het begint al als de wekker afloopt. Zal ik blijven liggen, of spring ik er direct uit? Deze laatste optie komt bij ons slechts 1 keer per week voor en dat is als we gaan vissen, …SNOEKVISSEN om precies te zijn.  Vissen op snoek, doen wij bij voorkeur met kunstaas op het grote water, werpend als het even kan.

                       


“Vissen op snoek, doen wij bij voorkeur met kunstaas op het grote water, werpend als het even kan”

Succesvol vissen op snoek wordt voor een groot gedeelte bepaald door het maken van de juiste keuzes tijdens een visdag. In dit geval willen we het hebben over keuzes die betrekking hebben op zowel de tactiek als techniek(TNT). Twee zaken, die nauw verband houden met elkaar. Wij maken onze keuzes aan de hand van de omstandigheden, onze theoretische kennis en onze eerdere viservaringen. In dit artikel zullen wij toelichten welke zaken van invloed zijn op onze keuzes.

In ons geval begint een visdag altijd met het maken van een strijdplan voor de dag. Een  strijdplan is eigenlijk niets anders dan dat we onszelf afvragen; HOE en WAAR gaan we vissen?  We hebben dit plan nodig om met vertrouwen te vissen. Als je met vertrouwen lang genoeg doorvist, dan komen die vissen vanzelf.

 Als je veel viservaring hebt, kan je natuurlijk op je gevoel af gaan want soms voel je gewoon waar je moet zijn en hoe je moet vissen. Je gevoel kan je echter ook wel eens op het verkeerde been zetten en dan loop je de kans dat je onbewust te veel op de automatische piloot gaat vissen met als gevolg, dat je aan het eind van de dag ei op je gezicht hebt ofwel een visloze dag.

Het nadenken over een strijdplan of wel de tactiek dwingt je om goed te letten op je omgeving en de omstandigheden waardoor je gevoel van jager wordt aangescherpt.
Het leuke van gebruiken van tactiek is dat het een extra voldoening geeft als een te voren uitgestippeld plan resultaat oplevert. Daarnaast geeft het bepalen van de tactiek en welke factoren van invloed kunnen zijn een onbeperkte stof tot nadenken en hier wordt menig uurtje met vismaten over door gefilosofeerd.

Het maken van een dergelijk strijdplan begint bij ons vaak de avond voor de visdag aan de telefoon, tijdens de auto rit op weg naar de trailerhelling en uiteindelijk op het water worden de knopen door gehakt. Het maken van een plan voor die dag is dus eigenlijk even stilstaan bij;

Op welk water gaan we vissen. Op welke waterdiepte kunnen we snoek verwachten Welke tactiek wordt toe gepast. Welke techniek gaan we gebruiken (werpen, trollen, vertikalen, slepen met dood aas of dubbele aanpak)

Op grond van de hieronder genoemde factoren bepalen we de tactiek.

Watertemperatuur
De watertemperatuur is in onze ogen de belangrijkste factor m.b.t. het bepalen van zowel de tactiek als de techniek. De watertemperatuur geeft een indicatie van de voorkeursdiepte van snoek en prooivis en de mate van activiteit van zowel snoek als prooivis. Wij hebben gezien dat afhankelijk van de watertemperatuur geleidelijke verschuivingen van de vis van diep naar ondiep en omgekeerd plaatsvinden. Je kunt deze verschuivingen zien op je dieptemeter en aan de hand van je eigen vangstresultaten en die van anderen. De watertemperatuur speelt een belangrijke rol in de levenscyclus van de snoek en prooivis. De paaitijden van zowel snoek als prooivis zijn voorbeelden hiervan. Als bijv. de brasem gaat paaien zijn wij ook in de buurt te vinden. De watertemperatuur bepaald dus waar, hoe en hoe diep we vissen

Wind
De kracht en de richting van de wind spelen een belangrijke rol in het maken van de keuzes waar en hoe te vissen.  We vissen graag werpend vanuit de boot. De wind richting is dus bepalend hoe wij het beste kunnen driften om de wind zo effectief mogelijk te benutten. Hierbij moet aangetekend worden, dat we in de winter graag in de luwte vissen en dat we in de zomermaanden graag juist een windje op de kant willen hebben.

                       


“In de winter vissen we graag in de luwte”

Eerdere vangstresultaten
Wij houden onze visdagen bij in een logboek. In dit logboek staan gegevens over vangstresultaten in relatie tot watertemperatuur, weersomstandigheden, diepte prooivis, soort en kleur van het gebruikte kunstaas etc. We maken van deze gegevens gebruik als we een tactisch plan maken. Bedenk wel dat eerdere vangst resultaten geen garanties voor de toekomst geven. Het logboek helpt ons om een beter inzicht te krijgen in onze eigen visserij in wat we goed of fout doen. Daarnaast geeft dit logboek veel informatie over het gedrag van zowel snoek als prooivis onder diverse omstandigheden.

Zon en maanstanden
Maanstanden roepen vaak een hoop vragen op en ook wij kunnen er geen antwoord op geven. We geloven wel dat het zeker heel goed mogelijk zou kunnen zijn dat de zon- en maanstanden invloed hebben op de activiteit van de snoek.

Door telefonisch contact te hebben met vismaten valt het op dat snoek van het ene op het andere moment op verschillende plaatsen en wateren kan gaan jagen. Hoe kan dit? De vraag wat de snoek op zulke momenten aanzet tot activiteit houdt ons al tijden bezig. Wij gaan met alle maanstanden het water op maar zijn extra alert op de dagen rondom volle- en nieuwe maan. Afgaande op vangstresultaten van anderen en uit eigen ervaringen  worden de grootste vissen vaak op het midden van de dag gevangen als de zon op zijn hoogste punt staat. Vroeger ging dit moment van de dag meestal aan ons voorbij omdat we dan net zelf met een eetpauze bezig waren maar tegenwoordig houden we toch wel rekening met de stand van de zon. Ook bij zon opkomst en ondergang zie je vaak meer activiteit in het water. Dit zijn de momenten dat je opeens brasems ziet rollen, baars ziet jagen en scholen witvis ziet spelen.

(Wordt vervolgd)

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Tips & Trics: Quik change snap
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: wispelturig.
Willem Moorman -