**KLAAR**                Slepend verticalen (2)

Slepend verticalen (2)

door Eddy te Mebel

Hotspots voor snoek
Elke roofvisser weet dat bruggen bijna altijd topstekken zijn. Er staan aan beide kanten vaak pijlers voor de scheepvaart om tijdelijk aan te meren. Wij vissen graag rond dit soort pijlers; zo’n dertig centimeter boven de bodem. (weer een voorbeeld wat je met pluggen of ander kunstaas nauwelijks voor elkaar krijgt).

                       


Ook in het najaar op snoekbaars werkt dit systeem goed…

Ook hier is het oppassen, want door de stroming drijven er takken en andere rommel tegen de pijlers. Vooral dicht tegen de bodem is dit het geval. Maar het loont de moeite want regelmatig krijgen we op deze stekken een flinke dreun op de hengel.

Ook rietkragen zijn het gehele seizoen topstekken. Zelfs hartje winter, wanneer het water op zijn koudst is, knallen de snoeken tot in de kant op de shads. Al is het water maar een halve meter diep, dan nog komen ze uit het riet vandaan. Zo af en toe vis ik zelfs naast de boot met maximaal 1 meter lijn buiten de hengel. Pas geleden gebeurde het me zelfs dat een snoek de shad naast de boot greep en meteen met een doffe knal tegen de zijkant van de boot knalde. Dit was wel een aparte ervaring.

Als ik zo strak tegen het kantje vis, spreekt het natuurlijk vanzelf dat ik dan alleen met de handhengel vis. En denk niet dat de snoek bang is voor de boot, maar het lijkt er op dat het de snoek juist activeert. Wanneer ik de shad zo naast de boot vis, heb ik optimale controle over mijn kunstaas. Omgevallen rietstengels die plat op het water liggen is nu ook geen probleem meer, want ik hoef de shad alleen maar even iets uit het water te tillen. Probeer dit zelf maar eens, de meeste vissers denken namelijk nog steeds dat de snoek ‘s winters altijd diep ligt.

                       


De manhadden shads zijn regelmatig de vangers van de dag…

Zet de slip wel even een paar slagen losser, want de snoek knalt er vlak voor je neus op. Op deze manier veroorzaakt de combinatie met dyneemalijn soms hengelbreuk, gewoon omdat je door een schrikreflex keihard aanslaat.

Welke shads?
Voor deze visserij op snoek gebruik ik shads tussen de 15 en 25cm. De meeste shads heb ik voorzien van een 28 grams loodkop. Dit gewicht vind ik een mooi gemiddelde voor de meeste omstandigheden. Ik gebruik wel bijna altijd gestroomlijnde modellen. In de herfst vis start ik altijd met de 15cm. uitvoeringen, omdat deze lengte de meeste aanbeten op levert. Over het algemeen krijg je in de winter, als het water maximaal is afgekoeld, minder aanbeten en lijkt het soms alsof er geen snoek meer aanwezig is.

Dit is voor mij dan ook de tijd om te gokken op alles of niets en vis dan met de grotere 25cm. baarskleurige shads of de blauwe (19cm) manhadden shads. Als het water een normale helderheid heeft blijf ik zoveel mogelijk bij natuurlijke kleuren.
Ook met blauw, bruin en zwart vis ik graag, ook al zijn het doodse kleuren om te zien. Ze vangen geweldig en dat is voor mij het belangrijkste. Ik monteer altijd twee dreggen, eentje links voor en eentje rechts achter.

                       


De montage die mij goed bevalt…

Als voorbeeld een 15cm. shad; een Gamakatsu treble 13 nr. 2 voor en een nr.4 zo ver mogelijk richting staartwortel. Voor de montage gebruik ik Rvs draad van 0,6mm dikte.
Deze dikte werkt het prettigste, omdat het makkelijk te bewerken en te buigen is. Met 0,8 mm wordt dit al een stuk moeilijker en blijft niet zo mooi buiten langs de shad zitten. Eerder monteerde ik het staal door de shad heen. Het lijkt mooi, maar na een paar vissen is de shad compleet uitgescheurd en klaar voor de prullenmand.

Snoeken met inktvis.
Op dit moment ben ik aan het ‘proefvissen’ met octopussen, die van oorsprong gebruikt worden voor de zeevisserij. Onze ‘oosterburen’ noemen ze ook wel vinylschwanze en zijn te koop in allerlei kleuren tot wel 25cm.lengte. Mijn gestroomlijnde 28 grams loodkop past precies binnenin de kop van een 15cm. octopus.

                       

De loodkop past er precies in…

De octopussen vanaf 20cm. voorzie ik nog van een extra dreg door middel van Rvs draad. Deze dreg laat ik gewoon los tussen alle sprieten hangen. Het raakt ook niet in de knoop met al deze sprieten, wat ik eerst wel had verwacht. De kleine weerhaakjes van de dreggen die ik gebruik knijp ik toch nog dicht. Probeer dit ook maar eens en je zal zien dat je er echt niks minder door vangt. En denk nou niet dat een losser door de dichtgeknepen weerhaken komt. Dit probleem blijf je houden, ook met open weerhaken.

Trouwens als je deze visserij uitvoert op niet al te diep snoekbaars water, dan werkt dat ook prima. Dit slepend verticalen werkt goed tot ongeveer 10 meter diepte. Laat uw pluggen eens in de koffer en probeer het eens.Veel succes ermee!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 3
Willem Moorman -
image description
Veel plezier met haar en veren: Deel 2
Willem Moorman -