**KLAAR**                          Roofvis-festival               in Skanderborg

Roofvis-festival in Skanderborg

Door Joop Knoop

Midden juni wordt in Skanderborg het jaarlijks Sandartenfestival gevist. Dit zeer feestelijke gebeuren wordt georganiseerd door de plaatselijke visclub. Het festival is een vierentwintig uur durende wedstrijd hoofdzakelijk gericht op snoekbaars waaraan door vissers uit de verre omtrek wordt deelgenomen. Voor andere vangsten zoals snoek, baars, en de verschillende soorten forel die er voorkomen zijn leuke prijzen te winnen.

Op de wedstrijddag was het eigenlijk te mooi weer en een te hoge temperatuur (25 gr) om recordvangsten te boeken. Tevens was er geen zuchtje wind maar het grote voordeel van onze noordelijke vrienden zijn de lange dagen. Tegen de avond werden de vangsten steeds beter en omdat het tot twaalf uur licht blijft kon er lekker lang gevist worden. Dan valt de zeer korte nacht en om ongeveer half wordt het alweer licht! Dat zijn tenminste nog eens visdagen waarbij je wat kan doen…

                       


“Egon Petersen, eigenaar van het Danhostel in Skanderborg vist zelf ook graag mee”

Zo hier en daar werden snoekbaarzen gevangen maar de meeste vis was ondermaats. De lokale vissers meldden dat de beste periode de vroege morgen was en dit bleek geen gerucht want alle ingeschreven boten waren op het water én vingen vis. De meeste vis werd voornamelijk op dieper water gevangen. De natuur in Denemarken is ongeveer een maand later als bij ons. In Nederland zijn de Seringen bomen al uitgebloeid terwijl ze in Skanderborg nog volop in bloei staan. Op het gedeelte waar veel witvis was werden mooie snoeken en dikke baarzen gevangen. Forel liet zich deze keer niet zien.

In totaal werden er ruim tweehonderd snoekbaarzen gevangen waarvan 5 boven de 80cm en de winnende snoekbaars had een lengte van 89 cm. De winnende snoek was 95 cm. Een zeer geslaagd evenement waarbij door iedereen vis werd gevangen. Meer info over dit gebied kunt u vinden op de site van: Egon Petersen www.skanderborg-danhostel.dk.

 



ANDEREN LAZEN OOK